Finlord Sněmovna financí

Quality nebo value akcie: kde hledat vyšší výnosy?

16.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Quality vs value akcie pro investory

Akcie se často rozlišují dle faktorů na value (hodnotové), quality (kvalitní), growth (růstové), momentum (momentové). Faktory jsou především ohodnocení, tempo růstu zisků či změna ceny akcií. Podívejme se na rozdí quality vs value akcie, které se často nachází v portfoliích investorů zaměřených na fundamentální analýzu. Na první pohled by se mohlo zdá, že se jedná o velmi podobné akcie. Detailní průzkum ale odhalí značné rozdíly.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Quality vs value akcie

 

Hned v úvodu je nutné říct, že i když value akcie překládají do češtiny jako hodnotové akcie, tak to neznamená, že jiné akcie nemají hodnotu. Jedná se jenom o jednodušší určení skupiny akcií s určitými vlastnostmi (je to kratší než kdybychom uváděli „20 % akcií s nejnižším poměřem P/BV“).

 

Společnost Verdad připravila rozklad zhodnocení US value a quality akcií mezi roky 1998 a 2021. Value akcie měly celkové anualizované zhodnocení na úrovni 14,7 % p.a.. Quality akcie měly zhodnocení 13,2 % p.a.. Hodnotové tedy byly úspěšnější. Nicméně obě skupiny byly úspěšnější oproti celému US akciovému trhu, který v uvedeném období dosáhl zhodnocení 9,1 % p.a.

 

quality vs value akcie

 

Otázkou ale je, co přispělo k celkovému zisku. U hodnotových akcií bylo 14 % p.b. výnosu z důvodu expanze valuačního násobku, 2,6 p.b. výnosu bylo z důvodu snížení zadlužení, 1,3 p.b. díky dividendám. Naopak 2,6 p.b. výnosu odebral pokles EBITDA a 0,3 p.b. emise akcií.

 

U kvalitních akcií bylo 6,8 p.b. výnosu z důvodu expanze valuace a 4,6 p.b. výnosu v důsledku růstu zisku. Snížení zadlužení pak přispělo 1,9 p.b. A dividendy 1,1 p.b. Emise akcií ubrala 0,6 p.b.. Kvalitní akcie jsou teda mnohem více závislé na dalším růstu zisků.

 

Následující tabulka ukazuje průměrné hodnoty vybraných parametrů obou skupin. Ohodnocení kvalitních akcií (20 % firem s nejvyšším poměrem zisku k aktivům) dle EV/EBITDA a Price/Book bylo prakticky dvojnásobné oproti hodnotovým akciím (20 % nejlevnějších akcií dle EV/EBITDA) a bylo cca na úrovni trhu. Ziskovost u kvalitních akcií byla už z definice této skupiny velmi vysoká. Poměr hrubého zisku k aktivům byl dvojnásobný oproti trhu a oproti value akciím byl také téměř dvojnásobný. Poměr provozního zisku k aktivům byl oproti trhu dvojnásobný, oproti value akciím byl vyšší o 40 %.

 

quality vs value akcie ohodnocení

 

Závěry z rozboru quality a value akcií

 

Rozhodně se nejedná o stejné skupiny akcií. Hodnotové value akcie jsou typické velmi nízkým ohodnocením, což je důsledek obav ze zhoršení ziskovosti. Tyto obavy se většinou i naplňují. Jak ukazuje tabulka, zisky společností z tohoto koše akcií většinou klesají, a to především v prvních letech. Pak se ziskovost typicky stabilizuje a investoři přehodnotí valuaci nahoru. Value akcie jsou tedy zejména o valuaci a jejím návratu k historickému či tržnímu průměru.

 

Quality akcie vůbec nemusí mít nízké ohodnocení. To může být i vyšší než má celý trh. U této skupiny akcií je klíčový růst zisků. Mezi quality akcie proto často patří společnosti s monopolním/oligopolním postavení na svém relevantním trhu.

 

V iShares MSCI USA Value Factor ETF nalezneme aktuálně kupříkladu akcií společností Intel, Cisco Systmes, AT&T či Pfizer.

 

value akcie ETF

 

V iShares MSCI USA Quality Factor ETF pak jsou mimo jiné akcie Nvidia, Visa, Meta Platforms či Apple.

 

quality akcie ETF

 

U XTB lze ETF a akcie nakupovat s poplatkem 0 % do objemu 100 000 EUR měsíčně. Cena jednoho kusu ETF na americké value akcie je aktuálně kolem 7,7 EUR. V nabídce brokera je pak mnoho ETF na jiné faktory, sektory či regiony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB