Finlord Sněmovna financí

Urbanizace a růst cen nemovitostí

30.11.2020

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Urbanizace a ceny nemovitostí

Dlouhodobý růst cen nemovitostí je způsoben ekonomickým rozmachem, zvyšováním příjmů domácností či snadnějším přístupem k úvěrům. Do nemovitostního trhu ale značně promlouvá i urbanizace, která patří mezi dlouhodobé trendy. Jak vypadá stěhování do měst ve světě, v Evropě či ve světě?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Urbanizace a přesun lidí do měst

 

Následující obrázek od poradenské agentury Yardeni ukazuje urbanizaci ve světě. V roce 1950 žilo méně než 30 % lidí v městských aglomeracích. Teď to je už kolem 55 % a dle projekce USN by v roce 2050 mohlo žít v městech a městských aglomeracích 67 % všech lidí.

 

urbanizace ve světě

 

Vyspělé země jsou urbanizované více. Kupříkladu v USA žije už teď kolem 83 % lidí v městských aglomeracích, v Japonsku to je 95 %, v Německu 76 %. Rozvíjející se země je ale rychle dobíhají. Kupříkladu v Číně bylo v roce 1950 urbanizovaných 11 % lidí. Teď to je 60 %.

 

Je zřejmé, že urbanizace bude pokračovat a lidé se budou nadále přesouvat do měst. S tím je spojená řada procesů. Všechny nás napadne zvyšování cen nemovitostí. Zapomenout nemůžeme ani na infrastrukturu, technologie, potravinářský průmysl, zdravotnictví a další.

 

Vrátíme se k nemovitostem. Na následujícím obrázku agentury Bloomberg je křivka ceny nemovitostí v Německu a vývoje ceny akcií Deutsche Wohnen, což je jedna z největších evropských realitních společností z hlediska počtu držených nájemných bytů. Po roce 2005 ceny nemovitostní v Německu klesaly, což se negativně projevilo i na ceně akcí společnosti. Pokles cen souvisel i se zpomalením přesunu lidí do měst. Od roku 2010 ale v Německu rostou ceny nemovitostí vysokým tempem. Index cen stoupl z 85 na 159, tedy o 87 %. Cena akcií Deutsche Wohnen stoupal ve stejném období ze 7 na 43 EUR, tedy o 514 % (k tomu vyplácí společnost dividendu 2,2 % p.a.). Konkurenční společnosti Vonovia jsme se věnovali ZDE.

 

Německo ceny nemovitostí

 


Jméno a příjmení

Email

Telefonní číslo

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 

Do trendu urbanizace lze investovat i pomocí burzovně obchodovaných fondů ETF. Pro investory jsme připravili školení tvorby portfolia z ETF, kde jsou popsané všechny postupy a nástroje pro vytvoření robustního finančního zázemí. Zároveň je ve školení rozbor daňové optimalizace, která dokáže ušetřit nemalé prostředky. Školení je postavené na reálných výpočtech a příkladech.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

30.11.2020

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE