Finlord Sněmovna financí

Home Forums NOVINKY ZE SVĚTA P2P České P2P platformy

• Author

Josef Pavelka

Dobrý den. Zajímalo by mě, zda se budete v budoucnu zabývat také jednotlivými fungujícími českými P2P platformami? Myslím, že by to mohlo dost lidí zajímat. Jaký je obecně Váš názor na tyto platformy?
    Děkuji. JP

• #3817 Reply

admin
    Keymaster

Dobrý den, ano, máme naplánovanou recenzi Zonky. A k nějakým platformám jsme náš názor už dali:
    Z Benefi dlouhodobě peníze stahujeme. Dle našeho názoru není perspektivní:

BENEFI: ÚSPĚCH NEBO ZKLAMÁNÍ?

Ferratum P2P je už lepší, nicméně nelíbí se nám nízká informovanost investorů:

FERRATUM P2P – NENE, TOTO NECHCEME

Prestito a Bankerat nevypadají moc stabilně.

Naopak, velmi stabilní je platforma InvestAukce. Cenou za to jsou relativně nižší výnosy:

PLATFORMA INVESTAUKCE JE VÝBORNÁ

No a pak ještě pravidelně recenzujeme Fundlift projekty.

• This reply was modified 8 years, 3 months ago by   admin.
  • #3824 Reply

Josef Pavelka

Děkuji za informace, na Vašich stránkách jsem nový a nestačil jsem se ještě plně zorientovat. Můj názor na české P2P platformy je negativní. Myslím, že dobrý výdělek je to jen pro provozovatele. Investor nese všechna rizika – krach provozovatele, nesplácené půjčky, vysoké poplatky, nepojištěno, dlouhá době splácení a s tím spojené riziko, že se „něco sesype“ atd. Bohužel pozitiva nevidím.
    Sám neinvestuji do českých ani zahraničních platforem. Osobně dám raději větší částku peněz do amerických akcií, nebo i českých s dividendou 8-10% /Moneta, O2, ČEZ/, než abych komusi neznámému půjčoval peníze a pak napjatě třeba 7 let čekal, zda mi laskavě skutečně zaplatí a peníze budu mít po celou dobu zablokované. Kdysi jsem zkoušel fondy Hyip a nejmenované české platformy mi to v něčem připomínají.. U zahraničních P2P bych zase neměl nejlepší pocit z toho, posílat peníze do zahraničí /Lotyšsko?/ Asi těžko bych tam poslal třeba půl mega Kč a pak čekal, co se bude další léta dít.. A při částce třeba 20tis.Kč se mi zisk nevyplatí.
    Ale každý se samozřejmě rozhoduje za sebe, já do toho nepůjdu.
    Fundlift nějak skomírá, aktivita investorů je minimální a poslední projekty nic moc. Škoda, pro mě je to sympatická platforma.
    Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale nějak jsem měl potřebu se vyjádřit. Ohledně Vašich hodnocení projektů na Fundliftu i analýzy
    jednotlivých akcií /naposled KORS/, tak super, fandím Vám. Ale bohužel zdá se, že jsem zde jediný diskutující….

• #4045 Reply

Martin

Nezmiňujete zde Banking Online – http://www.banking-online.cz. Podle popisu se zaměřují na konzervativní půjčky (tedy nižší výnos, ale mělo by být i menší riziko). Mají asi nejnižší poplatky na ČR trhu.

Jak je na tom podle Vašich zkušeností a odhadů tato P2P platforma?

• #4171 Reply

Martin

Dobrý den.

pane Pavelko, vidím to trochu jinak.

Myslím, že dobrý výdělek je to jen pro provozovatele.

Třeba Loanis skončil, protože se mu z těch procent, které si strhával dlouhodobě nedařilo pokrýt náklady na vlastní provoz. Tedy zejména na filtrování zájemců o úvěr, které vpustí do aukcí. Jak psal provozovatel Loanisu, je to tak 100 žádostí, které musí posoudit na 1, kterou mohou předložit zájemců o investování. K tomu vývoj aplikace, reklama… Řekl bych, že možná s výjimkou Bankeratu v začátcích, zde snad ani není P2P tržiště, které by bylo vyloženě ve výraznějším zisku provozně a všechny nejspíš sází na zisky v budoucnosti.

Osobně dám raději větší částku peněz do amerických akcií, nebo i českých s dividendou 8-10% /Moneta, O2, ČEZ/, než abych komusi neznámému půjčoval peníze a pak napjatě třeba 7 let čekal, zda mi laskavě skutečně zaplatí a peníze budu mít po celou dobu zablokované.

Kam investujete své peníze je samozřejmě na Vás. Zkušenost mám na českém trhu s Zonky a Banking Online a ani jedno toto tržiště nedrží peníze celou dobu, dokud nejsou splacené. Naopak, když půjčíte, tak se Vám se splácením začínají peníze ihned vracet a můžete je tak průběžně točit nebo postupně stahovat, pokud chcete. Půjčky na 7 let nejsou obecně moc oblíbené mezi investory, co jsem si všiml. Spíš tak na 3 roky s tím, že investici má zpět ještě dřív a potom už jde zpět vlastně jen ten zisk (úrok, co je zaplacený navíc). Jinak zisk kolem 8 – 10% je dobře dosažitelný i v P2P investicích (konzervativně možná spíš 6-8%).

Jinak zde na Finlordu jsou velmi dobré články. Také bych byl raději za živější diskuze.

• #13117 Reply

Petr Zlaty

Ahoj,

Moc dekuji za skvele clanky o P2P, je to skvela prace! Ja jsem ted dva roky experimentoval na ruznych platformach, hlavne Mintos, Bondster, Zonky a EstateGuru. Po zkusebnim obdobi bych rekl, ze v aktualni situaci je pro me nejsmysluplnejsi Mintos, primarne investuju v EUR, platforma je prehledna, poplatky prijatelne, default minimalni i kdyz investuju do pujcek 12% plus. Zajimalo by me, jakym zpusobem na Mintos investujete – predpokladam, ze mate nastaveny AutoInvest – chtel bych se ted venovat tomu to dobre nastavit, rad bych se vyhnul nekterym poskytovatelum, ale je jich tam tolik, ze se v tom ztracim. Obcas me ale trochu desi emaily od Mintosu o downgradech nekterych poskytovatelu. Neplanujete nahodou nejaky clanek o tom jak nakalibrovat AutoInvest na Mintosu? A pak mam druhou otazku – jakou platformu byste doporucili pro investice v CZK? Osobne se mi docela libi Zonky, ale nelibi se mi jak vysoke poplatky maji. Na bondster se mi zase nelibi, ze je tam jen Acema a osobne nemam dobrou historii, mam tam vysoke procento pujcek v defaultu.

Moc dekuji a tesim se na dalsi clanky!

Zdravim do Prahy,

Petr

• #13274 Reply

admin
    Keymaster

Ahoj Petře, ano, na Mintosu i na jiných platformách máme nastavený autoinvest. Občas manuálně zainvestujeme do půjček, které se v autoinvestu vynechávají. Na Mintosu je skutečně mnoho poskytovatelů, proto děláme pravidelně rozbory, které lze najít zde: https://finlord.cz/?s=mintos&post_type=post&submit=
    Taktéž připravíme v průběhu listopadu přehlednou tabulku, aby se v charakteristikách jednotlivých poskytovatelů dalo rychleji zorientovat. Nicméně pokud budeš vybírat poskytovatele s ratingem B a více, tak budeš mít v portfoliu relativně stabilnější poskytovatele. Co se týče downgradů, tak problém nastává, pokud má poskytovatel nízký rating (třeba C+) a ten mu Mintos ještě víc sníží (třeba na C). To už naznačuje problémy a dobré je omezit takovéto investice v portfoliu. Pokud se sníží rating z A- na B+, tak to až tak hrozné není.

Stále musíme myslet na to, že oblast P2P se ještě jenom rozvíjí a ty ratingy od Mintosu jsou celkem benevolentní. Nadnárodní ratingové agentury Moodys či Fitch by určitě ohodnotily poskytovatele o několik stupňů hůř. Příkladem je Mogo, kde je na Mintosu nejvyšší rating A, ale Fitch dala dluhopisům společnosti rating B-.

Z hlediska alokace portfolia není dobré dávat do P2P více než 30 % portfolia. Pořád by jádro měly tvořit tradiční instrumenty (akcie, fondy, dluhopisy s investičním ratingem, nemovitosti, atd).

• #16640 Reply

noireNailk

Hi, I’m the business owner of [url=https://chillhempire.com/]Chill Hempire CBD Magazine[/url] and I am searching CBD product critics. We constantly get CBD products such as CBD Face Creams and Lotions, CBD Topicals and CBD Supplements and require individuals to examine CBD goods on our website. Please let me know whether anyone at finlord.cz is interested in turning into a CBD products critic with our magazine. Thanks you.

• #22247 Reply

TravisSB

Analytici platformy P2P Robo.cash zkoumali vyhledávací aktivitu na téma P2P půjček v Evropě. Výsledky ukázaly, že jeho relativní popularita v západní Evropě je téměř pětkrát vyšší než ve východní Evropě. Je pozoruhodné, že zájem o tento segment na východě neustále roste, zatímco na západě zůstává zhruba na stejné úrovni. Rychle rostoucí objemy na trhu ve východní Evropě tento trend potvrzují – od roku 2015 do roku 2017 vzrostly o 153 %.

• #22291 Reply

Chandy96

V tuhle chvíli zatím obchoduju jenom s klasickými akciemi, kamarád mi doporučil tuhle platformu https://www.robomarkets.cz/forex-trading/assets/indices/. Avšak bych se také rád vrhnul do P2P investování. Když jsem se snažil najít nějaké dobré návody a tipy jak na to, tak jsem byl neúspěšný. Můžete se někdo prosím podělit o své zkušenosti při investování do P2P? Moc by mi to pomohlo. Zatím investuji pouze malé částky, které mě neohrozí a zároveň mi pomohou se zorientovat v trading světě. Taktéž si rád vyslechnu Váš názor na jednotlivé obchodovací platformy.

Reply To: České P2P platformy
Vaše informace:

Cancel