Finlord Sněmovna financí

Proč investovat u Interactive Brokers

6.12.2023

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Interactive Brokers rozbor

Interactive Brokers patří mezi největší obchodníky s cennými papíry na světě. Slouží jak drobným investorům, tak mnohým institucionálním investorům. Brokerovi jsme se věnovali v analýze ZDE. Mezi institucionální investory se letos zařadila i Air Bank. Ta spouští platformu, kde bude snadné nakupovat akcie a ETF. Jako brokera bude tato banka využívat právě Interactive Brokers. Díky čemu má Interactive Brokers tak silné jméno na trhu a proč jednoznačně patří mezi nejlepší světové brokery?

 

Pro nové investory má Interactive Brokers zajímavý bonus. Každý investor, který se registruje přes referral kód, získá na každých 100 USD velikosti účtu 1 USD v akciích společnosti (bonus je tedy ve výši 1 % z hodnoty účtu). Maximálně lze takto získat 1000 USD. Tedy při hodnotě účtu 10 000 USD získá 100 USD v akciích. Při 100 000 USD získá 1000 USD v akcií. Po jednom roce může tyto akcie prodat nebo je může držet dále. Akcie se volně obchodují na amerických burzách (ticker: IBKR).

 

V listopadu 2023 zpracoval Interactive Brokers v průměru téměř 1,9 milionu objednávek denně. Investoři měli u brokera majetek 404 miliard dolarů (9,1 bilionu Kč). Abychom si toto číslo lépe představili, tak ve všech fondech v ČR měli klienti ke konci Q3 2023 přibližně 1,3 bilionu Kč. IB zaznamenalo meziroční růstu počtu účtů o 22 % na 2,52 milionu (pro srovnání nejvľtší česká banka Česká spořitelna má 4,5 milionu klientů). Průměrná komise na objednávku byla 3,21 USD. V průměru bylo v objednávce 1150 akcií, 6,7 kontraktů akciových opcí a 3,3 futures kontraktu. Průměrná velikost obchodu s akciemi byla 24 591 USD. Tato vyšší částka je dána vysokým zapojením institucionálních investorů. Pro srovnání průměrná velikost objednávky u retailových brokerů typu Robinhood je několik set dolarů.

 

Interactive Brokers údaje

 

Interactive Brokers umožňuje levný přístup na 150 trhů světa

 

Akcie, ETF, opce, futures, futures opce, dluhopisy, certifikáty, podílové fondy, kryptoměny z USA, Evropy, Asie či Afriky se dají obchodovat už s minimálními komisemi. Klienti z USA mají k dispozici dokonce bezkomisní obchodování akcií a ETF. V nabídce naleznou investoři všechny burzy a mnohostranné obchodní systémy vyspělých zemí a vybraných rozvíjejících se trhů.

 

Chcete investovat 5000 EUR do evropského ETF na evropské akcie přes burzy v kontinentální Evropě? Komise bude 2,5 až 3,84 EUR dle burzy, na které se pokyn realizuje. Investice 50 000 EUR bude stát 25 až 34 EUR, tedy méně než 0,07 % z objemu.

 

Nebo raději chcete investovat 20 000 USD do akcií společnosti Apple? Komise bude 0,17 až 0,72 USD dle burzy, tedy nákladovost bude méně než 0,004 % z objemu.

 

Zajímáte se o trading akciových opcí? Komise je od -0,01 do 1,9 USD. Ano, u některých opcí, když dodáváte likviditu na trh, tak můžete dostat zaplaceno.

 

V ceně je všechno. Vedení účtu. Vklady zdarma, jeden výběr měsíčně zdarma (pak za malý poplatek), automatické zdaňování dividend a uplatňování zamezení dvojího zdanění, pokročilá desktopová i mobilní aplikace či podpora (bohužel ne v češtině).

 

Podrobný ceník naleznout investoři na stránkách anebo v aplikaci před zadáním pokynu, viz tento obrázek při zadávání nákupu ETF na evropské akcie.

 

Interactive Brokers nákup ETF

 

Obrovskou výhodou Interactive Brokers je levné financování pozic, které využívají finanční páku. Tuto výhodu si uvědomují především aktivní tradeři. Řekněme, že třeba máte účet 10 000 EUR, ale chcete si vybudovat pozici v objemu 20 000 EUR. Kupříkladu v nějakém ETF. Logicky si 10 000 EUR musíte půjčit. Budete platit 5,404 % ročně (benchmark +1,5 %).

 

Interactive Brokers margin

 

Za kolik si půjčujete prostředky třeba v Patrii? Za 9 % (8+1%). Rozdíl 3,5 procentního bodu znamená u částky 10 000 EUR celkem ušetřených 350 EUR ročně.

 

Kolik Vás bude stát obchod u eToro s využitím CFDs? 5,68 USD denně, což za celý rok dělá 2073 USD. To je o 1500 EUR více oproti Interactive Brokers. eToro na rozsáhlé pákové obchody vůbec není vhodné, ale na druhé straně u bezpákového investování umožnuje nákup/prodej bez komise.

 

Interactive Brokers má perfektní platformu a spoustu funkcí

 

Platforma TWS je hned na první pohled složitá, jelikož má v sobě integrovanou spoustu funkcí. Pokud si pouze nakupujete akcie/ETF, tak pokročilé funkce nevyužijete a rozhodně je v tomto případě lepší použít webovou aplikaci nebo mobilní aplikaci. Obě jsou jednodušší. I když je pravda, že pokud jste naučení na super-jednoduché aplikace forexových brokerů, tak v IB se budete muset trochu déle orientovat.

 

Pokud ale patříte mezi pokročilejší obchodníky s cílem využít nabídku na finančních trzích na maximum, tak je Interactive Brokers jednoznačná volba. Můžete využívat různé typy příkazů, nejenom standardní limit či stop. Můžete obchodovat mimo standardní burzovní hodiny. Do IB se můžete napojit přes API hned několika způsoby (od jednoduchého excelu po FIX). Máte k dispozici screening akcií, dluhopisů, opcí. Můžete si simulovat scénáře. K dispozcii je analýza rizik.

 

Srovnání jednotlivých platforem nabízených brokerem:

Interactive Brokers platformy

 

Co se týče reportingu a tvorby výpisů, tak samozřejmě máte k dispozici výpisy z účtu. K tomu si ale můžete vyjet řadu analytických výkazů nebo si můžete sestavit svůj vlastní výkaz i se srovnáním výkonnosti portfolia s jinými aktivy. Dokonce si můžete nastavit i portfolio od jiných brokerů a v jednom souhrnném výpisu od IB mít všechno k dispozici.

 

V platformě je pak k dispozici řada informací o nástrojích. Následující obrázek ukazuje stručnou charakteristiku pro akcie Tesla. Burza je otevřená od 15:30 do 22:00 našeho času, ale akcie lze díky premarketu a aftermarketu zobchodovat od 10:00 do 02:00. V tabulce rovnou vidíme i maržové požadavky, pokud máme maržový účet a výpis základních fundamentálních údajů.

 

Interactive Brokers Tesla

 

Analytical Tools (analytických nástrojů) je k dispozici mnoho.

 

Interactive Brokers analýza trhů

 

Šikovná funkce je Fundamentals Explorer, kde lze nalézt fundamentální údaje všech společností obchodovaných přes platformu. Pokud používáte nějaké internetové screenery fundamentálních údajů, tak většinou bez problémů najdete přehledy fundamentů společností obchodovaných v USA. U akcií z jiných regionů to už ale může být těžší. Ve Fundamentals Explorer jsou údaje o firmách přehledně zpracované. V grafech a tabulkách zde jsou zpracované finanční údaje, poměrové ukazatele rating a předpovědi analytiků, novinky, seznam největších investorů a obchody institucí či insiderů a další informace. Obrázek finančních údajů k BMW:

 

Interactive Brokers BMW data

 

Předpovědi analytiků:

 

Interactive Brokers předpovědi analytiků

 

Dalším šikovným pomocníkem jsou Alerty. Ty lze nastavit jednoduše, aby kupříkladu platforma oznámila dosažení stanoveného Alertu pomocí upozornění v platformě či zasláním e-mailu. Anebo lze Alerty nastavit tak, že se automatický realizuje nějaký příkaz. Na následujícím obrázku je ukázka pokročilejšího Alertu: když cena akcií Apple dosáhne 1 USD, tak systém zašle upozornění a zároveň automaticky nakoupí 10 kusů akcií Facebook za market, zároveň koupí put oce na akcie Apple a koupí jeden kontrakt Micro e-Mini Nasdaq futures. Pomocí alertů si tak tradeři mohou nastavit různé akční body dle svého tradingového plánu.

 

Interactive Brokers alerty

 

Kromě analytických nástrojů jsou pak k dispozici tradingové nástroje. Za pozornost rozhodně stojí nástroje zaměřené na opce. Podrobněji se jim budeme věnovat v samostatném rozboru.

 

Interactive Brokers trading nástroje

 

Typy účtů u Interactive Brokers

 

Interactive Brokers má nejširší možnosti ohledně typů účtů. Individuální investor se samozřejmě zajímá zejména o získání a správu svého vlastního účtu. Ale tam výčet pro fyzické osoby nekončí. K dispozici je třeba také Family účet, kde jedna osoba může spravovat účty až pěti členům rodiny. Takže třeba máma/táta spravují individuální účty celé domácnosti.

 

Interactive Brokers typy účtů

 

Institucionální investoři pak mají k dispozici celou řadu dalších účtů, jako jsou účty pro Family Office, účet pro firmy, finanční poradce, správce majetku, brokery, hedgeové fondy, compliance či administrátory.

 

Interactive Brokers typy účtů 2

 

Při uvedeném výčtu typů účtů nás nemůže překvapit, že platforma obsahuje obrovské množství funkcí. Interactive Brokers reaguje na požadavky různých skupin investorů a jejich nápady postupně do platformy integruje.

 

Podrobnějším rozborům funkcí, nástrojů a možností Interactive Brokers se budeme věnovat v dalších analýzách. Nicméně na závěr je nutné napsat, pro koho není tento broker vhodný a kde za konkurencí ztrácí.

 

Bez světových jazyků se u IB nedomluvíte. K dispozici je angličtina, němčina, francouzština, italština, španělština, ruština. Jelikož IB nemá kamennou pobočku v ČR, tak se všechno řeší online přes chat nebo telefonicky. Jednoduché požadavky sice vyřídíte i se základy angličtiny a pomocí translatoru, ale pokud budete řešit závažnější problém, tak se připravte na možnosti komunikačního nedorozumění. Zároveň si musíme uvědomit, že při tak velkém objemu klientů můžete na podporu čekat déle. Začínajícím investorům se proto mnohem více vyplatí otevřít účet u LYNX Broker, který běží na IB platformě, ale má klientskou podporu v češtině a tato klientská podpora reaguje velmi rychle. Bonus: pokud se na LYNX zaregistrujete pomocí tohoto odkazu nebo při registraci použijete kupón Finlord, tak získáte transakční kredit ve výši ař 50 USD.

 

I když má velmi nízké komise, tak Interactive Brokers přeci jen není nejlevnější broker na akcie a ETF. Pokud jenom pasivně budujete akciové portfolio, tak můžete s klidným srdcem využívat některého bezpoplatkového brokera, jakým jsou XTB, eToro nebo Robomarkets. Jejich nabídka nulových komisí je jednoduše atraktivnější, i když mají daleko menší rozsah instrumentů a funkcí než Interactive Brokers.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

6.12.2023

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER