Finlord Sněmovna financí

Akcie Tinder seznamky propadly od historického maxima o 80 %

3.6.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Tinder aplikace

Akcie Tinder seznamky propadly od svého historického maxima o 80 % a přitom se jedná o nejoblíbenější seznamkou. Podívejte se, v čem je problém a jaký je výhled.

 

Akcie Tinder seznamky propadly od svého historického maxima o 80 %. Společnost Match Group je mateřská společnost, která je především známá tím, že vlastní populární seznamovací aplikaci Tinder. Match Group vlastní a provozuje největší globální portfolio oblíbených online seznamovacích služeb včetně již zmíněného Tinder, Match, Meetic, OkCupid, Hinge, Plenty of Fish, OurTime a dalších světových seznamek. Seznamovací aplikace jsou celosvětový fenomén a vůbec tedy patří mezi nejvíc stahované aplikace každý rok. Odhaduje se, že 40 % párů navázalo svůj vztah právě online.

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Od roku 2018 je globálně Tinder mezi uživateli nejoblíbenější seznamkou. Bumble se postupně dostává do hledáčku uživatelů a ukusuje si podíl na trhu. Pokud jde jen o americký trh, tak zde vévodí Tinder a pak Bumble.

 

Tinder

 

Navzdory tomuto fenoménu akcie provozovatelů seznamek Match Group a Bumble propadly od svého maxima o 80 %.

 

akcie Tinder

 

Pokud se zaměříme na Tinder, tak jde o to, že aplikace přichází o platící uživatele.

 

aplikace Tinder

 

Obrázek níže ukazuje vývoj tržeb společností Match Group a Bumble. V posledních letech si Match Group udržuje stabilní tržby okolo 3,4 miliardy USD. Pro srovnání se podívejme i na Bumble, která dokázala v posledních letech tržby zvyšovat.

 

tržby Tinder Match Group

 

Tržby a jejich růst jsou pro společnosti zásadní. Společnosti ale musí být schopné proměňovat tržby na zisky a peněžní tok pro své vlastníky. Free cash flow ukazuje volný peněžní tok a vypočte se jako provozní peněžní tok + placené úroky – daňový náklad z placených úroků – capex. Provozní cash flow vzniká, když jsou peníze po prodeji připsány na účet společnosti. Capex jsou kapitálové výdaje na další rozvoj společnosti. Match Group je schopna generovat ročně FCF na úrovni 995 milionů USD. Bumble generuje ročně FCF na úrovni 160 milionů USD.

 

Tinder seznamka

 

Graf níže ukazuje čistý zisk. Match Group je od září roku 2022 schopna zvyšovat čistý zisk, a naopak Bumble se to příliš nedaří.

 

Match group vlastní Tinder

 

Přestože tržby společnosti Match Group v první čtvrtletí vzrostly o 9 %, tak počet předplatitelů klesl o 6 %. Provozní zisk meziročně klesl o 7 %, především kvůli nárůstu marketingových výdajů. Zisk byl vyšší díky nižší dani. Podle údajů Match Group růst tržeb by měl ve 2. čtvrtletí zpomalit, provozní zisk by se měl zlepšit ovšem není jasné, zda zlepšení bude díky nižší dani, nižším investicím či jiným nákladům, které by mohly mít dopad na růst společnosti. Pokud jde o výhled společnosti Match Group pro tento rok, tak růst tržeb by měl být slabší. Na druhou stranu, pozitivní zprávou pro investory je, že při tržní kapitalizaci 8,1 miliardy USD by měla společnost vygenerovat free cash flow na úrovni 1,1 miliardy USD. Společnost Match Group také realizuje zpětné odkupy akcií, což může pomoci vytvářet hodnotu pro akcionáře v dlouhodobém horizontu.

 

 Akcie lze nakupovat přes spolehlivého brokera RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.6.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER