Finlord Sněmovna financí

Nejrychleji rostoucí ekonomiky světa

15.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
investice do ETF na rozvíjející se trhy

Mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa by měly v roce 2024 patřit země z Asie a subsaharské Afriky. Podívejte se na seznam ETF na rozvíjející se trhy.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Pro investory jsme připravili manuál Jak si vyhledat nejvhodnější ETF.

 

Následující tabulka ukazuje projekci MMF nejrychleji rostoucích ekonomik v roce 2024. Mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky z Asie budou podle predikce MMF patřit Macao (27,2 %), Palau (12,4 %) a Indie (6,3 %).

 

Nejrychleji rostoucí ekonomiky světa

 

Ekonomika Macaa je silně závislá na cestovním ruchu, který tvoří 70 % HDP a představuje 60 % pracovních míst.

 
Palau je malá země sestávající z 340 ostrovů. Podle údajů amerického ministerstva zahraničí představuje cestovní ruch přibližně 40 % HDP Palau.

 

 

Indie, která se nedávno stala největší zemí světa podle počtu obyvatel, dosáhne do roku 2064 vrcholu 1,7 miliardy lidí.

 
Polovinu žebříčku tvoří země ze subsaharské Afriky, kde vede Niger (11,1 %) a Senegal (8,8 %). Očekává se, že Guyana (26,6 %) s pouhými 815 000 obyvateli bude druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou v roce 2024. Zajímavé je, že loni to byla nejrychleji rostoucí ekonomika světa s 62 % nárůstem HDP a je pravděpodobné, že tento titul v roce 2023 znovu zopakuje s očekávaným růstem HDP 37 %. Tento růst je z velké části způsoben rostoucím vývozem ropy ze Stabroek Block z pobřežního ropného pole rozvíjeného konsorciem pod vedením Exxon Mobil.

 

 

Investoři mohou snadno nakupovat ETF na akcie rozvíjejících se trhů u XTB. K dispozici jsou kupříkladu Amundi MSCI Emerging Markets UCITS

Lyxor MSCI Emerging Markets UCITS

Xtrackers MSCI Emerging Markets Swap UCITS

 

Dlouhodobý vývoj cen těchto ETF je velmi podobný. Od počátku roku 2021 u nich sledujeme značný pokles cen.

ETF rozvíjející se trhy

 

Se snížením cen také výrazně pokleslo ohodnocení akcií. Rozvíjející se trhy se obchodují na 11násobku zisků. I když je pravda, že v letech 2011 a 2012 bylo ohodnocení ještě nižší pod devítinásobkem zisků.

 

Akcie rozvíjející se trhy Eva Mahdalová Finlord

 

U XTB lze nakoupit i ETF přímo na jednotlivé země:

 

Lyxor MSCI India UCITS
Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS
Lyxor MSCI Indonesia UCITS
Xtrackers MSCI Philippines UCITS

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB