Finlord Sněmovna financí

Jak investovat do nemovitostí s pouhou tisícovkou?

14.10.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
1000 Kč investice do nemovitostí Ronda invest

Investice do nemovitostí jsou v České republice extrémně populární. Tzv. cihla vzbuzuje v lidech důvěru. A není divu, hodnota nemovitostí v ČR dlouhodobě roste, zdanění je nízké a podmínky všeobecně příznivé. Ne každý má ale na investiční nemovitost prostředky. Zjistěte, jak investovat do nemovitostního trhu i s malým kapitálem.

 

20241014 Ronda Invest nemovitosti

 

Přímá koupě – základní možnosti investování do nemovitostí

 

První možností je samozřejmě přímý nákup bytu, domu, pozemků nebo komerčních prostor. Ty můžete například pronajímat, zrekonstruovat a znovu prodat se ziskem, nebo je sami používat a využít růstu cen nemovitostí v čase.

 

Máte na to finance a čas?

 

Na koupi nemovitosti potřebujete kapitál od vyšších statisíců po desítky milionů Kč. Můžete si vzít hypotéku, ale i na ni budete potřebovat minimálně 10 % hodnoty v hotovosti (minimálně 20 % v případě, že je vám více než 36 let). Úroková sazba hypotéky, která se stále pohybuje kolem 5 %, vám navíc snižuje reálný roční výnos.

 

Připravte se na to, že přímé investování do nemovitosti zabírá také hodně času: samotný nákup a prodej, vyřizování hypotéky, přepis majetku, případná rekonstrukce, hledání nájemníků, smlouvy, daně. Všechny činnosti spojené s investicemi do nemovitostí zabírají týdny až měsíce.

 

Jaké jsou nevýhody?

 

Nikde není psáno, že realitní trh bude nadále stoupat tak rychle jako v posledních letech. Pronájem nemovitostí pak přináší další specifická rizika, na které se musíte připravit a to například, že nájemníky budete delší dobu hledat, nebudou řádně platit, možná budete muset řešit nákladnou údržbu nebo poškození při pojistné události. Všechny tyto faktory vám kromě přidělávání starostí můžou také snížit výnos investice. Navíc v momentě, kdy budete potřebovat peníze za svou nemovitost, může její prodej trvat a vy budete v pasti s likviditou.

 

Investice do nemovitostních fondů

 

Problém s kapitálem i časem mohou vyřešit nemovitostní fondy, kdy investujete do portfolia hotových a často už pronajatých komerčních nemovitostí – například kancelářských budov nebo logistických areálů – ke kterým byste se jinak zřejmě nedostali.

 

Ronda Invest náhled

 

Nemovitostní fondy často nabízejí banky nebo různé platformy – správci nemovitostních fondů. Vedle provozu vlastní nemovitosti řeší nemovitostní fondy problém, jako je finanční a časová náročnost. Oříškem však zůstává cena, kterou za toto řešení zaplatíte.

 

Průměrný roční výnos retailových nemovitostních fondů za rok 2023 činil 5,79 %. Započítat ale musíte ještě řadu poplatků, se kterými je investice do nemovitostních fondů spojena.

 

Správní, manažerské nebo i poplatky z výnosu zvyšují náklady investice a snižují váš skutečný výnos. Dalším rizikem je, že se 100 % spoléháte na správce fondu, který může jít proti vašim investičním preferencím. Neovlivníte výběr nemovitosti ani řadu dalších faktorů.

 

Participační investice

 

Další možností, jak investovat do nemovitostního trhu v ČR jsou participační investice přes Ronda Invest. Můžete investovat do prověřených českých firem a podílet se na financování developerských projektů.

 

Princip je takový, že Ronda Invest poskytne z vlastních prostředků financování podnikatelského záměru (nejčastěji developerskému projektu), který předtím pečlivě prověří. Celý úvěr je navíc zajištěný nemovitostí, jejíž hodnota výrazně převyšuje hodnotu úvěru. Vy se na tomto financování podílíte a profitujete z úrokové sazby úvěru, která je fixní a po celou dobu trvání úvěru neměnná. Je pouze na vás, kolik do projektu vložíte, vše je bez poplatků, takže podíl na výnosu z úrokové sazby = váš příjem.

 

Pozor, nepleťte si participační investice a crowdfundingové platformy, které často:
1) poskytují úvěry firmám bez nemovitostního zajištění,
2) neprověřují firmy tak pečlivě, protože neinvestují své vlastní prostředky,
3) nevybírají nemovitost určenou ke krytí úvěru s dostatečnou likviditou, takže může být následné vymáhání při problémech se splácením zdlouhavé.

 

Ronda Invest participace

 

Přes Ronda Invest můžete investovat už od tisícovky, popřípadě do eurových úvěrů od 50 eur, a odpadají tak starosti s tím, kde sehnat dostatečný kapitál. Navíc díky tomu participační investice fungují jako skvělá diverzifikace a doplnění vašeho investičního portfolia. Výhodou je, že projekt si z nabídky vybíráte vždy sami, máte o něm dostupné informace a roční výnos máte pevně stanovený.

 

Úvěry se poskytují na 1 až 3 roky a výnosy se vyplácejí měsíčně. Díky tomu se produkt hodí i pro investory s kratším investičním horizontem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.10.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?