Finlord Sněmovna financí

Investování na Bondster po 5 letech: stabilní výnosy přes 12 % p.a.

23.2.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Bondster investice

Česká P2B platforma Bondster patří z hlediska poměru výnosu k riziku investičních úvěrů mezi evropskou špičku. Podrobně jsme se tomuto tržišti věnovali v několika analýzách ZDE.

 

Na Bondsteru investujeme do korunových úvěrů už přes 5 let a do eurových více než 4 roky. V případě korunových úvěrů jsme dosáhli průměrné výnosnosti 7,4 % p.a. a u eurových to bylo přes 12,5 % p.a. (pozn. v minulém roce 13,1 %).

 

Pro nové investory má P2B Bondster příjemný bonus. Při registraci přes tento link získají bonus ve výši 1 % z investic učiněných v prvních 90 dnech od registrace.

 

Oceňujeme stabilitu splátek, která je na platformě velmi vysoká. I když u některých poskytovatelů došlo ke zpoždění zpětného odkupu úvěrů v prodlení 60+ dní, provozovatel platformy dokázal v rámci svých možností situaci zvládnout ke spokojenosti investorů. Úvěry v prodlení byly po celou dobu úročeny a čekání na splacení se tedy ve výsledku vyplatilo.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Investoři na platformě od jejího založení proinvestovali již 3,8 miliardy korun, přičemž v listopadu 2022 zde byl dosažený měsíční rekord ve výši 163 milionů korun. V roce 2022 se počet investorů zvýšil o dalších 3000 a aktuálně už platforma překonala hranici 17 000 spokojených uživatelů. Na úrocích bylo investorům kumulativně vyplaceno téměř 150 milionů korun. Objem vyplacených úroků s růstem platformy každý rok roste, přičemž v roce 2022 investoři obdrželi 54 milionů korun. Podívejte se, jak na Bondsteru budujeme naše portfolio a na novinky některých poskytovatelů úvěrů.

 

Bondster nabízí vysoké výnosy a stabilní splátky

 

V následujícím grafu vidíte kumulativní zhodnocení našich investic na platformě Bondster po odečtení všech poplatků či dosud nesplacených úvěrů. Přijaté úroky a sankční poplatky reinvestujeme. Za 5 let se naše investice do korunových úvěrů zhodnotily o 45 %.

 

U eurových úvěrů jsou úrokové sazby ještě vyšší, tudíž kumulativní zhodnocení na platformě roste rychleji. Za 4 roky jsme dosáhli zhodnocení o téměř 60 %. Očekáváme, že na konci roku 2025 dosáhne kumulativní zhodnocení 100 %, což je při sedmiletém horizontu velmi atraktivní hodnota.

 

Bondster CZK zhodnocení

 

Vysoké zhodnocení nedosahujeme jenom my, ale i tisíce dalších investorů. Na následujícím grafu vidíte kumulativně vyplacené úroky od založení platformy, viz údaje na stránce Bondster v číslech.

 

Bondster vyplacené úroky

 

A následující dva grafy znázorňují aktuální rozložení úroků korunových a eurových úvěrů dle výše sazby. Není nouze ani o úvěry s úrokovou sazbou převyšující 17 % p.a.. Samozřejmě s růstem úroků může stoupat i riziko nesplácení.

 

Bondster nabízené výnosy

 

Bondster: snadná diverzifikace do různých úvěrů

 

Na platformě Bondster si můžete vybírat úvěry od více než 30 poskytovatelů z různých zemí. Jednotlivé poskytovatele si lze filtrovat podle ratingu, přičemž nejvyšší stupeň A má česká nebankovní společnost Acema, která se poskytování úvěrů věnuje už řadu let, dlouhodobě generuje vysoký zisk a má velmi pokročilý risk management. Na platformě Bondster od této společnosti najdeme většinou korunové úvěry zajištěné nemovitostmi, do kterých s oblibou investujeme i my. Pestrou nabídku korunových úvěrů pak nalezneme i od společnosti CreditGo.

 

Bondster úvěry

 

Velmi široká je také nabídka od poskytovatelů eurových úvěrů. Ti pocházejí z celého světa a mají různý business model (spotřebitelské úvěry, auto úvěr či mikroúvěry) a různou sílu finančního zázemí. V seznamu poskytovatelů na stránkách Bondster.cz jsou k dispozici finanční výkazy jednotlivých společností. Bondster rovněž sleduje a zveřejňuje novinky od jednotlivých poskytovatelů. Například bulharská ITF Group v prosinci 2022 úspěšně upsala akcie na bulharské burze, přičemž zájem investorů byl obrovský a akcie se přeupsaly 1,6násobně. I díky úspěšnému umísťovaní úvěrů na tržišti Bondster může ITF rychle růst a zkvalitňovat své služby na bulharském trhu.

 

Na Bondsteru je k dispozici několik automatických strategií, které usnadňují investování. Vybrat si lze buď přednastavenou strategii, nebo si můžete sestavit vlastní. U korunových úvěrů jsou přednastavené strategie dvě, u eurových pak tři. Výhodou strategií je, že peníze, které se vám průběžně vracejí na splátkách, jsou automaticky reinvestovány na základě předem nastavených parametrů, aniž byste jednotlivé úvěry museli vybírat a nakupovat manuálně. Díky tomu volné finanční prostředky na investorském účtu „neleží ladem“ a vydělávají. Investor nemusí svůj účet hlídat každý den. Strategie zároveň vytváří diverzifikovaná portfolia, což je důležitý parametr pro snižování rizika. U každé strategie navíc investoři najdou písmennou ratingovou stupnici, která ukazuje na hodnocení poskytovatelů úvěrů.

 

Bondster strategie

 

Bondster je možné samozřejmě využívat k pravidelnému investování a dlouhodobému zhodnocování majetku. V následující tabulce je simulace hodnoty portfolia po zdanění výnosů podle tří scénářů, pokud by byl i v nejbližších letech zachován stejný vývoj jako doposud. V našem modelovém příkladu investuje uživatel platformy Bondser pravidelně 5 000 korun měsíčně (60 000 korun ročně). Úroky z průběžně splácených úvěrů reinvestuje. Za 25 let by si tak odložil 1,5 milionu Kč. V nejpravděpodobnější variantě, v níž počítáme s čistými zdaněnými výnosy na úrovni 10 % p.a. (pozn. úrokové sazby budou v budoucnosti pravděpodobně trochu nižší oproti současnosti), by hodnota portfolia po 25 letech byla 6,5 milionu korun. Čistý výdělek by tedy byl 5 milionů Kč.

 

Bondster simulace

 

Na Bondster plánujeme nadále investovat do korunových i eurových úvěrů. Z našeho pohledu má platforma velmi kvalitní procesy s cílem přinést investorům atraktivní příležitosti. Věříme, že nabídka poskytovatelů a úvěrů se bude nadále rozšiřovat. Určitě bychom ocenili ještě více úvěrů v českých korunách. Úvěry zajištěné nemovitostmi od Acemy sice mají vysokou kvalitu, ale kvůli diverzifikaci by bylo fajn mít na platformě pár dalších českých poskytovatelů, kteří nabízí zajištěné úvěry. Letos zatím byla nabídka rozšířena o úvěry od poskytovatele CFIG.

 

S platformou Bondster jsme velmi spokojeni, pro investory to je zajímavý nástroj k diverzifikaci portfolia s pevným výnosem. Těšíme se na další novinky, které nám Bondster v letošním roce představí.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

23.2.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Čeněk napsal:

    Prima souhrn a recenze, už nějakou chvíli se na platformu chystám kvůli rozšíření svého portfolia, které mi přijde tak trochu jednostranně nakloněné, tak si říkám, že by Bondster mohl být pro mě fajn zpestřením. Láká mě hlavně to, že je tam možnost investovat i v eurech, tak to chci primárně vyzkoušet.

    Karel napsal:

    Pro diverzifikaci portfolia mohu za sebe doporučit. Nejde o žádné složité investice a zisk neurazí.

    Milan napsal:

    Jakožto investor na Bondsteru mohu všechny v recenzi uvedená fakta potvrdit. Avšak recenze je dle mého názoru nevyvážená neboť se vůbec nezmiňuje o existujících negativech.

    Maros napsal:

    Bondster je obycajna pyramidova hra.. uz 3 roky mi dlzia peniaze ze investicie s „garanciou“ spatneho odkupu (po 60 dnoch nesplacania by ich mali odkupit naspat) – takze tomu prosim neverte ak si vazite svoje peniaze.

    Milan napsal:

    Je ta vaše nesplacená investice od některého z uvedených poskytovatelů? https://bondster.com/cz/blog/pravidelne-informace-o-poskytovatelich-uveru/

    admin napsal:

    Ano, u jiných poskytovatelů než v tom výčtu ne blogu Bondster, zpoždění ve splátkách není. U nás jsou to konkrétně Mikrokasa, Lime Zaim, Kviku, Rapicredit.

    HonzaPreučil napsal:

    Tím, že investuji do Bondsteru mám přehled o každé svojí půjčce, do které investuji, a mohu sledovat vývoj svého portfolia v reálném čase. Investování P2P mi poskytuje možnost dosáhnout atraktivních výnosů, které převyšují běžné bankovní produkty. Pro mě je i důležitý faktor snadná dostupnost informací a transparentnost platformy.

    František napsal:

    Mě osobně asi jako první zaujala jednoduchost a uživatelsky přívětivé prostředí platformy. Registrace byla snadná a rychlá a navigace na stránkách je intuitivní. Díky tomu jsem se rychle zorientoval a začal jsem investovat. Mám tady přístup k široké škále půjček s různými úrokovými sazbami, splatnostmi a úrovněmi rizika. To mi umožnuje rozložit moje investiční rizika a maximalizovat potencionální výnos.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER