Finlord Sněmovna financí

Jak rychle roste zisk na akcii v USA a Německu?

7.1.2019

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Zisk na akcii

Rostoucí zisk na akcii je dlouhodobě hlavním tahounem růstu cen akcií. A je to pochopitelné. Pokud ekonomika expanduje, tak se tržby a zisky firem zvyšují a je celkem jedno, jestli jsou podíly v těchto společnostech kótovány na burze anebo ne. Jak jsme uvedli v našem výkonnostním komentáři za prosinec 2018, tak při investici do akcií prakticky nakupujeme schopnost daných firem generovat zisk. Zisk pak lze mezi investory distribuovat různými způsoby – třeba dividendami nebo zpětnými odkupy akcií nebo u privátních firem různými optimalizačními technikami. Jak rychle ale zisk na akci roste? Podívali jsme se na údaje z USA a Německa.

 

Pokud chcete získávat další statistiky a investiční myšlenky, tak se přihlaste do newsletteru.

 

Následující graf ukazuje 20letou změnu zisku na akcii celého indexu S&P 500 dle dat Roberta Shillera. Pokud si vezmeme uplynulé 20leté období od září 1998 do září 2018, tak se zisk na akcii v USA zvedl z 38,09 na 130,39, tedy o 242 %. A to byly v mezidobí dvě recese. Koneckonců poslední recesi lze na grafu spatřit prudkým propadem, kdy v květnu 2009 byla hodnota 20leté změny zisku na akcií na úrovni -52 %. Do konce roku 2009 se ale 20letá změna zisku zvedla na 244 %.

 

zisk na akcii S&P 500 změna 20 let

 

Také můžeme pro srovnání uvést 30letý klouzavý průměr změny zisku na akcii. Kupříkladu od roku 1988 do roku 2018 se zisk na akcii v indexu zvedl z 22,73 na 130,39, tedy o 474 %. Finanční krize z let 2007 až 2009 je opět zřetelná.

 

zisk na akcii S&P 500 změna 30 let

 

Ještě přikládáme úrovňové data zisku na akcii, kde je patrný dlouhodobý trend jejich růstu.

 

zisk na akcii S&P 500

 

U německého indexu DAX se provozní zisk na akcii vyvíjel dle údajů poradenské společnosti Yardeni od roku 1995 také pozitivně. Za posledních 20 let se zvedl z 250 na současných 1000, tedy o 300 %.

 

DAX provozní zisk na akcii

 

Zisk na akcii a dlouhodobé investování

 

V minulosti jsme se už investičnímu horizontu věnovali a víme, že v dlouhém období se akciím daří. Akciím ale nedaří jen tak bez nějakého důvodu. Pokud by se zisky firem nezvyšovaly, tak by ani nebyl důvod, aby se výrazně zvyšovaly ceny akcií. Ano, ohodnocení akcií na burzách může stoupnout bez změny úrovně zisků. A budeme to vidět kupříkladu na poměrových ukazatelích, jako jsou P/E poměr nebo EV/EBITDA. V dlouhém období jsou ale tyto poměrové ukazatele relativně stabilní (nebo lépe řečeno mírně rostoucí).

 

Momentálně je ohodnocení amerického indexu S&P 500 na průměrné úrovni. Můžeme předpokládat, že za 20 let bude ohodnocení také stejné a P/E bude na úrovni 17. Pokud se průměrná historie zopakuje a zisky stoupnou do roku 2039 o 200 %, tak bude hodnota investice do indexu S&P 500 také o 200 % vyšší. Anualizovaná výnosnost investice by pak byla kolem 6 %.

 

Dlouhodobá schopnost generovat zisk je pro nás při hledání investic důležitým faktorem při strategickém nastavení soukromého portfolia i portfolia fondu Slavic Capital. Proto se mimo jiné vyhýbáme komoditám. U nich nebyla prokázána schopnost generovat podnikatelský zisk. Což mimo jiné ukazují kupříkladu údaje o výnosech, viz třeba naše srovnání vývoje investice do akcií, nemovitostí a zlata.

 

Naopak kreditní trhy včetně P2P portálů nás zajímají. Historické statistiky ukazují, že obecně je půjčování peněz velmi výnosná podnikatelská aktivita. Buď budou na poskytování peněz vydělávat jenom banky a nebankovní společnosti anebo získáme podíl na příjmech z úroků i my, investoři.

 

Závěrem ještě krátká poznámka ohledně investičního horizontu. My osobně máme investiční horizont dlouhý. A co nám ukazují statistiky o návštěvnosti finlord webu, tak i naši čtenáři patří mezi dlouhodobé investory. 83 % čtenářů má méně než 44 let. Pokud vám je 35, tak váš investiční horizont při spoření na důchod je více než 30 let. Pokud vám je 45 let, tak máte horizont minimálně 20 let. Proto se v analýzách věnujeme a budeme věnovat především dynamickým aktivům vhodným právě pro dlouhodobý investiční horizont.

7.1.2019

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Ladislav napsal:

    Vedle růstu čistého zisku podniku potřebuje akcie pro svůj růst také růst tržby podniku, růst dividendy, nízké ocenění akcie, dobrý rating a dobré zprávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE