Finlord Sněmovna financí

Recenze RoboMarkets 2024: jak zdarma obchodovat akcie v USA

18.3.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
RoboMarkets rozbor

Broker RoboMarkets má už několik let velmi atraktivní nabídku pro investory. Umožňuje neomezené obchodování více než 1000 amerických akcií bez komisí. Brokerovi jsme se věnovali v roce 2021, kde jsme si v recenzi ZDE přiblížili produkty, parametry a výhody. V uplynulých třech letech implementoval broker několik změn, které ještě více zatraktivnily nabídku pro investory. Na tato vylepšení se podíváme. Brokera oceňují i další instituce a za 10 let působení získala společnost 35 prestižních ocenění.

 

RoboMarkets je členem Fondu pro kompenzaci investorů na Kypru. Účelem tohoto fondu je poskytnout pojištěným klientům společností registrovaných u CySEC kompenzační platby v případě, že jim společnosti nejsou schopné peníze vyplatit samy. V těchto případech může kompenzace dosahovat až 20 000 EUR. RoboMarkets vyvinula další úsilí k ochraně svých závazků vůči klientům a jiným třetím stranám prostřednictvím civilního pojišťovacího programu odpovědnosti pro forexové brokery až do výše 2 500 000 EUR. Tento program zahrnuje pojistné krytí v případě rizik, která mohou vést k finančním ztrátám klientů (jako jsou podvody, opomenutí, nedbalost, chyby a další).

 

Recenze Robomarkets: ještě více akcií bez komise

 

V únoru 2024 broker RoboMarkets rozšířil nabídku obchodovatelných akcií o dalších 940 titulů. Bez komise mohou nyní retailoví investoři obchodovat více než 1000 akcií kótovaných na amerických burzách NYSE a Nasdaq. Po získání statutu profesionálního investora lze obchodovat i americká ETF.

 

Jak jsme si ukázali v prvním rozboru, pokyny posílá broker přímo na burzu a realizační ceny odpovídají burzovním BID-ASK cenám.

 

Důležité je upozornění, že RoboMarkets nabízí obchodování s akciemi bez poplatků pouze na účtech R StocksTrader s finanční pákou 1:1. Lze zadávat pouze nákupní příkazy (tržní, limitní, stop). Nelze zadávat krátké prodeje. Úroveň Stop Out je na 0 %. Žádné poplatky za financování pozice investor neplatí a není omezená maximální velikost příkazu.

 

Na R StockTrader jsou pak k dispozici i další instrumenty: CFDs na americké a evropské akcie, ETF, měny, komodity, indexy. Celkem je v nabídce více než 12 000 instrumentů.

 

RoboMarkets má pak dispozici i další obchodní účty zaměřené na CFDs, a to konkrétně účty Prime, ECN, ProCent a Pro. Liší se nastavením obchodních spreadů tak, aby si každý typ tradera mohl vybrat variantu dle svých požadavků.

 

Založení účtu je velmi jednoduché a provádí se v rámci klientské zóny, nebo přímo ve webové či mobilní aplikaci. Investor si vybere reálný nebo demo účet. Pak si vybere obchodní platformu (MT4, MT5 či R StockTrader), měnu, finanční páku.

 

Pokud si zvolíte účet s finanční pákou anebo komisní účet bez páky (tento typ účtu umožňuje shortování), tak se poplatek za obchodování akcií účtuje. Stejně tak se účtuje při obchodování CFDs na evropské akcie. Komise je nicméně stále relativně nízká na úrovni 0,025 USD za akcii (minimálně 2 USD za pokyn). U účtů s vkladem 10 000 USD a více je pak poplatek 0,009 USD za akcii (minimálně 0,5 USD), což jsou skutečně velmi nízké komise.

 

RoboMarkets účty

 

Vkladových metod má RoboMarkets celou řadu. Peníze lze zaslat bankovním převodem, elektronickou platbou nebo lze prostředky vložit na platformu kartou. Všechny vkladové metody jsou zdarma. Některé výběry už jsou zpoplatněné, ale RoboMarkets umožňuje každé první a třetí úterý v měsíci bezplatný výběr prostředků. V těchto dnech je každý klient způsobilý k jednomu výběru finančních prostředků bez poplatku prostřednictvím jakéhokoli platebního systému. Nabídka platí pouze pro první výběr v těchto dnech (pouze pro jeden výběr).

 

Investory ještě zajímají měnové konverze. Tady je poplatek 0,23 % z objemu, což je velmi atraktivní sazba. Směna 100 000 Kč na USD by stála 230 Kč. Poplatek se neúčtuje u interních převodů mezi účty investora vedenými v různých měnách. Účty lze vést v CZK, USD a EUR a tyto měny mohou investoři také vkládat.

 

Kromě webové aplikace má RoboMarkets i mobilní aplikaci MobileStocks Trader.

 

RoboMarkets a Mobile StocksTrader

 

Robomarkets a integrace do grafické platformy TradingView

 

Koncem roku 2023 proběhla integrace RoboMarkets do TradingView, platformy pro vytváření grafů a sociální sítě pro obchodníky.

 

RoboMarkets - Nakup v TradingView

 

Investoři a tradeři tak získali přístup k více než 15 interaktivním typům grafů, více než 90 nástrojům pro kreslení, burzovním screenerům, upozorněním, ekonomickým kalendářům, živému zpravodajství a dalším funkcím na jednom panelu, aniž by se museli obtěžovat přepínáním mezi terminály. TradingView obsahuje i Pine ScriptTM, lehký a výkonný programovací jazyk pro vývoj vlastních indikátorů a strategií. Propojit lze reálný i demo účet.

 

Na TradingView může být pro investory zajímavá právě integrovaná sociální sít, kde investoři sdílí a diskutují své nápady. Základní verze TradingView je zdarma, pokročilejší verze jsou za poplatek.

 

RoboMarkets a tvorba dlouhodobého portfolia

 

Předností RoboMarket je kromě možnosti nulových komisí u akcií i variabilita investičních pozic. V případě potřeby mohou investoři otevřít nejenom akciové CFDs, ale i CFDs na další instrumenty, kupříkladu zlato. Tak lze snadno diverzifikovat akciové portfolio, případně pomocí páky navýšit tržní expozici.

 

Základem burzovních portfolií by měly být akcie, jelikož jejich dlouhodobá výnosnost je vysoká. Následující tabulka ukazuje kumulativní nominální a reálné (o inflaci očištěné) výnosy amerického akciového indexu S&P 500. Kupříkladu od roku 1940 nastalo zhodnocení o 708 tisíc procent (11 % p.a.), a to navzdory všem krizím, které svět za posledních 80 let postihli. Z tabulky je patrné, že nominální zhodnocení se v dlouhém období pohybuje kolem 10 až 11 % ročně, reálné kolem 7 % p.a.

 

RoboMartkes a dlouhodobá investice

 

Jelikož u RoboMarkets se při obchodování akcií bez páky neplatí komise, tak si mohou investoři jednoduše nastavit takové akciové portfolio, jaké jim vyhovuje. Kupříkladu se mohou zaměřit na výběr technologických akcií, nebo akcií z oblasti zdravotnictví či jiných sektorů.

 

Přínosy diverzifikace mimo akcie pak ukazuje následující obrázek. Modrá křivka ukazuje zhodnocení investice do 100 % akcií, žlutá do 100 % zlata a červená je investiční portfolio sestavené jako 50 % akcií a 50 % zlata. I když byla výkonnost zlata od roku 2004 nižší oproti výkonnosti akcií, tak jeho zařazením do portfolia se výrazně snížily výkyvy. V uplynulých pěti letech byla volatilita akcií 18,3 % a volatilita zlata byla 14,5 %. Portfolio napůl rozdělené mezi akcie a zlato pak mělo volatilitu pouze 13,2 %.

 

RoboMartkes akcie plus zlato

 

Jak využíváme Robomarkets a co může broker zlepšit

 

My u RoboMarkets budujeme akciové portfolio pomocí fyzických akcií. Pro navýšení páky nebo krátkodobé zajišťování využíváme akciové a indexové CFDs. Používáme webovou aplikaci i mobilní aplikaci. Pro naše účely jednoduchého investování a tvorby dlouhodobého portfolia nabízené aplikace bohatě stačí.

 

Co bychom nejenom my, ale i řada dalších investorů rozhodně ocenili, tak to je zařazení evropských ETF, které by mohli nakupovat i retailoví investoři. Při té příležitosti by za úvahu stálo určitě i umožnění investice do evropských fyzických akcií. Dalším příznivým krokem by určitě bylo i zařazení frakčních akcií, což by umožnilo drobným investorům ještě lépe rozložit svá portfolia.

 

Jako celek ale má nabídka od RoboMarkets velmi atraktivní parametry. Bezkomisní neomezené obchodování amerických akcií a případně ETF přímo za burzovní ceny je pro investory neodolatelná nabídka.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
CFD jsou komplexní instrumenty a pokud s nimi obchodujete, existuje zde riziko, že kvůli finanční páce přijdete rychle o peníze. 66,02% účtů retailových investorů končí při obchodování s tímto poskytovatelem (RoboMarkets Ltd) ve ztrátě. Zamyslete se nad tím, zda chápete, jak CFD fungují, a jestli si můžete dovolit takto riskovat se svými penězi. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

18.3.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE