Finlord Sněmovna financí

Cenové rozdíly nemovitostí jsou čím dál tím vyšší. Roli hraje i několik kilometrů

13.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Rozdíly v cenách nemovitostí

Ceny nemovitostí se stále mění. Čím dál větší roli hraje lokalita. Rozdíl v cenách je patrný i u nemovitostí vzdálených jen pár kilometrů od sebe. Zatímco v žádaných lokalitách jsou nemovitosti na lehce růstové trajektorii, u méně žádaných lokalit jsou na tom ceny právě naopak. V realitách platí mantra: “Lokalita, lokalita, lokalita.“

 

V žádaných lokalitách působí řada tuzemských i zahraničních investorů, kteří trh dokonale luxují od posledních zbytků kvalitních nemovitostí za dobrou cenu, což prodražuje bydlení rezidentům, kteří bydlí a pracují v místě. Tento trend následně zvyšuje i cenovou hladinu nájmů napříč žádanou lokalitou.

 

Cenové rozdíly mohou činit i násobky u podobných nemovitostí v různých lokalitách. Toto rozpětí se týká jak bytů, rodinných domů tak segmentu chat a chalup. Značné cenové rozdíly můžeme vidět i u nemovitostí od sebe vzdálených jen několik kilometrů vzdušnou čarou.

 

V kategorii bytů 3+1 jsou rozdíly i pět milionů korun. Nejvíce je tento nesoulad vidět ve Středočeském kraji. V nabídkách najdeme byt 3+1, 75 m2 v obci Unhošť za 8 milionů korun, za tu samou cenu na Poděbradsku ten samý byt za 7,9 milionů korun všechny po rekonstrukci. Naopak na Křivoklátsku, v Nymburku a Kutné hoře startují nabídkové ceny těchto bytů na 2,5 milionu korun, a to ve slušném stavu před rekonstrukcí.

 

Rekreační objekty zlevňují

 

„Velmi zajímavé příležitosti nabízí segment chat a chalup, kde díky obrovskému zájmu o cestování do zahraničí klesají ceny rekreačních nemovitostí v méně žádaných lokalitách, a to až o 23 % meziročně. U žádaných lokalit si nemovitosti drží svou cenu, anebo rostou v řádu jednotek %. V méně zajímavých lokalitách se cenové nůžky dále rozvírají. Například na hranici Českého ráje a Šluknovska se ceny některých rekreačních chat a chalup před rekonstrukcí, ale v slušném stavu, propadly až o 30 % meziročně,“ vysvětluje Jakub Veverka, ředitel realitního portálu Videobydleni.

 

Cenové rozdíly v segmentu rodinných domů jsou dány především migrací obyvatel do větších měst. Platí, že čím dále od centra okresního města, tím je cena u stejného typu domu nižší. Trend vylidňování vesnických oblastí a malých obcí způsobuje cenové rozdíly u podobných typů rodinných domů v stejném stavu v řádu i několika milionů korun.

 

Domy za cenu pozemků? Jak kde…

 

„Rodinné domy v méně žádaných lokalitách se meziročně propadly až o 28 %, naopak v žádaných lokalitách podobné domy vyskočily o vyšší jednotky procent z roku na rok. Na pokles ceny má nejvíc vliv jak lokalita, tak i stav. Čím horší je stav, tím cena klesala meziročně rychleji, a to až postupně směrem k ceně samotného pozemku,“ dodává Jakub Veverka z Videobydleni.cz.
Cena průměrného rodinného domu po rekonstrukci v severních Čechách o výměře 150 m2 přímo v okresním městě se v roce 2023 pohybovala okolo sedmi milionů, v roce 2024 je to již 8-9 milionů korun.

 

„Zatímco cena stejného domu po rekonstrukci, v menší obci, vzdáleného několik minut do centra okresního města se v roce 2023 pohybovala na úrovni 4,5 mil., tak v květnu 2024 se takový dům podobný dům nabízel i pod 3,5 mil. Je to právě z důvodu ochablé poptávky po rodinných domech v menších obcích. Přitom právě takové bydlení nabízí s dotací „Oprav dům po babičce“ vysoký potenciál. Průměrná doba inzerce rodinných domů v obcích pod 500 obyvatel a ceně do 3,5mil., vzrostla meziročně z 65 na 125 dnů,“ uzavírá Veverka.

 

Sledování cen nemovitostí proběhlo v intervalu květen 2023–květen 2024. Zdroj: Videobydleni
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

13.6.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?