Finlord Sněmovna financí

Investování na Bondster a srovnání s akciemi či dluhopisy

24.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Recenze Bondster

Na české P2B platformě Bondster investujeme už více než 5 let, viz shrnutí výkonnosti našeho účtu v tomto rozboru. V případě korunových úvěrů jsme dosáhli průměrné výnosnosti 7,4 % p.a. a u eurových to bylo přes 12,5 % p.a. (pozn. v minulém roce 13,1 %). Při srovnání s investicemi do akcií či dluhopisů si Bondster vede skvěle. Údaje ukazují, že alokace části kapitálu na tuto platformu dokáže diverzifikovat riziko tradičního portfolia při zachování atraktivních výnosů.

 

Pro nové investory má P2B Bondster příjemný bonus. Při registraci přes tento link získají bonus ve výši 1 % z investic učiněných v prvních 90 dnech od registrace.

 

Investoři na platformě od jejího založení proinvestovali již 4,2 miliardy korun. Na úrocích bylo investorům kumulativně vyplaceno téměř 180 milionů korun. Objem vyplacených úroků s růstem platformy každý rok roste, přičemž v roce 2022 investoři obdrželi 54 milionů korun.

 

Investice na Bondster vs akcie vs dluhopisy

 

Následující obrázek ukazuje kumulativní zhodnocení našich korunových a eurových investic na platformě Bondster a pro srovnání zhodnocení investice do amerických akcií či dluhopisů (pozn. mix státních a korporátních dluhopisů). Graf zhodnocení na Bondsteru je očištěn o poplatky a nesplácené úvěry.

 

Finlord investice na Bondster 202307
Kumulativní zhodnocení korunových investic na Bondsteru od ledna 2018 do konce května 2023 je v našem případě na úrovni 49 %. U eurových investic jsme od ledna 2019 zaznamenali zhodnocení o 67 %. Zhodnocení investice do S&P 500 je od ledna 2018 na úrovni 71 %, investice do dluhopisů přinesla kumulativní zhodnocení 1,7 %.

 

Z grafu je patrná velmi vysoká stabilita investic na platformě Bondster. Úroky jsou připisovány každý měsíc. U opožděných plateb jsou pak připisovány sankční úroky.

 

My máme nastavenou vlastní automatickou strategii u korunových i eurových úvěrů s tím, že filtr máme nastaven na úvěry s garancí zpětného odkupu, úrokovou sazbou minimálně 12 % p.a. (EUR úvěry) a 7 % p.a. (CZK úvěry). Portfolio doplňujeme manuálním dokupováním podnikatelských zajištěných úvěrů od Acemy, které sice nemají garanci zpětného odkoupení, ale jsou zajištěné nemovitostmi. Přeci jen je zajištění nemovitostí účinná ochrana investice.

 

Co se týče výběru poskytovatelů, tak při analýze používáme rating uveřejněný na stránkách Bondster, přičemž nakupujme úvěry od poskytovatelů s ratingem od A do B+. Poskytovatelé s ratingem B a B- sice také mohou být v konečném důsledku spolehlivé společnosti, ale nabídnutý výnos už není o tolik vyšší oproti poskytovatelům s lepším ratingem. Pravidelně sledujeme dostupné finanční výkazy poskytovatelů. Výkazy jsou jednak na stránkách Bondsteru, ale i na korporátních stránkách poskytovatelů nebo jinde na internetu. Preferujeme dlouhodobě ziskové společnosti (pozn. pokud je ve ztrátě, tak musí mít ztráta klesající tendenci a společnost musí mít rychle rostoucí tržby) s dostatkem vlastního kapitálu. Rating Bondsteru je vytvořen kvalitně a dle našich zkušeností se dá o něj opřít.

 

Dlouhodobě najdete na platformě vyšší desítky úvěrů v českých korunách, přičemž úroková sazba může být až 14 % p.a. V případě eurových úvěrů je na platformě běžně k dispozici několik tisíc nabídek s úrokovou sazbou až 17 % p.a..

 

Bondster pravidelně rozšiřuje nabídku o další poskytovatele úvěrů. V dubnu 2023 spustila úvěry od fintech společnosti MFO Smart Finance LLP, která byla založena v květnu 2019. V Kazachstánu se pod brandem Money Express zaměřuje na poskytování online mikroúvěrů. Smart Finance se během krátké doby dokázala vypracovat z malého startupu s omezenou likviditou na středně velkou, stabilní a ziskovou společnost. Analytický tým Bondsteru udělil poskytovateli Smart Finance rating B+, viz informace na blogu.

 

V dubnu Bondster zařadil do nabídky i úvěry od Jet Car z Kazachstánu. Společnost nabízí financování nových i ojetých automobilů a také spotřebitelské úvěry zajištěné zástavou automobilu. Průměrná hodnota LTV (pozn. poměr mezi výší poskytnutého úvěru a zástavní hodnotě automobilu) u tohoto poskytovatele je 78 %. Analytický tým Bondsteru udělil poskytovateli Jet Car rating B+.

 

V červnu 2023 se nabídka poskytovatelů platformy Bondster rozrostla o britskou společnost Huddle Capital Group. Nový poskytovatel se zaměřuje na financování malých a středně velkých firem. Průměrná úroková sazba nabízených investic do úvěrů je 12,8 %. Huddle Capital Group poskytuje úvěry od 50 tisíc až do 10 milionů liber. Doba splatnosti úvěrů se nejčastěji pohybuje mezi 6 a 24 měsíci. Analytický tým Bondsteru udělil poskytovateli Huddel Capital rating B.

 

Další informace o úvěrech nově zařazených poskytovatelů lze nalézt na blogu Bondsteru.

 

Bondster: snadná diverzifikace do různých úvěrů

 

Na platformě Bondster si aktuálně můžete vybírat úvěry od více než 30 poskytovatelů z různých zemí. Pro usnadnění pravidelných investic je k dispozici několik automatických strategií. Vybrat si lze buď přednastavenou strategii, nebo si můžete sestavit vlastní. U korunových úvěrů jsou přednastavené strategie dvě, u eurových pak tři. Výhodou strategií je, že peníze, které se vám průběžně vracejí na splátkách, jsou automaticky reinvestovány na základě předem nastavených parametrů, aniž byste jednotlivé úvěry museli vybírat a nakupovat manuálně. Díky tomu volné finanční prostředky na investorském účtu „neleží ladem“ a vydělávají. Strategie zároveň vytváří diverzifikovaná portfolia, což je důležitý parametr pro snižování rizika. U každé strategie navíc investoři najdou písmennou ratingovou stupnici, která ukazuje na hodnocení poskytovatelů úvěrů.

 

Bondster strategie

 

Při budování portfolia je důležitý konzistentní přístup k investování prostředků a dodržování investiční strategie. Různá krizová období budou přicházet a odcházet. Stabilní platformy si ale s ekonomickou volatilitou poradí.

 

Úroky kumulativně vyplacené investorům:

 

Bondster úroky

 

Náš pohled na Bondster

 

Bondster jednoznačně patří mezi evropskou fintechovou špičku. Od založení před více než pěti lety ušla platforma obrovský kus cesty a věrným investorům pomohla k dosažení nadprůměrných výnosů.

 

Z našeho pohledu investice na platformě vhodně doplňují tradiční instrumenty, jako jsou akcie, investiční fondy, dluhopisy či přímý nákup nemovitostí. Po zařazení Bondsteru do portfolia se zvýší diverzifikace majetku a poklesne kolísavost hodnoty portfolia. My budeme postupně navyšovat naše investice na platformě a reinvestovat přijaté úroky a splátky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

24.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Aleš napsal:

    Mě osobně vyhovuje nejvíc platforma Bondster ke správně mých investic. Využívám jí už několik let a za tu dobu vidím jaké výnosy to má a s tím číslem jsem spokojený. Na víc mě baví, že si mohu sám vybírat jakou půjčku přesně zvolím a sledovat si její historii.

    Jossef napsal:

    Pro mě je investování do Bondsteru jednodušší, méně rizikové a mám větší kontrolu. S tím jsem spokojený, protože mi to přináší stabilní výnosy a není to tolik závislé na kolísání trhu.

    JakubDlouhý napsal:

    Já sám vnímám několik výhod v investování do Bondsteru oproti akciím či dluhopisům. Například možnost dosáhnout vyšších výnosů než u mnoha tradičních akcií či dluhopisů. Je tu možnost investovat do různých půjček s různými úrovněmi rizika a různými úrokovými sazbami. Můžu se rozhodnout investovat do krátkodobých půjček, které se rychle splatí a tím umožní rychlejší reinvestici, nebo do dlouhodobějších, pokud hledám stabilní příjem po delší dobu a mohl bych pokračovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE