Finlord Sněmovna financí

Rozbor tržeb Apple: brýle Vision Pro by mohly letos vygenerovat 1,4 mld USD

15.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Apple brýle Vision Pro

Podívejte se na rozbor tržeb Apple od roku 2007 a co lze očekávat od brýlí Vision Pro.

 

Když společnost Apple v roce 2007 představila iPhone, Steve Jobs jej označil za „revoluční produkt“. V roce 2007 měl iPhone podíl na tržbách pouhých 0,5 %, zatímco dnes má podíl na tržbách 52,3 %.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci s renomovaným brokerem XTB (recenze ZDE). Broker má v nabídce službu Investiční plány (recenze ZDE), díky které si snadno sestavíte dlouhodobé portfolio z ETF. Služba je zdarma a komise za obchodování jsou 0 Kč do objemu 100 000 EUR měsíčně.

 

iPhone se stal jedním z nejpopulárnějších telefonů na světě s více než 2,3 miliardami prodaných kusů a uživatelskou základnou čítající více než 1,5 miliardy aktivních uživatelů.

 

V roce 2015 měl dokonce iPhone podíl na tržbách 66 %. Od roku 2015 však služby a nositelná elektronika (Apple Watch a AirPods) mají stále větší podíl na tržbách společnosti. Tržby z počítačů Mac klesly v roce 2023 meziročně o 27 %, což představuje pouze 8 % podíl na tržbách Apple. V roce 2007 měl Mac podíl na tržbách 43 %, zatímco iPod měl podíl na tržbách 35 %.

 

Pokud se podíváme na služby, tak ty tvoří druhý největší příjem a konkrétně měly služby v roce 2023 podíl na tržbách 22,2 %.

 

Apple rozbor tržeb

 

Následující tabulka ukazuje tržby po letech za jednotlivé kategorie.

 

Apple investice

 

Obrázek níže pak ukazuje vývoj tržeb společnosti Apple.

 

investice do akcií Apple

 

V prvním čtvrtletí 2024 vykázala společnost Apple meziroční nárůst tržeb o 2 %, čímž obrátila trend čtyř čtvrtletí v řadě s meziročním poklesem tržeb. Hrubá marže nadále rostla a dosáhla 45,9 %, zatímco čistý zisk činil 33,92 miliardy USD, což je o 13 % více než v předchozím roce ve stejném období.

 

Apple akcie

 

Nyní navzdory slabším prodejům v Číně zůstává dlouhodobý výhled společnosti Apple vzhledem k jejímu technologickému pokroku a velké uživatelské základně pozitivní. Nedávno Apple uvedl na americký trh brýle pro rozšířenou i virtuální realitu Vision Pro. Cenu brýlí Vision Pro stanovila společnost na 3 500 USD. A právě vysoká cena je častým tématem mezi zájemci o brýle Vision Pro. Pokud jde o nějaké predikce tržeb v rámci Vision Pro, tak zpočátku se neočekává, že brýle Vision Pro přinesou obrovské tržby. UBS předpokládá, že Apple dodá asi 400 000 souprav, což by vygenerovalo v tomto roce „relativně nepodstatné“ tržby ve výši 1,4 miliardy USD. Podle údajů agentury Bloomberg by se brýle Vision Pro měly do konce letošního roku dostat do Velké Británie a Kanady. Poté chce Apple brýle Vision Pro rozšířit do Evropy a Asie. Aby se Vision Pro staly bestsellerem, tak Apple bude muset přijít s levnější verzí brýlí. Levnější verzi by pak mohli v příštích letech používat miliony lidí.

 

Nadcházející vývoj v oblasti generativní umělé inteligence, zrychlující se růst služeb a uvedení nových produktů, jako je Vision Pro, pravděpodobně udrží růst společnosti Apple.

 

U XTB lze díky frakčním akciím nakupovat akcie Apple už od 10 USD, i když cena za jeden kus se pohybuje na úrovni 184 USD.

 

Akcie Apple XTB

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER