Finlord Sněmovna financí

P2P MINTOS A JEJÍ KREDITNÍ RIZIKO 1/3

9.6.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
MInots logo

Výnosy 11 až 12 % udělaly z Mintosu jednu z nejrychleji rostoucích evropských P2P platforem. Jak vysoké je riziko jejího krachu? Jsou naše peníze v bezpečí? Máme se bát „letadla“? Na tyto otázky odpovíme v následující analýze.

 

Na lotyšské P2P platformě Mintos sami aktivně investujeme, přičemž výsledky nejsou vůbec špatné. Údaje, které zveřejňujeme každý měsíc, ukazují roční zhodnocení na úrovni 11 až 12 %, což je úrok, který v bance ani náhodou nezískáme.

 

Mintos (a podobná platforma Twino) si mezi investory našla oblibu zejména díky buyback garanci nabízených úvěrů. Pokud je dlužník v prodlení se splácením o více než 60 dní, tak prodejce pohledávky odkoupí zpátky jistinu i s naběhlými úroky. Buyback garance taktéž znamená, že investor se nemusí moc zajímat o situaci dlužníka (a z informací uvedených na platformě se ani moc nedozví). Na finančních trzích ale nic není zadarmo, proto bedlivě zkoumáme rizika.

 

Významné upozornění hned na začátek. Prodejcem pohledávky není fakticky Mintos, ale spolupracující nebankovní půjčkové instituce. Těch už je na platformě 10 a působí v různých evropských zemích (i v ČR). Mintos funguje jenom jako organizátor trhu, kde nebankovky mohou prodat své pohledávky investorům. Proto je označení P2P platforma u něj trochu nepravdivé. Tento koncept je značně rozdílný oproti českým P2P platformám Zonky, Benefi, či Bankerat, které propojují napřímo dlužníky s investory. Komerční úspěch řešení od Mintosu ale dává tušit, že lotyšští kluci a holky mají svoji strategii dobře promyšlenou.

 

Pokud chceme ohodnotit kreditní riziko platformy, tak se musíme podívat nejenom na finanční výsledky Mintosu, ale i finance spolupracujících nebankovek.

 

Mintos generuje provozní ztrátu, ale má dostatek kapitálu

 

Na následujícím obrázku je výsledek hospodaření společnosti Mintos Marketplace za rok 2015. Na komisích od prodejců pohledávek a poplatcích z obchodů s pohledávkami na sekundárním trhu vydělala platforma téměř 50 000 EUR. Nicméně náklady byly obrovské a za celý rok prodělala firma 94 000 EUR:

 

Mintos_vysledovka2015

 

Platforma tedy nedokázala loni sama sebe uživit, což je běžný vývoj u fintech start-upů. Proto se ptáme na následující otázku: „kolik má firma vlastního kapitálu?“ Následující obrázek ukazuje rozvahu. Ke konci minulého roku měla vlastní kapitál 406 tisíc EUR a malý objem cizích zdrojů. K tomu je nutné uvést, že v únoru letošního roku získala platforma Mintos další investiční kapitál v objemu 2 milionů EUR. I kdyby byla v roce 2016 opět ve ztrátě, tak pořád bude mít dostatek kapitálu na rozvoj.

 

Mintos_rozvaha2015

 

Co se týče kapitálu investorů, tak ten se vykazuje na separátním účtu v podrozvaze. Oddělení od majetku firmy je důležité pro případ, že by společnost skončila v konkurzu.

 

Jaké musí mít firma tržby, aby začala generovat zisky? Minimálně dvojnásobné oproti roku 2015 a spíš až třínásobné. Dá se očekávat, že mnohé nákladové položky budou v roce 2016 nižší (kupříkladu poklesnou právní náklady). Nicméně firma je stále ve stadiu rozvoje a náklady by pořád měly být nad 100 tisíci EUR.

 

Je zdvojnásobení tržeb reálné? Ano a už se tak stalo. Za celý minulý rok se na platformě prodaly pohledávky za 10,4 milionu EUR. Za prvních 5 měsíců letošního roku se už prodalo 24,5 milionu EUR. Objemy i tržby platformy prudce rostou a její finanční situace se zlepšuje, což je pro nás-investory velmi dobrá zpráva.

 

Mintos_investice

 

Závěr: platforma Mintos rychle expanduje a má peníze na provoz a další rozvoj. Nabízené úroky a další charakteristiky jsou velmi atraktivní, což určitě přiláká mnoho nových investorů (a stávající neodejdou). V příštím příspěvku se podíváme na konkrétní nebankovky, které na platformě nabízí pohledávky. Pak budeme mít ucelený obraz o celé platformě. Přesné postupy našich investic a návod na hedging jsme popsali ve Výukových investičních balíčcích.

 

Bonus: Mintos teď novým investorům připisuje 1 % z průměrného objemu investovaného vkladu v prvních třech měsících.

 

9.6.2016

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?