Finlord Sněmovna financí

Recenze ROIER (2024): vysoké výnosy, stabilní splátky, licence a rozšířená nabídka

24.6.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Roier recenze 2024

Česká crowdfundingová platforma ROIER, které jsme se v roce 2023 věnovali v rozboru ZDE, po získání licence ČNB rychle roste. Platforma nabízí možnost investovat do bezpečných projektů zajištěných nemovitostmi s výnosem 10,1 % p.a.. K tomu má pro všechny investory atraktivní bonusy.

 

Na platformě už investujeme více než rok. Všechny splátky přichází včas, orientace na platformě a investiční procesy jsou jednoduché a nabídka úvěrů je dostatečná pro vytvoření diverzifikovaného portfolia. Měsíčně je na platformu přidaných přes 10 nových nabídek.

 

Pro všechny investory, kteří do jakéhokoliv projektu vloží alespoň 10 000 Kč, je připravený jednorázový bonus 1000 Kč.

 

Investoři neplatí žádné poplatky a participace na úvěrech je možné nakupovat od 5000 Kč. Založení účtu je kompletně online a zabere 5 až 10 minut. Ověření totožnosti při registraci na platformu je možné i pomocí bankovní identity, což celý proces zrychluje. ROIER je první licencovaná crowdfundingová platforma v Česku, která bankovní identitu aktivně využívá. Samozřejmě, jako u každého licencovaného subjektu musí i ROIER provádět AML kontrolu a investoři vyplňují i krátký investiční dotazník.

 

Mezi investory a financovanými firmami (projekty) je dle crowdfundingové legislativy přímý vztah a Roier funguje jako zprostředkovatel.

 

ROIER a nabídka investičních příležitostí

 

Platforma ROIER propojuje na jedné straně investory a na druhé straně vlastníky projektů, kteří poptávají financování pro své projekty. Umožňuje investorům investování do úvěrů pro podnikatele, které jsou zajištěné nemovitostmi. Díky úvěrům z crowdfundingu vlastníci projektů získají financování pro další rozvoj svého podnikání.

 

Od založení platformy se zde profinancovalo více než 250 projektů v hodnotě téměř 400 milionů Kč. Při průměrném výnosu 10,1 % p.a. už investoři získali 30 milionů Kč. Počet registrovaných uživatelů se blíže ke 4 tisícům.

 

Crowdfundingová licence posouvá ROIER výš. Co její získání přináší?

 

Ještě větší bezpečí. Díky licenci teď může ROIER fungovat pod dohledem ČNB a s jasnými pravidly platnými v celé EU a platforma je povinna dodržovat standardy dané pro crowdfunding.

 

Více investičních příležitostí. Již brzy nabídne ROIER investorům mnohem větší škálu různorodých projektů a příležitostí k investování.

 

Sekundární investování. ROIER plánuje představit možnost přímého prodeje a nákupu investic mezi investory navzájem.

 

Do 10. listopadu 2023 nepodléhal v Česku úvěrový crowdfunding dohledu ze strany centrální banky. V současné době musí mít všichni provozovatelé investičních platforem licenci od České národní banky. Aktuálně ji mají pouze tři crowdfundingové platformy. Investiční platforma ROIER ji získala jako jedna z prvních společností hned v úvodu listopadu 2023. Licence je platná pro celou Evropskou unii, což umožňuje rozšířit možnosti pro investory.

 

Po obdržení crowdfundingové licence platforma ROIER uvedla i nový web. Základní přehled nabízených nemovitostí se nezměnil:

 

Roier recenze 2024

 

Valnou většinu projektu nyní tvoří a bude nadále tvořit development a mikrodevelopment projektů zajištěných nemovitostmi. Doplňkově se na platformě objevují i nové typy úvěrů, kupříkladu provozní úvěr s anuitní splátkou nebo developerské projekty rozdělené na financování po etapách.

 

Nově mají investoři více informací o financovaných projektech. K dispozici mají investoři klíčové informace, odborné vyjádření či výpis z katastru nemovitostí. LTV je do 70 %, ale u řady projektů je kolem 50 %. Splatnost je 24 měsíců.

 

Roier investice 2024

 

Splátky úvěrů přichází do investorské peněženky, ze které si investor může peníze buď poslat zpátky na svůj bankovní účet anebo je opět reinvestovat. Autoinvest na platformě chybí.

 

ROIER a hodnocení rizika investičních příležitostí

 

U každého projektu mají investoři k dispozici i hodnocení rizika dle interního scoringového modelu. Většina projektů má hodnocení A nebo B.

 

Roier hodnocení investic

 

Jako zajištění investorům zpravidla slouží zástavní právo na nemovitosti na maximální úrovni 70 % LTV, případně také notářský zápis o přímé vykonatelnosti či zajišťovací směnka. Kromě zajištění nemovitostí musí každý zájemce o úvěr složit kauci tří splátek, která umožňuje ROIERu včas identifikovat a také reagovat na případné problémy se splácením.

 

V případě prodlení vlastníka projektu se splácením společnost ROIER automaticky zahájí vymáhání dluhu, včetně případného zpeněžení zastavené nemovitosti, kterou je daný úvěr zajištěn. Peníze, které se podaří takto získat, společnost ROIER rozdělí mezi investory podle poměru jejich investic do daného úvěru.

 

Jak si na ROIER založit účet

 

Založení účtu je rychlé. Nejdříve je nutné zadat e-mail, přes který bude investor komunikovat. Do tohoto e-mailu přijde odkaz pro ověření správnosti emailu. Stránku, kde jste zadávali e-mail, nezavírejte. Následně se na ní ukáže tlačítko „pokračovat“.

 

Roier založení účtu 2024

 

Zvolíte si heslo:

 

Roier investice založení účtu 2024

 

A pak telefonní číslo, na které ROIER posílá autentifikační kódy:

 

Roier založení účtu údaje 2024

 

Následně po potvrzení kódu z SMS je investor puštěn dál do rozhraní pro vyplnění kontaktních údajů, odsouhlasení dokumentů k otevření účtu, nahrání AML dokumentů pro verifikaci a vyplnění investičního dotazníku. Jako regulovaný subjekt musí ROIER tyto informace o svých klientech znát a provést AML kontrolu.

 

Ověření totožnosti je možné i pomocí BankID.

 

Na konci procesu je pro zaktivovaní investičního účtu nutné zaslat ze svého bankovního účtu alespoň 1 Kč (ta se připíše na účet investora). Pokud jsou všechny dokumenty v pořádku, tak investor může začít investovat.

 

ROIER a zařazení do investičního portfolia

 

ROIER patří mezi alternativní investice. Ty nekorelují s akciovým trhem, což umožňuje velmi jednoduchou diverzifikaci a snížení rizika celkového portfolia. Na ROIER jsou výnosy velmi pravidelné a zajištění v podobě nemovitostí pomáhá stabilizovat hodnotu investic.

 

Platforma ROIER má expanzivní plány. Společnost už založila pobočku v Německu a má povolení na rozjezd crowdfundingu v Německu a na Slovensku. Zakladatelé platformy a specialisti, kteří pro ní pracují, mají rozsáhle zkušenosti. Díky tomu lze nadále očekávat velmi kvalitní investiční procesy a důraz na co nejspokojenější investory.

 

Nabízená výnosnost až 10,1 % p.a. je při úvěrech zajištěných nemovitostmi rozhodně velmi atraktivní. Abychom si tyto výnosy dali do kontextu, tak následující tabulka ukazuje typické nastavení investičních fondů zaměřených na alternativní financování v USA. Direct senior lending odpovídá nastavení ROIER. Cílené hrubé výnosy jsou v USA 5 až 10 % p.a.. Investiční horizont je typicky 1 až 3 roky. Samozřejmě, speciální kreditní příležitosti, mezaninový dluh nebo investice do problematických úvěrů mají i vyšší výnosy, ale to už jsou výrazně rizikovější přístupy, na které se v současnosti ROIER nezaměřuje.

 

Roier investice srovnání s USA
Dle našeho názoru je nabídka platformy ROIER velmi zajímavá. Postupně zde navyšujeme objem investovaného kapitálu s tím, že prostředky diverzifikujeme do různých nabídek. Úrokové sazby v ČR postupně klesají. Otázkou je, jak dlouho vydrží atraktivní sazba 10,1 % p.a.. Investoři, kteří si chtějí zafixovat takto vysoký výnos zajištěný nemovitostmi, by neměli moc váhat. Minimum 5000 Kč je dostupné i pro drobné investory. Investovat lze nepravidelně podle aktuálních možností.

 

Všechna rizika jsou popsána na stránkách platformy a v Klíčových informacích pro investory. Dokumenty by si investoři měli před investicí prostudovat.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

24.6.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE