Finlord Sněmovna financí

Největší ropné a plynárenské společnosti na světě

9.7.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
producenti ropy a zemního plynu

Znáte největší ropné a plynárenské společnosti na světě? 29 největších ropných a plynárenských společností na světě má tržní kapitalizaci přes 5 bilionů USD.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Mezi největší ropné společnosti na světě patří Saudi Aramco s tržní kapitalizací 1,8 bilionu USD, Exxon Mobile (512 miliard USD) a Chevron (287 miliard USD). A vůbec, Saudi Aramco je 6. největší společností na světě podle tržní kapitalizace. Její tržní kapitalizace je téměř stejná jako celková tržní kapitalizace ostatních 14 amerických společností v seznamu.

 

Rozložení největších ropných a plynárenských společností ukazuje, jak globální je toto odvětví. 29 největších ropných a plynárenských společností pochází z deseti různých zemí. 14 z nich sídlí v USA, tři v Číně. Zbylé společnosti sídlí v Saúdské Arábii, Evropě, UK, Brazílii, Kanadě, Rusku a SAE.

 

20240709 ropné společnosti

 

Energetický sektor je v porovnání s jinými sektory relativně levně ohodnocen. Následující graf ukazuje ohodnocení dle P/E tří největších společností ze sektoru, a to Saudi Aramco (oficiálně Saudi Arabian Oil Group), Exxon Mobil a Chevron. Do srovnání jsme také pro zajímavost zahrnuli i druhého největšího čínského producenta ropy CNOOC. Těžba společnosti stabilně roste. Čína potřebuje diverzifikovat zdroje fosilních paliv, proto podporuje domácí producenty energií. Ohodnocení akcií je na 8násobku zisků, což je podobná úroveň, jakou dosahují i producenti v USA nebo Evropě. Ropa a zemní plyn jsou celkem levné. Pokud by nastal nárůst cen těchto komodit, tak cena akcií levně ohodnocených těžebních společností by výrazně stoupla.

 

Akcie lze nakupovat přes spolehlivého brokera RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

20240709 producenti ropy akcie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

9.7.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU