Finlord Sněmovna financí

LYNX Broker a tvorba dlouhodobého portfolia

25.11.2020

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Recenze LYNX Broker a odkládání peněz

V minulé recenzi jsme se věnovali podrobnému rozboru brokera LYNX a služeb, které nabízí. Probrali jsme zabezpečení účtu, nabízené investiční instrumenty či obchodní platformy. Všechno to ale byly informace technického charakteru. Jak si může běžný investor začít odkládat peníze stranou při tvorbě svého investičního portfolia? Na co musí myslet?

 

Pro investory má LYNX příjemný bonus: pokud se zaregistrujete pomocí tohoto odkazu nebo při registraci použijete kupón Finlord (v registračním formuláři musí být v kolonce kupón vyplněno „Finlord“), tak získáte transakční kredit ve výši až 50 USD. Díky tomu si můžete otevřít dlouhodobé pozice zcela bez poplatků. Transakční kredit musí být aktivovaný minimálním vkladem ve výši 75 000 CZK. Transakční kredit je platný po dobu 3 měsíců od provedení vkladu. Více informací o bonusu je ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Investoři musí mít při tvorbě portfolia disciplínu a investovat pravidelně

 

Podívejme se na úplně běžného člověka s průměrným platem. Pravděpodobně pracuje jako zaměstnanec v soukromé či veřejné sféře, případně se jedná o živnostníka. Může si takovýto člověk dovolit investovat na burzovních trzích přes LYNX?

 

V ČR je průměrná hrubá mzda na úrovni 34 000 Kč, takže čistá mzda je přibližně 25 500 Kč. Částka přijde na účet každý měsíc. Předpokládejme, že 10 % čisté mzdy si člověk dokáže odkládat a že každý rok se čistá mzda zvedne o inflaci 2 % p.a.. O inflaci zvedne investor i pravidelný vklad na investiční účet. Má dlouhodobý investiční horizont 25 let, jelikož mu je lehce přes 40 let a odkládá si peníze na důchod. U LYNX je limit pro otevření účtu ekvivalent 100 000 Kč. Předpokládejme, že investor má tuto částku už uspořenou z předchozích let. Založí si tedy účet s kapitálem 100 000 Kč a plánuje odkládat cca 2550 Kč měsíčně + inflace. Jak často má peníze vkládat na účet u LYNX a investovat je? U své banky si může investor založit trvalý příkaz, který mu automaticky zašle peníze na LYNX, kde je pak může investovat dle svého investičního plánu.

 

Investor má portfolio sestavené z třech ETF (burzovně obchodované fondy), které pokrývají akcie z rozvinutých i rozvíjejících se zemí. Očekávanou výnosnost má na úrovni 7 % p.a.. U LNYX stojí nákup ETF 0,12 %, minimálně 6 EUR (cca 162 Kč). Počátečních 100 000 Kč investoval bez poplatku, jelikož využil bonusový transakční kredit. Po uplynutí třech měsíců či vyčerpání transakčního kreditu jsou nákupy zpoplatněné dle ceníku. Investor nakupuje v daném období vždy jedno ETF. V dalším období koupí další ETF. V třetím období koupí třetí ETF a pak ve čtvrtém koupí opět první ETF. Takto postupuje stále dokola.

 

Teď je otázkou, jak často volnou hotovost investovat, aby už peníze pracovaly, ale neplatilo se moc na poplatcích. Čím častěji budeme investovat, tím vyšší budou náklady na obchodní poplatky. Ale také se připravíme o výnos trhu. Co převáží?

 

Následující tabulka ukazuje výsledky simulace dle uvedených parametrů. Když bychom investovali do ETF každý rok, tak by náš první pravidelný vklad jednou za rok byl 30 600 Kč. Tato částka by se po 25 letech postupně zvedla o inflaci na 48 253 Kč ročně. Na poplatcích brokerovi bychom zaplatili 25×162 Kč = 4050 Kč. Hodnota portfolia na konci investičního horizontu by byla 2,8 mil. Kč.

 

Lynx recenze pravidelné investování

 

Při investování každé dva měsíce bychom brokerovi zaplatili za 25 let na poplatcích celkem 24 300 Kč. Navzdory tomu by byla hodnota portfolia cca 2,974 milionu Kč, teda o 197 tisíc vyšší než v případě, kdy by investor zainvestovával portfolio každý rok. V prvním období by se investovalo 5100 Kč. Na konci by se vklad před posledními dvěma měsíci pohyboval na částce 8346 Kč. Předpokládáme, že i při vyšší frekvenci investování by investor vždy upravil odkládanou částku o inflaci.

 

Tento rozdíl je způsobený tím, že přínos výnosu investovaných prostředků je vyšší než náklad v podobě vyšších komisí. Když bychom investovali jednou ročně, tak by náklad na poplatek byl 162/30600 = 0,53 %. Když bychom investovali 6x ročně, tak by náklad byl (6×162)/30600 = 3,2 %. Určitě si řekneme, že rozdíl 2,7 % je skutečně hodně. Nezapomeňme ale na náklady ušlé příležitosti. Pokud celý rok nebudeme mít peníze zainvestované, tak bychom se v modelu připravili o výnos ve výši 7 %. Při vyšší frekvenci náklady ušlé příležitosti klesají. Pokud bychom investovali každý měsíc, tak by náklady na komise převážily náklady ušlé příležitosti.

 

Obecně platí, že čím vyšší výnosnost dlouhodobě u aktiv v našem portfoliu dosahujeme, tím častěji můžeme při fixních poplatcích investovat přebytečnou hotovost. Naopak pokud máme nízkou výnosnost třeba jenom 2 % ročně, tak je rozhodně lepší snížit frekvenci investování a ušetřit na fixních poplatcích.

 

Takto by vypadala ta samá tabulka, když bychom uvažovali výnosnost jenom 4 % p.a. (namísto 7 % p.a. v předchozím příkladu). Nejvýhodnější by už nebylo investování každé dva měsíce, ale každý kvartál.

 

Lynx recenze pravidelné investování nízký úrok

 

Náš běžný investor s průměrným platem by si odložil za 25 let cca 1,082 milionu Kč. V základním scénáři by se při dlouhodobé průměrné výnosnosti 7 % p.a. a investování každé 2 měsíce zvýšila hodnota portfolia na 2,97 milionu Kč. Trh by mu tedy vygeneroval čistý výnos kolem 1,9 milionu Kč.
Ještě můžeme udělat krátkou odbočku k nákladům ušlé příležitosti. Alternativně může člověk ponechávat peníze na neúročeném běžném účtu. Po 25 letech by měl 1,082 milionu Kč, tedy o 1,9 milionu Kč méně než při jednoduchém investování pomocí instrumentů, které jsou přístupné všem. Držba hotovosti a peněz na běžných či spořicích účtech nemá v dlouhém období žádnou přidanou hodnotu.

 

Investice do burzovních instrumentů lze velmi rychle zlikvidnit zpátky do hotovosti i v obdobích krize, takže je z hlediska použitelnosti můžeme považovat za kvazihotovost.

 

V základním scénáři jsme pracovali s tím, že se u LYNX investuje do široce diverzifikovaného portfolia ETF. Investoři se ale často zajímají i možnosti, jak dosáhnout trochu vyšších výnosů.

 

LYNX a investice do konkrétních akcií, sektorů či specializovaných instrumentů

 

Navážeme na přechozí příklad s tím, že chceme u portfolia dosáhnout dlouhodobou výnosnost alespoň 10 % p.a., což je mírně nad dlouhodobou výnosností akcií v USA a západní Evropě. Za předpokladu všech stejných parametrů by pak tabulka s výslednou hodnotou portfolia vypadala následovně. Portfolio by se zvětšilo nad 5 milionů Kč, což by bylo o 2 miliony více oproti variantě s průměrnou výnosností na úrovni 7 % p.a.. Složené úročení skutečně dokáže dělat zázraky.

 

Lynx recenze pravidelné investování vysoký úrok

 

Výhodou LYNX je obrovská nabídka různých instrumentů, pomocí kterých lze sestavit požadované portfolio. Jaké možnosti má investor k dispozici?

 

První možností je stock picking, tedy výběr konkrétních akcií – (ne)výhodou ETF na široce diverzifikované indexy je, že jednoduše ukazují průměr trhu. V indexu, potažmo ETF, jsou zahrnuté akcie výkonných i nevýkonných společností. Kupříkladu investice do akcií Microsoft se od IPO v roce 1986 zhodnotila o 26,4 % ročně. Investice do akcií Lehman Brothers naopak skončila kompletní ztrátou investovaného kapitálu. Od IPO Microsoftu v březnu 1986 do září 2020 se investice 10 000 Kč do akcií této společnosti zhodnotila na 32,3 mil. Kč. Stejná investice do širokého akciového indexu (v daném období byla průměrná výnosnost 10,3 % p.a.) se zhodnotila na 294 290 Kč.

 

Stock picking se pomocí LYNX realizuje velmi snadno, jelikož umožňuje přístup na všechny významné burzy ve světě včetně některých rozvíjejících se asijských zemí. Tím pádem si investor může vybrat z tisíců různých firem.

 

V rámci platformy je k dispozici rozsáhlá nabídka analytických a informačních zpráv buď zcela zdarma nebo za poplatek. V nabídce jsou i analýzy od známých agentur, jako je kupříkladu Refinitiv (dříve Reuters). Analýzy jsou v angličtině.

 

Pokud bychom použili analogii z předchozího modelu, tak investor může kupříkladu 6 krát za rok investovat do kvalitních firem, které podrobil své podrobné analýze. Po třech letech by měl v portfoliu akcie 18 různých firem.

 

Samozřejmě je na samotném investorovi, jestli dokáže nabízené informace využít. Přístupů výběru atraktivních společností je mnoho. Investoři by se měli držet takových společností, které mají na svém trhu unikátní produkt, dokážou ho prodávat s vysokou ziskovostí a jsou schopné expandovat do dalších regionů. Důležité je sledovat ohodnocení společností a myslet na to, jak se ohodnocení změní po publikaci nových údajů o výkonnosti daných společností.

 

Druhou možností, jak zvýšit výnosy, je zapojení finanční páky. Finanční páka rozkmitává hodnotu portfolia nahoru i dolů. Nicméně, pokud ji investoři umí správně využívat a ví, jak se napákované portfolio může chovat, tak lze pomocí páky efektivně zvyšovat hodnotu portfolia. Raději ale nepoužívejte na úrovni celého portfolia větší páku než 2:1. Ani nejlepší hedgeové fondy se neodváží dlouhodobě využívat páku více než 4:1. Nečekaná volatilita dokáže nadělat rozsáhlé škody.

 

U LYNX lze obchodovat celou řadu produktů, které obsahují finanční páku. Z daňového hlediska mohou být pro české a slovenské investory velmi atraktivní napákované ETF či investice do akcií/ETF pomocí marginového účtu. Možností je ale mnohem více od futures, přes opce až po CFDs, což jsou obecně deriváty. Bohužel u derivátů nelze v ČR využít daňový test a daní se všechny výnosy. Nástroje a možnosti zadávání na platformách LYNX jsou popsané ve webinářích ZDE.

 

Třetím přístupem je časování trhů, tedy nákup akcií, když je dle našeho názoru cena dole a prodej, když je nahoře. S častějším obchodováním jsou spojeny vyšší obchodní náklady, ale pokud investor dobře načasuje trh, tak mu dodatečné výnosy pokryjí obchodní náklady.

 

Rozboru, který přístup je ze statistického hlediska pro průměrného investora nejednoduší, se budeme věnovat v některém z příštích článků.

 

LYNX Broker umožňuje i začátečníkům realizovat investiční plán

 

LYNX je pro investory spolehlivým partnerem. Investoři ale musí mít na paměti, že broker je zejména realizátor pokynů. Jako když poštou posíláte dopis – také spoléháte na to, že pošta dopis doručí a ušetří vám náklady za osobní doručení. Výhodou LYNX je, že celé zázemí brokera je velmi pokročilé, což znamená, že všechny procesy zde fungují spolehlivě. Pomyslný dopis zde dojde na určené místo, i kdyby byly všechny cesty zaváté sněhem. Dopis s úžasným obsahem ale musíte napsat sami, případně využijete poradenské služby osob s většími zkušenostmi.

 

Pro začínající investory je nejtěžší udělat první krok, tedy založit účet a začít s pravidelným odkládáním a investováním peněz. A pak stanovený investiční plán neměnit a stále ho dodržovat. Pokud chcete začít s investováním do ETF, akcií či jiných instrumentů přes LYNX a plánujete investovat 30 let, tak se připravte na to, že vznikne snad milion podnětů, díky kterým budete mít nutkání změnit svůj plán. Jak jsme ukázali ve výpočtech, tak u dobře sestaveného portfolia nakonec nejsou ani tak rozhodující obchodní poplatky, ale struktura jednotlivých aktiv. Tu si dobře promyslete a pak svůj plán realizujte. Zmíněný transakční bonus až 500 USD při registraci pomocí odkazu nebo při registraci s využitím kupónu Finlord pak investorům umožňuje nastavit si portfolio velmi levně.

 

Disclaimer:

Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 64 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u LYNX Broker ke vzniku ztráty. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

25.11.2020

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER