Finlord Sněmovna financí

Největší automobilky světa podle tržní kapitalizace a prodeje aut podle značek

12.7.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
největší automobilky světa

Podívejte se na největší automobilky světa podle tržní kapitalizace a na prodeje aut podle značek.

 

 

Minulý rok zažil automobilový průmysl jízdu na horské dráze, když se potýkal s problémy, jako byl pokles prodeje elektromobilů, rozsáhlé stávky v amerických továrnách a rostoucí náklady na materiál. I přes tyhle nepříjemnosti nakonec trh vykázal odolnost, když za rok 2023 prodeje osobních a užitkových aut dohromady překročily rekordních 90 milionů aut. Indie prudce postoupila a stala se čtvrtým největším automobilovým trhem pro lehká vozidla.

 

 

Automobilky jsou často nadnárodní korporace, které působí v mnoha regionech po celém světě. Následující tabulka ukazuje prodeje aut podle značek v jednotlivých regionech světa za rok 2023.

 

 

V rámci 10 hlavních automobilek měl největší koncentraci prodejů v Severní Americe v roce 2023 Chevrolet, a to 66 % prodejů. Ford měl pak 57 % prodejů. Druhým největším trhem Chevroletu je Latinská Amerika a pokud jde o Ford, tak Evropa.

 
Německé automobilky BMW, Mercedes, Volkswagen prodávají významnou část svých vozů v Číně. V případě BMW a Volkswagen tvoří Čína dokonce větší část prodejů než Evropa. BMW je v Číně jednou z nejúspěšnějších zahraničních automobilek, která v roce 2023 prodala v zemi více než 826 000 aut. V dubnu 2024 společnost oznámila další investici ve výši 2,76 miliardy USD do svého závodu v Shenyangu.

 

 

prodeje aut podle značekprodeje aut podle značek

 

Největší automobilky světa podle tržní kapitalizace

 

Následující tabulka pak ukazuje 15 největších automobilek světa podle tržní kapitalizace. Největší automobilkou světa je Tesla s tržní kapitalizací na úrovni 846 miliard USD. Za Teslou je pak na druhém místě Toyota a na třetím místě je čínská automobilka BYD.

 

 

Největší automobilky světa podle tržní kapitalizace

 

 

Následující obrázek ukazuj vývoj akcií za poslední rok 7 největších automobilek světa podle tržní kapitalizace. Největší zhodnocení za poslední rok zaznamenala automobilka Ferrari (Ticker: RACE, fialová křivka) a to o téměř 37 %. Druhé největší zhodnocení na úrovni 28 % vykázala Toyota. Ostatní automobilky zaznamenaly pokles cen akcií.

 

 

akcie automobilek

 

 

Za posledních 5 let pak nejvíce zhodnotily akcie Tesla o 1 500 % a akcie čínské BYD o 406 %. Akcie automobilek lze nakupovat u spolehlivého brokera XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

 

investice do akcií automobilek

 

 

U XTB mohou investoři nakoupit i ETF na automobilky iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts:

 

 

ETF na automotive

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.7.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER