Finlord Sněmovna financí

Finlord investice v lednu 2021: 0 %

16.2.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Finlord portfolio 2101

Finlord soukromé investiční portfolio zaznamenalo v lednu změnu hodnoty o 0 %. Ceny dynamických aktiv většinu ledna rostly, ale v posledních dnech měsíce umazaly všechny zisky a ještě poklesly do ztráty. Investoři posouvají v posledních týdnech ohodnocení akcií na další a další extrémní hodnoty. Chtějí z aktiv vyždímat výnosy a nebojí se možného propadu cen zpátky k průměrnému ohodnocení. Optimismus vyvolávají lepši výsledky firem a ubezpečení ze strany centrálních bank, že budou pokračovat v kvantitativním uvolňování. Přítok kapitálu do akcií je díky tomu rekordně vysoký. Může rostoucí inflace zastavit investiční euforii?

 

Celé naše portfolio mohou klienti sledovat ve službě Portfolio Manažer. Pro kvalifikované investory je k dispozici i fond Slavic Capital, který je postaven na stejných investičních strategiích jako soukromé portfolio.

 

Finlord investice: jak dopadl leden?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem 0 až 2 % ročně v závislosti na měně. My momentálně plně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK. Platformy Lendy a FundingSecure upadly do insolvence, Moneything dobrovolně ukončila činnost a momentálně probíhá vypořádání projektů, do kterých investoři vložili kapitál. Problémy má také platforma Grupeer.

 

Finlord portfolio 2101
Tabulka výnosů v roce 2020:
Finlord portfolio 2012

 

Tabulka výnosů v roce 2019:

 

Finlord portfolio 201912

 

V roce 2018:

 

Finlord portfolio 201812

 

V roce 2017:

 

Finlord portfolio 201712

 

V roce 2016:

 

Finlord portfolio 201612

 

Vývoj na finančních trzích se stabilizoval, i když v některých měsících je ještě patrná volatilita směrem dolů. Z 61 měsíců bylo 9 ztrátových.
Finlord portfolio 2101vývoj

 

Dosáhnou korporace růstu zisků o 23 % ročně?

 

Následující obrázek ukazuje odhad dlouhodobého růstu (3 až 5 let) zisků firem z indexu S&P 500. Dlouhodobý průměr je na úrovni 10 až 11 % p.a.. Teď vyskočil nad 23 % ročně. Takto optimistickou náladu neměl trh ani v technologické bublině.
USA odhad růstu zisků akcií

 

Je dlouhodobý růst zisků o 23 % p.a. dosažitelný? Pokud podnikáte nebo řídíte nějakou firmu, či jste jinak zapojení do finančního plánování, tak si hned promítnete v hlavě, co by vaše společnost musela udělat, aby dosáhla v následujících pěti letech průměrného zisku 23 % ročně. Jinými slovy, pokud máte zisk 100 milionů Kč, tak při takovémto růstu byste měli mít v roce 2026 zisk 281 milionů Kč ročně. Samozřejmě takovýto nárůst některé firmy dosáhnou, ale uvedený odhad je agregovaně pro 500 největších amerických firem, které už z povahy své velikosti nemají tolik prostoru pro obrovský rozmach. Asi se shodneme na tom, že odhad je hodně optimistický.

 

Když se očekává obrovský nárůst zisků firem, tak investoři nakupují s cílem získat budoucí „tučné husy“. Tím pádem táhnou nahoru ohodnocení akcií, které vychází ze současných a minulých údajů. Následující obrázek ukazuje ohodnocení dle CAPE poměru, Q poměru a poměru tržní kapitalizace k HDP v USA. Kromě CAPE jsou už indikátory na nových rekordech.
USA ohodnocení akcií

 

Konkrétně poměr tržní kapitalizace k HDP je už o 84 % nad dlouhodobým trendem. V technologické bublině byl indikátor „jenom“ o 71 % nad trendem.
USA tržní kapitalizace k HDP

 

Přítok levných peněz do systému nesmí polevit

 

Centrální banky zachránily finanční trhy a pomohly ekonomikám překonat krizi. Zároveň si ale na nohu uvázaly těžkou kouli, kterou jen tak neodhodí. Spekulativní aktivita na finančních trzích vyhnala ohodnocení na rekordy, které nejsou bez přílivu dalšího kapitálu dlouhodobě udržitelné. Přivření nebo uzavření kohoutků by vyvolalo panické výprodeje a nutnost dodat ještě více kapitálu.

 

Letos centrální banky neplánují zpřísňování monetární politiky, ale stejně jako v minulosti eventuálně k tomuto kroku přistoupí. Dotlačí je k tomu inflační tlaky. Inflace teď ještě není citelná, ale tržní očekávání jsou už hodně proinflační. Kupříkladu v USA už očekávání inflace dle desetiletých dluhopisů vyskočilo na 2,21 %, nejvyšší hodnotu od poloviny roku 2014. Jenom připomeneme, že nominální výnosnost amerických desetiletých dluhopisů je 1,2 % p.a.. Pokud by se tedy inflační očekávání naplnily, tak v nejbližších deseti letech by se investice do těchto amerických dluhopisů reálně znehodnotila celkem o 10 %. Podobně nebo i více by se znehodnotily vklady v bankách. Jelikož na inflaci doplácí zejména střední a chudá třída (tyto třídy nevlastní moc aktiv), tak by se ještě více rozevřely nůžky mezi sociálními skupinami. To by mělo na zemi destabilizační účinky.
USA odhad inflace
Dlouhodobá držba aktiv je navzdory riziku krátkodobých propadů důležitá, protože jinak nejde inflaci porazit. Investiční účet si mohou lidé snadno vytvořit u různých brokerů. V analýzách jsme se už věnovali LYNX, Saxo Bank či XTB. A samozřejmě lze investovat i na P2P portálech. Řada z nich už

Investiční účet si mohou lidé snadno založit u různých brokerů. V analýzách jsme se už věnovali LYNX, Saxo Bank či XTB.

 

Nezapomeňte se přihlásit do newsletteru. Kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

16.2.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB