Finlord Sněmovna financí

Koncentrace sektorů indexu S&P 500

15.10.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
koncentrace indexu

Index S&P 500 zaznamenal rekordní úroveň koncentrace, přičemž 10 největších akcií nyní představuje třetinu tržní hodnoty indexu.

 

Index S&P 500 se skládá z 11-ti různě velkých sektorů, mezi něž patří informační technologie, finanční sektor, sektor spotřebního zboží, energetický sektor a další.

 

Broker RoboMarkets umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

V rámci indexu má každý sektor jinou váhu. Sektor informačních technologií tvoří téměř třetinu indexu (32,4 %), zatímco sektor financí tvoří 12,4 %.

 

Obrázek níže znázorňuje 11 sektorů indexu S&P 500, celkovou tržní kapitalizaci každého sektoru, podíl 10 největších společností na tržní kapitalizaci jejich sektoru a největší společnost v každém sektoru.

 

Sektory indexu S&P 500

 

 

Z obrázku je patrné, že komunikační služby jsou nejvíce koncentrované. Na 10 největších společností připadá 97 % celkové tržní kapitalizace sektoru komunikační služby, což z tohoto sektoru činí nejkoncentrovanější sektor v rámci indexu S&P 500. Alphabet, nadnárodní technologický konglomerát, jenž vlastní Google, tvoří 26 % tržní kapitalizace sektoru.

 
A ještě tabulkově, kolik společností je v jednotlivých sektorech a jaký podíl na tržní kapitalizaci sektoru má 10 největších společností:

 

 

s&p 500 10 největších společností

 

 

Největší společnosti v jednotlivých sektorech a jejich podíl na tržní kapitalizaci daného sektoru:

 

 

sektory s&p 500

 

 

Obecně však platí, že sektory, v nichž jsou velké technologické společnosti jako Amazon, Alphabet a Microsoft, patří k nejkoncentrovanějším. Tyto velké technologické akcie také zaznamenaly v letech 2023 a 2024 nadprůměrný růst zisků ve srovnání s mediánem celého indexu S&P 500.

 

 

Index S&P 500 zaznamenal rekordní úroveň koncentrace, přičemž 10 největších akcií nyní představuje třetinu tržní hodnoty indexu.

 

 

Ze všech sektorů tvoří největší podíl ve svém odvětví společnost Amazon, na kterou připadá dominantních 39 % celkové tržní hodnoty sektoru cyklického zboží.

 

 

Za posledních 5 let zhodnotila Eli Lilly o 800 %

 

 

Následující graf ukazuje zhodnocení jednotlivých akcií za posledních 5 let. Nejvíce zhodnotily akcie Eli Lilly a to o 800 %. Druhé nevyšší zhodnocení vykázaly akcie General Electric o téměř 339 %. Miláček investorů Microsoft zhodnotil o téměř 212 %.

 

 

investice Eva Mahdalová Finlord

 

 

Ohodnocení jednotlivých akcií vypadá pak následovně. Nejnižší P/E na úrovni 14,8násobku má Exxon Mobil. Naopak nejvyšší ohodnocení je u Eli Lilly s P/E na úrovni 113násobku.

 

 

akcie z indexu S&P 500 Eva Mahdalová Finlord

 

 

Akcie lze obchodovat u spolehlivého brokera RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. U RoboMarkets lze zadávat tržní, limitní i stop pokyny. Obchodní komise je 0 USD, viz následující obrázek z platformy RStocksTrader.

 

Vývoj akcií Alphabet, Exxon Mobil a NextEra Energy:

investice do Alphabet

 

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.10.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.