Finlord Sněmovna financí

Investice do nemovitostí: vytvořilo se už dno?

12.3.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice do nemovitostí REIT

Investice do nemovitostí a burzovně obchodovaných nemovitostních fondů nebyla v uplynulých kvartálech moc výnosná. Pro řadu společností byly nepříjemné vysoké kapitálové náklady, snížení míry obsazenosti či pokles ohodnocení realit. I na českém nebo slovenském realitním trhu nastalo znatelné ochlazení doprovázené poklesem cen. Nicméně už se objevují optimistické údaje. Letos by globální nemovitostní trh mohl najít své dno. Jaké možnosti mají investoři k dispozici?

 

Tento článek je připravený ve spolupráci s brokerem RoboMarkets, který umožňuje obchodování akcií bez poplatku v jakémkoliv objemu a přímo za burzovní ceny. Vklady a výběry peněz lze dle zvolené metody také realizovat bez poplatku. Podívejte se na recenzi ZDE.

 

Investice do nemovitostí a hledání dna

 

Požadované výnosnosti u amerických nemovitostí v uplynulých dvou letech výrazně stouply s tím, jak stouply i úrokové sazby vládních dluhopisů či korporátních dluhopisů s investičním ratingem. Studie Macquarie Asset Management ukazuje, že výnosnosti dle IRR jsou už nad 7 % p.a., což je nejvýše od roku 2012. V roce 2009, když vrcholila Velká finanční krize, byly až 9 % p.a..

 

investice do nemovitostí výnosy

 

Spready výnosů oproti státním dluhopisům nebo korporátním dluhopisům stouply v USA i v Evropě a už se pohybují na dlouhodobém průměru.

 

investice do nemovitostí výnosy oproti dluhopisům
Realitnímu trhu ke stabilitě pomáhá prudký pokles výstavby. Tento obrázek zobrazuje výstavbu průmyslových nemovitostí v USA a výstavbu bytových domů. U obou je nejnižší hodnota od roku 2015. I když je pravda, že v období 2019 až 2022 byla výstavba obrovská a mnoho metrů čtverečných plochy či apartmánů bylo postaveno „do zásoby“. Tím pádem teď ve Spojených státech stále sledujeme přetlak nabídky.

 

výstavba v USA

 

V roce 2021 a 2022 také dramaticky stouply náklady na výstavbu v USA i Německu. Ale teď je už meziroční změna cen materiálů nulová. Developerské společnosti mohou opět lépe plánovat své aktivity.

 

stavební materiály inflace

 

Investice do nemovitostí po propadu cen o 30 %

 

Na řadě trhů se vytvořil cenový vrchol v roce 2022 a do konce Q3 2023 nastal obrovský propad. V logistice byl mediánový pokles cen na úrovni 15 %. V rezidenčním sektoru a v kancelářských budovách až 20 %. S tím, že třeba Mnichov nebo Frankfurt koketovaly i s propadem cen o 40 %.

 

Evropa ceny nemovitostí

 

Krizi na trhu realit dobře ilustruje i obrovský pokles transakcí oproti předcovidovému průměru. Benelux či Německo zaznamenaly snížení o 70 %.

 

20240312 nemovitosti transakce

 

Z dlouhodobého hlediska jsou nemovitosti stabilní aktivum. Propady cen tak investorům otevřely příležitost nakoupit toto aktivum za výhodných podmínek. Kupříkladu v USA je řada různých REITů (real estate investment trust, nemovitostní fond), viz následující obrázek z portálu Finviz. Atraktivní jsou především průmyslové, rezidenční případě některé specializované. U kancelářských nemovitostních fondů je ještě velmi vysoký přetlak nabídky.

 

nemovitosti v USA akcie

 

Tato tabulka ukazuje anualizovanou výnosnost REIT vs akciových indexů v USA. REITy mají nižší výkonnost na všech obdobích kratších než 10 let. Ale v dlouhém období je výnosnost podobná té akciové.

 

REIT výnosy

 

Takto se kupříkladu dlouhodobě vyvíjely akcie Prologis, který se zaměřuje na logistické haly a působí i v ČR.

 

20240312 investice do nemovitostí RoboMarkets

 

Investování do akcií nikdy nebylo jednodušší. Broker RoboMarkets umožňuje bezplatné obchodování více než 1000 akcií, bezplatné vklady a také bezplatné výběry peněz dvakrát měsíčně.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.3.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE