Finlord Sněmovna financí

Čemu teď věří globální manažeři fondů?

14.9.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Bank of America Merill Lynch vydala pravidelnou statistiku o tom, jak investují manažeři fondů. Z dat lze vyčíst zejména to, že alokace do amerických akcií poklesla na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Manažeři fondů naopak věří evropským akciím a firmám z rozvíjejících se trhů. Důležitý je i fakt, že objem hotovosti ve fondech je stále relativně vysoký, a to i navzdory významnému růstu cen akcií v posledních měsících.

 

Průzkum BofAML ukazuje, že manažeři fondů mají kolem 5 % majetku fondů v hotovosti, což je významně více oproti úrovním z let 2013 až 2015, kdy už byl jednoznačný ekonomický rozmach. Pokud by přišla korekce akcií, tak lze očekávat zvýšený objem nákupů.

 

201709 manažeři fondů hotovost

Následující graf ukazuje relativní pozici v amerických akciích vs. v evropských akciích. Manažeři fondů v současnosti jednoznačně preferují Evropu, což je důsledek obav z dopadu utahování monetární politiky v USA. Americké akcie v uplynulých čtyřech měsících překonaly evropské o 10 %, takže manažeři očekávají i určité zmenšení tohoto rozdílu.

 

201709 manažeři fondů evropské akcie

 

Vysoký zájem manažerů fondů ale může signalizovat budoucí slabší výkonnost akcií z tohoto regionu. V minulosti se právě při vysoké alokaci vytvořil na evropských akciích krátkodobý vrchol, jak ukazuje následující graf relativní výkonnosti evropských akcií vůči světovým při různých úrovních obliby evropských akcií.

 

201709 manažeři fondů evropské akcie výkonnost

Údaje z průzkumu mezi manažery fondů ukazují, že mezi finančními profesionály nadále panuje optimistická nálada. Očekává se další růst ziskovosti firem a jejich tržeb. Ve srovnání s výnosnostmi dluhopisů jsou potenciální zisky akciových investic dle manažerů fondů stále velmi atraktivní.

14.9.2017

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?