Finlord Sněmovna financí

Které akcie amerických výrobců čipů letos nejvíce vydělávají investorům

7.5.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
akcie amerických výrobců čipů Eva Mahdalová Finlord

Podívejte se, které akcie amerických výrobců čipů letos vydělávají investorům nejvíce peněz.

 

Čtyři američtí výrobci čipů tvoří třetinu zisku indexu S&P 500 v roce 2024. Mánie okolo umělé inteligence zapříčinila, že akcie výrobců čipů, jako je Nvidia prudce vzrostly, což se pak i podepsalo na výkonnosti indexu S&P 500. S růstem ceny vzrostlo výrazně také i ohodnocení některých amerických výrobců čipů, což může indikovat nejenom korekci ceny dané akcie, ale i korekci akciového benchmarku.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Akcie amerických výrobců čipů zaznamenaly od začátku roku výrazné zhodnocení

 

Následující obrázek ukazuje výkonnost akcií hlavních amerických výrobců čipů v prvním čtvrtletí 2024 a pro další kontext je v bílém kolečku vedle uveden P/E poměr vypočtený ze zisku za posledních 12 měsíců.

 

Cena akcií společnosti Nvidia se v minulém roce více než ztrojnásobila a v tomto roce pokračuje vzestup. Akcie Nvidia za první kvartál 2024 totiž zhodnotily o více než 80 %.

 

Společnost Nvidia ovšem není jediná z velkých amerických výrobců čipů, která zaznamenala výrazné zhodnocení akcií v prvním čtvrtletí roku 2024. Velké zisky na Wall Street zaznamenaly také společnosti Micron Technology (paměťové čipy) a Applied Materials (výrobce zařízení na výrobu čipů). Pro srovnání za první čtvrtletí tohoto roku zhodnotil index S&P 500 o 9,8 %.

 

Pár let zpět v době nízkého ohodnocení sektoru jsme do portfolia fondu pořídili dodavatele zařízení pro výrobu polovodičů KLA Corporation a podařilo se nám na titulu realizovat zajímavé zhodnocení. V rámci sektorových dat jsme sledovali, že poptávka po polovodičích bude v nejbližších letech velmi vysoká a pochopitelně nás to vedlo k úvaze, že s tím je spojen i růst kapitálových výdajů výrobců polovodičů, což je pro dodavatele zařízení velmi pozitivní.

 

akcie amerických výrobců čipů

 

Pokud jde o P/E poměr, tak relativně nejvyšší P/E mají společnosti AMD a Intel a to 341,5 a 113,9. V případě AMD to jinými slovy znamená, že investoři jsou ochotni zaplatit 341,5 dolaru za 1 dolar zisku. Relativně vyšší ohodnocení má také společnost NVIDIA a to 74,9.

 

Naopak relativně nejlevněji je z uvedených společností ohodnocena dle P/E poměru Texas Instruments a to 24,1 Applied Materials 24,2.

 

Ať už akcie z tohoto sektoru či jiného lze nakupovat přes spolehlivého brokera RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

7.5.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.