Finlord Sněmovna financí

Buffettův indikátor téměř na maximu a small caps nejlevnější za 25 let

24.5.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ohodnocení trhu

Nejenom Buffettův indikátor ukazuje nadhodnocenost trhu. Small caps akcie jsou naopak nejlevnější za 25 let.

 

Akciové trhy se dostaly na nová historická maxima s vidinou klesajících úrokových sazeb. Euforie se však rozplynula, když ze zveřejněného zápisu zasedání FEDu vyplynulo, že představitelé jsou ochotni znovu zvýšit úrokové sazby, pokud se inflace dál neochladí. Jinými slovy představitelé Fedu si nejsou tak jisti, že sazby v USA dosáhly vrcholu. V tomto kontextu se podívejme na valuace.

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Buffettův indikátor ilustruje nadhodnocenost a podhodnocenost trhu. V současnosti tento indikátor ukazuje, že poměr tržní kapitalizace akcií v USA a hrubého domácího produktu je na úrovni 187 % a je téměř na maximu. To naznačuje výrazné nadhodnocení amerického akciového trhu.
Buffettův indikátor

 

Nejenom Buffettův indikátor, ale i běžné valuační indikátory indikují, že se americké akcie nachází na relativně nadhodnocených úrovních.
Následující graf ukazuje, že poměr cena/tržby indexu S&P 500 výrazně vzrostl a šplhá zpět k historickému maximu dosaženému v roce 2021. Také pokud se podíváme na P/E na základě očekávaných zisků, tak to je na úrovni 20,7, což je nad 5letým a 10letým průměrem.

 

ohodnocení akciových trhů Eva Mahdalová Finlord

 

Pokud se podíváme detailněji na jednotlivé společnosti zahrnuté v indexu S&P 500, tak zhruba 30 % firem má forward P/E vyšší než 25násobek.

 

společnosti zahrnuté v indexu S&P 500

 

Následující graf ukazuje srovnání forward P/E (poměr ceny a očekávaných zisků) indexu Russell 2000 (small cap akcie) a Russell 1000 (large a mid cap akcie) od roku 1985. Aktuálně jsou small cap akcie velmi levné, respektive nejlevnější za 25 let. Tento vývoj odráží slabší růst zisků, nižší ziskovost, menší schopnost efektivně získávat kapitál, větší expozici bank a větší expozici závazkům s pohyblivou úrokovou sazbou.

 

small caps akcie

 

Cesta je buď nakupovat levně ohodnocené akcie, zaměřit se na levně ohodnocené indexy anebo zajišťovat portfolio proti poklesům. Kupříkladu small caps akcie reagovaly v minulosti pozitivněji na ekonomické zotavení a na tržní cyklus. Případně další výprodej by ale posunul indexy akcií s malou tržní kapitalizací už skutečně na velmi levné úrovně.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

24.5.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER