Finlord Sněmovna financí

Finlord investice v září 2019: +0,6 %

2.10.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
201909 Finlord portfolio výkonnost

Finlord soukromé investiční portfolio zaznamenalo v září zvýšení hodnoty o 0,6 %. Září přineslo na finanční trhy klid. Důvodem je přetrvávající přebytek levného kapitálu, který drží ceny aktiv nahoře. Centrální banky stále ukazují, že jsou ochotné ekonomiky podržet v případě nepříznivého vývoje.

 

Kumulativně od počátku roku 2016, kdy jsme začali publikovat výsledky, jsme zaznamenali zhodnocení o 37,4 %. Na milion korun investice se tedy vygenerovalo přes 370 tisíc korun zisku. Ze 45 měsíců jsme měli jenom 5 mírně ztrátových měsíců. Ani v jednom ze čtrnácti čtvrtletí nezaznamenalo naše portfolio pokles hodnoty.

 

Celé naše portfolio mohou klienti sledovat ve službě Portfolio Manažer. Pro kvalifikované investory je k dispozici i fond Slavic Capital, který je postaven na stejných investičních strategiích jako soukromé portfolio.

 

Finlord investice: jak dopadlo září?

 

V tabulce výsledků je uvedena i základní měna, v níž je výnos vyjádřen. Náklady na hedging do CZK se pohybují kolem 0 až 2 % ročně v závislosti na měně. My momentálně plně zajišťujeme EUR/CZK, USD/CZK i GBP/CZK.

 

201909 Finlord portfolio

 

Pro srovnání ještě tabulka výnosů v roce 2018:

 

201812 Finlord portfolio

 

A tabulka výnosů v roce 2017:

 

201712 Finlord portfolio

 

A tabulka výnosů v roce 2016:

 

201612 Finlord portfolio

 

Riziko našeho portfolia je řízené dle přísného risk managementu, proto je vývoj hodnoty velmi plynulý. Ze 45 měsíců bylo jenom 5 mírně ztrátových.

 

201909 Finlord portfolio výkonnost

 

Jak vydělat na zhoršující se ekonomické situaci?

 

V říjnu odstartuje výsledková sezóna za třetí kvartál 2019. Analytici rozhodně nepřekypují optimismem. Následující graf od poradenské společnosti Factset ukazuje odhad změny zisku v Q3 oproti loňskému roku. Za celý index S&P 500 se očekává pokles zisků o 3,7 %. Přitom v červnu se očekával pro třetí kvartál pokles jenom o 0,6 %. Nevýraznější snížení zisků se odhaduje v energetickém a technologickém sektoru. Zároveň analytici snížili odhady růstu zisků i pro čtvrtý kvartál a pro rok 2020. Příčinou jsou zejména rostoucí náklady a ochabování mezinárodního obchodu v důsledku obchodních válek.

 

odhad zisků v Q3 2019 v USA

 

Investoři sledují i řadu špatných makroekonomických údajů. Klesá aktivita v průmyslu, v nejrozvinutějších zemích ochabuje nemovitostní trh a inflace se snížila pod cíl centrálních bank. Lze vůbec v nejbližších měsících vydělat?

 

Ano, i při zhoršování hospodářského vývoje lze vydělat. Základem je diverzifikace do aktiv s nízkou vzájemnou korelací. Investorům jsou také k dispozici různé instrumenty, které ochrání jejich majetek v případě poklesu na finančních trzích. A samozřejmě nesmíme zapomínat na to, že řada firem stále generuje vysokou přidanou hodnotu. Ta funguje jako ochranný polštář vůči krátkodobé ekonomické nepřízni. V našem portfoliu aktivně vyžíváme všechny uvedené bezpečnostní složky.

 

Pokud přijde v příštím roce hospodářská recese, tak mysleme na to, že pravděpodobně nebude trvat dlouho. Následující graf ukazuje délku a velikost expanzí či recesí v USA od roku 1950. Recese pravidelně přichází, ale zdaleka nejsou tak dlouhé a silné jako období prosperity.

 

expanze a recese v USA

 

Jako dlouhodobí investoři se orientujeme na ty faktory, které v ekonomikách převažují. Krize jsou sice vděčným tématem médií i některých ekonomů, ale svět vždy rozvíjeli a budou nadále rozvíjet především pozitivně naladění lidé.

 

Jak budeme investovat v posledním čtvrtletí roku?

 

Stejně jako doposud, tedy do dynamických aktiv s bezpečnostním polštářem pro případ propadů cen na akciových trzích. Tato taktika se nám osvědčila i loni, kdy v posledním kvartálu akcie ve světě propadly o 15 až 20 %, ale my jsme zaznamenali stagnaci hodnoty portfolia. Krátkodobá korekce může na finanční trhy přijít. Naše diverzifikované portfolio je ale sestavené robustně. Nadále budeme mít většinu kapitálu v burzovně obchodovaných instrumentech. P2P a další instrumenty kreditního trhu jsou pak pro nás atraktivním doplňkem portfolia. Dle našeho názoru budou centrální banky velmi aktivní v rámci svých stimulačních opatření, takže finančnímu systému rozhodně nehrozí krize likvidity.

 

Přihlaste se do newsletteru a kromě pravidelných novinek získáte i rozsáhlý seriál stěžejních investičních myšlenek. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

2.10.2019

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Aleš Křesťan napsal:

    Díky za ten graf ukazující délku a velikost expanzí a recesí. Nějak jsem si pod vlivem mediální masáže začal dělat starosti kvůli nadcházející krizi. Myslím, že ten graf to uvedl na pravou míru a měl by být povinně přikládán ke každému článku, kde se tou krizí straší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER