Finlord Sněmovna financí

Apple rozdrtil očekávání. Nedostatek polovodičů je problém

30.4.2021

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Apple akcie eva mahdalová finlord

Společnost Apple vykázala ve Q2 2021 rekordní tržby mimo Vánoce. Zároveň společnost schválila zpětné odkupy akcií v objemu 90 miliard USD, což je více než tržní kapitalizace 350 společností z indexu S&P 500. Jak velký problém pro Apple představuje globální nedostatek polovodičů?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Společnost Apple vykázala ve Q2 2021 rekordní kvartál mimo Vánoce. Tržby meziročně vzrostly o 54 % na 89,6 miliardy USD. Pokud jde o mezinárodní tržby, tak ty představovaly na celkových tržbách podíl 67 %.

Apple

 

Apple se dařilo ve všech regionech, zejména tržby společnosti rostly v Číně, která zahrnuje i Hongkong a Tchaj-wan. V tomto regionu vzrostly tržby společnosti Apple meziročně o 87 % na 17,7 miliardy USD. Samozřejmě musíme si uvědomit, že se jedná o srovnání s kvartálem loňského roku, kdy byl v Číně zaveden tvrdý lockdown kvůli pandemii.

 

Apple tržby podle regionů Eva Mahdalová Finlord

 

Společnost Apple zaznamenala dvouciferný růst tržeb v každé ze svých produktových kategorií. Tržby z iPhone vzrostly meziročně o 65,5 % na 48 miliard USD. Dařilo se prodejům iPhone 12, který společnost uvedla na podzim 2020. Jedná se o první iPhone, který nabízí mobilní připojení 5G. Prodejům PC se dařilo ještě více, což bylo dáno vyšší spotřebitelskou a firemní poptávkou s tím, jak jsou lidé na homeoffice. Konkrétně prodeje Mac vzrostly meziročně o 71 % a prodeje iPadů meziročně vzrostly téměř o 77,3 %. Apple pokračuje v plánu přestat používat procesory od společnosti Intel. Nahradit je chce svými vlastními M1 procesory postavenými na arm architektuře. V listopadu 2020 společnost vydala své první MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini poháněné těmito procesory a počátkem dubna letošního roku je začala používat v zařízeních iMac Pro a iPad Pro.

 

U služeb, kde má Apple vysokou hrubou marži vzrostly tržby meziročně o 27 %. Apple má 660 milionů předplatitelů na různých službách, což představuje nárůst o 40 milionů oproti předchozímu kvartálu.

Apple produkty

 

Společnost Apple dokázala ve Q2 2021 neobvykle zvýšit hrubou marži na 42,5 %, přičemž odhad byl 39,8 %. Většinu čtvrtletí se hrubá marže Apple pohybuje v rozmezí 38 % až 39 %. Čistý zisk byl ve Q2 2021 na úrovni 23,6 miliardy USD, přičemž minulý rok ve stejném období činil čistý zisk 11,2 miliardy USD. Čistý zisk na akcii se zdvojnásobil na 1,4 USD.
Společnost Apple uvedla, že zvýší dividendu o 7 % na 0,22 USD na akcii a schválila zpětné odkupy akcií v objemu 90 miliard USD, což je více než tržní kapitalizace 350 společností z index S&P 500. Jinými slovy Apple by si bez problému mohla koupit za hotovost firmy, jako jsou Moderna, Gilead Sciences, General Motors, FedEx, Colgate-Palmolive atd. V loňském roce činily zpětné odkupy akcií Apple v objemu 50 miliard USD a 75 miliard USD v roce 2019.
Globální nedostatek polovodičů by se mohl negativně podepsat na výsledcích Apple ve třetím čtvrtletí 2021. Dle odhadu managementu by Apple mohl zaznamenat nižší tržby o 3 – 4 miliardy USD.

 

Na závěr se ještě podívejme na tento graf níže, kde jsou vyobrazeny drawdowny na akciích Apple. Společnost Apple Computer Inc. vstoupila na burzu 12. prosince 1980 a stala se tak veřejně obchodovatelnou. Pokud byste v IPO do Apple zainvestovali 10 000 USD, tak by dnes vaše pozice měla hodnotu 10,5 milionu USD, ovšem za předpokladu, že byste vydrželi tyhle markantní propady.

 

Apple akcie Eva Mahdalová Finlord

 

Akcie i ETF lze nakupovat u brokerů. V analýzách jsme se věnovali Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou atraktivní služby roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.4.2021

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.