Finlord Sněmovna financí

UŽ 25 % DLUHOPISŮ MÁ NEGATIVNÍ VÝNOSNOSTI

15.5.2016

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Evropská centrální banka (ECB) praktikuje již řadu stimulačních opatření s cílem zvýšit inflaci. Nicméně ECB nedávno avizovala, že od června 2016 bude nákup vládních dluhopisů rozšířen o nákup podnikových dluhopisů, což zapříčinilo růst ceny dluhopisů a pokles jejich požadované výnosnosti. ECB podnítila pokles požadované výnosnosti také tím, že snížila depozitní sazbu pro vklady komerčních bank. Tímto krokem se snaží motivovat komerční banky, aby likviditu přesouvaly do vládních dluhopisů a do úvěrů.

 

Přibližně polovina nově emitovaných podnikových dluhopisů v Evropě má podle analytiků Citigroup splatnost 10 a více let. Na počátku roku byl podíl dlouhodobých dluhopisů na nových emisích jenom 5 %. Jak se prodloužily splatnosti, tak se prodloužilo i riziko. Jinak řečeno kvůli delší duraci ceny dlouhodobých dluhopisů poklesnou při růstu úrokových sazeb více než ceny krátkodobých.

 

A jaký je výsledek činnosti ECB?

 

Díky těmto počinům ECB pomohla podle údajů Bank of America zvýšit úroveň globálního dluhu s negativními požadovanými výnosnostmi až na 9,4 bilionu USD, což odpovídá 23,6 % z celkového globálního objemu aktiv s pevným výnosem. Ještě na začátku roku to přitom bylo „jen“ 5,6 bilionu USD.

 

Globalni_trh_dluhopisu

 

15.5.2016

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER