Finlord Sněmovna financí

Rozložení majetku podle sociálních skupin

26.8.2020

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
jak rozložit majetek Eva Mahdalová Finlord

Jaké je rozložení majetku podle sociálních skupin? A kolik majetku vlastní jednotlivé skupiny lidí?

 

Minule jsme se zabývali tím, jak utrácí, spoří a investují lidé dle jednotlivých příjmových skupin. A proč chudí lidé často zůstávají chudí. Nyní se zaměříme na to, kolik majetku vlastní jednotlivé skupiny a jak vypadá podle těchto skupin rozložení majetku.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Graf níže ukazuje, kolik majetku vlastní jednotlivé skupiny lidí v USA. 50 % nejchudších lidí vlastní 1,5 %, Top 10 % nejbohatších lidí vlastní 70,2 % a zbytek vlastní 28,3 % majetku.

 

rozložení majetku Eva Mahdalová Finlord

 

Následující graf ukazuje rozložení majetku podle percentilu v bilionech USD ke konci roku 2019. TOP 1 % nejbohatších Američanů mělo majetek téměř 30 bilionů USD. Následujících 19 % bohatých lidí pak mělo ke konci loňského roku majetek více než 50 bilionů USD. Naopak 20 % nejchudších mělo majetek méně než 2 biliony USD. Kdybychom sečetli majetek 60 % nejchudších, tak ten byl na úrovni 14 bilionů USD, což je přibližně polovina majetku, který ovládá 1 % nejbohatších Američanů.

 

Nyní se podívejme na jednotlivá aktiva, jenž jednotlivé sociální skupiny vlastní. Oranžová barva je zboží dlouhodobé spotřeby (zejména auta), tmavě zelená barva je hotovost a dluhopisy, tyrkysově modrá jsou soukromé společnosti, které nejsou obchodované na burze. Dále pod světle zelenou barvou jsou penzijní fondy a pod tmavě modrou barvou jsou burzovně obchodované společnosti (akcie). Pod červenou barvou jsou pak nemovitosti.

 

1 % nejbohatších Američanů má nejvíc peněz zainvestovaných v akciích burzovně obchodovaných společností a pak ve svém soukromém podniku (to není překvapují, jelikož v USA se řada soukromě držených společností rozhodne nakonec umístit akcie na burzu). 5 bilionů pak drží v hotovosti a dluhopisech a 2 biliony USD pak mají v penzijních fondech. V nemovitostech pak mají pouze 3 biliony USD. Minimum pak mají ve zboží dlouhodobé spotřeby. Všimněte si, že v nemovitostech mají méně než 19 % bohatých lidí a střední třída. 19 % bohatých má nejvíce peněz v penzijních fondech a pak v akciích burzovně obchodovaných společností. Přibližně stejně pak mají nejvíce peněz alokovaných v nemovitostech a hotovosti, dluhopisech. V soukromých podnicích pak mají 6 bilionů USD a minimum pak mělo 19 % bohatých ve zboží dlouhodobé spotřeby. Naopak čím víc se přibližujeme k nejchudší sociální vrstvě, tak zjistíme, že jejich majetek se skládá ze zboží dlouhodobé spotřeby, nemovitosti a penzijních fondů. U střední třídy a nejchudší vrstvy si však může být zcela jistí, že se jedná primárně o osobní nemovitost, ve které žijí, a nikoliv o investiční nemovitost.

 

jak investovat Eva Mahdalová Finlord

 

Tak jako předchozí finanční krize v roce 2008/2009, tak i současná koronavirová krize a s ní spojená záchranná opatření, jak monetární, tak i fiskální zapříčiní ještě větší sociální rozdíly mezi lidmi. Tedy bohatí ještě více zbohatnou a střední třída spolu s nízkou třídou naopak zchudnou. Zatímco americké akciové indexy (S&P 500 a Nasdaq) atakují historická maxima, tak nemovitosti rostou pomalu, ještě hůře jsou na tom penzijní fondy, které vesměs drží konzervativní aktiva s nízkým výnosem, který nepokrývá ani inflaci. Střední třída u svých hlavních aktiv zaznamenává pomalý růst, zatímco nejbohatší lidi zaznamenávají u svých aktiv výrazný nárůst.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy.

26.8.2020

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER