Finlord Sněmovna financí

Americké REIT: kde hledat příležitosti

8.4.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
REIT investice

REIT (real estate investment trust, nemovitostní fondy) nabízí velmi jednoduchý způsob, jak investovat do nemovitostí. Dlouhodobě se výkonnost investice do REIT vyrovná (či mírně překonává) výkonnosti investice do akciového indexu, jelikož fundamenty jsou podobné. Když roste ekonomika, tak se firmám zvedají zisky a domácnostem rostou příjmy, takže jsou ochotné platit vyšší nájmy. Nemovitostem se ale v u plynulých kvartálech nedařilo tolik jako akciím. Ohodnocení REITů tak kleslo na atraktivní úrovně. REITy se zaměřují na několik nemovitostních segmentů. Které jsou atraktivní?

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

REIT v USA: kancelářským REIT se vůbec nedařilo

 

Tato tabulka od NAREIT ukazuje meziroční a mezikvartální změnu provozního cash flow burzovně obchodovaných REITů v USA dle segmentů. Největší propad nastal v Q4 u diverzifikovaných REITů, kancelářským, zdravotnickým a průmyslovým REITům. Naopak nárůst provozního cash flow byl u REITů na datová centra, kasina, telekomunikace a i rezidenční objekty.

 

20240408 americké REIT investice

 

Velikost kvartálního provozního cash flow ukazuje tento graf. Za posledních 20 let nastal nárůst z 5 miliard USD na dnešních 19 miliard USD. REITy zažily krizi v letech 2008 a 2009 a pak také v roce 2020. Ale dlouhodobě se jim daří.

 

20240408 americké REIT provozní cash flow

 

Dlouhodobé srovnání výkonnosti REIT a S&P 500 ukazuje tento obrázek. REITy měly v období od roku 2002 do 2021 z uvedených aktiv nejvyšší zhodnocení. V roce 2022 a 2023 ale nemovitostní fondy značně zaostaly za akciemi s poklesem o 25 %, respektive se zhodnocením o 11 % v minulém roce. Horší výsledky šly ruku v ruce s růstem úrokových sazeb a zhoršením cash flow u nemovitostí. Mnohé fondy musely hodnotu realit v portfoliích přeceňovat dolů.

 

20leté anualizované výnosnosti REIT

 

Příznivé je, že se ohodnocení vyjádřeno jako poměr ceny a provozního cash flow snížilo na cca 15násobek, což je dlouhodobý průměr.

 

ohodnocení REIT

 

A implikovaná míra výnosnosti (provozní příjem/hodnota nemovitosti) nemovitosti se zvýšila na mnohaletá maxima. U REIT na ubytovací zařízení je více než 9 % p.a., u kancelářských REITů je kolem 7,5 % p.a.. Nejnižší je u průmyslových nemovitostní fondů kolem 5 % p.a.

 

US nemovitosti implikovaný výnos

 

Pro nemovitostní fondy je pochopitelně důležitá úroveň úrokových sazeb v ekonomice. Očekávané snižování sazeb ze strany FEDu by mělo být pro sektor velmi příznivé. Při nižších nákladech na cizí kapitál stoupne provozní zisk a zároveň bude možné začít opět zvyšovat ohodnocení nemovitostí v portfoliích. Zajímavé jsou rezidenční REITy a investoři mohou hledat atraktivní příležitosti i ve fondech zaměřených na ubytovací služby.

 

Investování do akcií nikdy nebylo jednodušší. Broker RoboMarkets umožňuje bezplatné obchodování více než 1000 akcií, bezplatné vklady a také bezplatné výběry peněz dvakrát měsíčně.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.4.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?