Finlord Sněmovna financí

Zlato trhá rekordy. Jak ho nakoupit zdarma u XTB

19.8.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
zlato a jak investovat do zlata postup

Zlato pokořilo historická maxima a jeho cena se poprvé zvýšila nad 2500 USD za trojskou unci. Zlato je u investorů dlouhodobě oblíbené aktivum. Přitom do zlata lze investovat i zdarma bez komisí přímo za burzovní ceny. Renomovaný broker XTB umožňuje investici do ETF a akcií bez poplatku do objemu 100 000 EUR měsíčně.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Zlato nabízí atraktivní zhodnocení vůči evropským akciím

 

Historická výkonnost investice do zlata byla solidní, i když na výkonnost investice do amerických akcií zlato nemělo. Srovnání s evropskými akciemi už ale vychází pro zlato daleko lépe. Následující obrázek ukazuje jednorázovou investici 10 000 EUR v únoru 1992 do akcií v USA a v Evropě pomocí ETF (burzovně obchodované fondy) a zlata. A investici s alokací 50 % do akcií v USA a 50 % do zlata.

 

Zlato

 

 

Ještě tabulka výkonnostních ukazatelů (od února 1992):

 

 

zlato a jak investovat do zlata

 

 

Z grafu a tabulky je patrné, že výkonnostně zlato jenom mírně zaostalo za evropskými akciemi, ale při nižší volatilitě. Kombinace 50 % zlato a 50 % US akcie pak měla suverénně nejnižší volatilitu, což ukazuje, že diverzifikace části akciového portfolia do zlata dokázala snížit riziko portfolia.

 

 

Historické výsledky při pravidelné investici 100 EUR měsíčně vychází pro zlato ještě lépe, když portfolio složené pouze ze zlata dosáhlo lepší výkonnosti než portfolio složené pouze z evropských akcií.

 

 

investice do zlata a do akcií

 

 

zlato jak do něj investovat zdarma

 

 

Není překvapením, že zejména pro evropské investory je investice do zlata atraktivní. Oproti akciím v regionu nabídl nákup tohoto kovu lepší výsledky.

 

 

Do simulace byl použitý fond Xetra-Gold, který v trezorech drží fyzické zlato, má nulový manažerský poplatek a u XTB se u něj do objemu 100 000 EUR měsíčně neplatí komise za obchodování.

 

 

investice do zlata u xtb

 

 

Aktuálně je cena fondu cca 72,88 EUR za 1 kus. Ale díky frakčním akciím lze investovat i velmi malé zlomkové částky. Fond lze samozřejmě přidat do Investičních plánů.

 

 

investice do zlata přes ETF

 

 

Investoři mají k dispozici i další fondy na zlato. Největším fondem je iShares Physical Gold ETC (ticker: IGLN.UK pro variantu v USD a EGLN.UK pro variantu v EUR). Obchodovat lze každý pracovní den od 9:00 do 17:30. Nákladovost fondu je 0,12 % p.a..

 

 

Stejně jako u jiných ETF, i u zmíněných fondů platí pro české investory tříletý daňový test. Pokud tedy budou držet dané ETF více než 3 roky, tak neplatí daň ze zisku (případně pokud je objem prodeje ročně méně než 100 000 Kč).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

19.8.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.