Finlord Sněmovna financí

Japonský jen oslabuje na nová minima

16.4.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Japonský jen oslabuje na nová minima

Kurz USDJPY dnes roste na 154,7 jenů za 1 USD, což je historický rekord. Ještě před několika lety se kurz pohyboval pod hranicí 110 jenů za 1 dolar. Za 3 roky oslabil japonský jen o více než 40 procent. K tomu je nutné přičíst přetrvávající úrokový diferenciál ve prospěch amerického dolaru ve výši až 5 procentních bodů p.a.. Bude dramatické oslabování jenu pokračovat anebo Japonská centrální banka sáhne po intervencích?

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Japonský jen je nejslabší měna mezi vyspělými zeměmi

 

Japonský jen oslabuje vůči všem měnám vyspělých i velké části rozvíjejících se zemí. Následující obrázky z platformy R StocksTrader od RoboMarkets ukazuje dlouhodobý a krátkodobý graf USDJPY.

 

USDJPY Robomarkets

 

Co je důvodem tak rapidního oslabování jenu? Pokračující politika nízkých úrokových sazeb. Následující obrázek ukazuje úrokové sazby centrálních bank v USA, Velké Británii, eurozóně a Japonsku. Úrokový diferenciál začal stoupat v roce 2021, což koreluje s počátkem rapidního oslabování jenu.

 

20240416 úrokové sazby centrální banky

 

Japonsko bylo dlouhou dobu v deflaci a BOJ neměla jinou možnost, než sazby snížit na nulu či dokonce na mírně zápornou úroveň. Zároveň masivně nakupovala dluhopisy i akcie REITů s cílem nalít do ekonomiky peníze a rozproudit tak ekonomický růst.

 

Zotavení po krizi v letech 2008 až 2009 bylo nejrychlejší v USA. Eurozóna a Japonsko se až do roku 2017 držely na stejné úrovni růstu. Po covidové krizi se ale eurozóně podařilo růst rychleji. Hospodářské zotavování Japonska je pomalé, viz tento obrázek od Cresset Capital.

 

20240416 japonsko ekonomický růst

 

Nicméně uvolněná monetární politika začíná nést ovoce, spotřeba v zemi se začíná pomalu zotavovat a japonským společnostem už stoupají tržby a zisky. To se mimo jiné projevilo ve výrazném zhodnocení japonských akciových indexů. Jelikož je Japonsko exportně orientovaná země, tak slabý japonský jen pomáhá tamním firmám konkurovat na zahraničních trzích.

 

Kromě obchodování japonského jenu se tak mohou investoři zaměřit i na akcie. Tyto obrázky z R StocksTrader ukazují dlouhodobý a krátkodobý vývoj indexu Nikkei 225.

 

Nikkei 225 akciový index

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.4.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE