Finlord Sněmovna financí

Vojenské a obranné akcie: seznam 25 společností podle tržeb

1.11.2023

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Vojenské akcie investice

Vojenské a obranné akcie patří do defenzivního sektoru. Každý rok utrácejí nejmocnější země světa miliardy dolarů na obranu. Tyto miliardy pak proudí do společností, které v oboru působí. Následující seznam ukazuje 25 největších světových vojenských a obranných společností podle tržeb.

 

Investoři mohou snadno obchodovat akcie, ETF a další instrumenty u LYNX Broker (recenze ZDE), se kterým připravujeme seriál investičních tipů. Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Vojenské a obranné akcie: nejvíce společností je z USA

 

Tabulka níže ukazuje tržby jednotlivých společností z obrany, nikoli celkové tržby. Je to z toho důvodu, že mnoho společností, jako je kupříkladu Boeing, také generuje tržby z jiných sektorů, které nesouvisí s obranou.

 

Vojenské a obranné akcie

Vojenské a obranné akcie Eva Mahdalová Finlord

 

Na seznamu je nejvíce společností z USA (12) a Číny (4). USA mají dlouhodobě globálně největší výdaje na obranu, takže není žádným překvapením, že v tomto žebříčku dominují zejména americké společnosti. Pokud jde o první tři americké společnosti, tak Lockheed Martin je společnost, která je známá především výrobou pokročilých stíhaček, jako je F-35, ale také spolupracuje s NASA na kosmické lodi Orion.

 

RTX vyrábí širokou škálu vojenského vybavení, včetně přenosného protitankového raketového systému Javelin.

 

Northrop Grumman vznikla v roce 1994 sloučením společností Northrop a Grumman Aerospace, je známá vývojem stealth bombardéru B-2. V srpnu 2023 společnost otevřela pobočku na Tchaj-wanu, aby urychlila přístup k technologiím.

 
Z pohledu celkových tržeb pak největší tržby generují Lockheed Martin (ticker: LMT) a RTX Corporation (ticker: RTX). Nedávno jsme se věnovali rozboru tržeb a opcím Lockheed Martin v tomto článku.

 

investice vojenské a obranné akcie

 

Ohodnocení vojenských a obranných akcií podle P/E vypadá následovně.

 

investování vojenské a obranné akcie

 

Pokud jde o Čínu, tak první tři čínské společnosti v tomto žebříčku jsou státní podniky. AVIC je největší čínská letecká a obranná společnost, která se také umístila na 150. místě v žebříčku Fortune Global 500 (2023). Chengdu Aerospace Corporation je dceřiná společnost AVIC a vyrábí první čínskou neviditelnou stíhačku J-20.

 

China North Industries Group (CNIG) podniká na mezinárodní úrovni pod názvem Norinco Group. V roce 2003 byla společnost Norinco potrestána Bushovou administrativou za údajné zásobování Íránu raketovými technologiemi. A konečně China South Industries Group (CSIG). CSIG vyrábí vojenská vozidla, munice a další vybavení. Společnost také vlastní Changan Automobile, hlavní automobilovou značku v Číně a jednoho z největších světových výrobců elektromobilů.

 

Evropské společnosti na seznamu, jakožto Airbus a Rolls-Royce obvykle nejsou spojovány s obranným průmyslem. Ovšem, pokud jde o obranu, tak Airbus vyrábí různé vojenské drony, stíhačky a transportéry. A Rolls-Royce je významným dodavatelem leteckých a námořních motorů a navrhuje systémy jaderného pohonu pro britskou ponorkovou flotilu. Pro zajímavost Rolls-Royce Motor Cars, jež je dceřinou společností BMW nemá žádnou spojitost s tímto průmyslem. Jde o to, že se původní společnost v 70. letech dostala do finančních potíží, čímž došlo k rozdělení na automobilový a letecký byznys.

 

Díky konfliktů ve světě výdaje na obranu porostou. To by se pak mohlo pozitivně odrazit na výsledcích firem zaměřené na vojenský průmysl, které jsou přímo napojené na vlády.

 

Kromě jednotlivých akcií lze nakoupit široce diverzifikované ETF na obranný sektor. K dispozici je kupříkladu VanEck Defense UCITS ETF A s nákladovostí 0,55 % ročně. Do fondu lze investovat v EUR, USD, GBP a CHF.

 

Northrop Grumman a opční pozice

 

Link pro jednoduchý nákup/prodej akcií společnosti Northrop Grumman v aplikaci LYNX+ je ZDE.
Pro investory jsme vytvořili i opční pozice. Znaménko + znamená nákup, znaménko – je prodej. Všechny ceny jsou k 1.11.2023. Opce mají splatnost 15. prosince 2023 (pokud opce expirují, tak je nelze dál obchodovat).

 

Northrop Grumman opce

 

Jednotlivé pozice lze nastavit následovně:

 

Turbo růst ZDE

 

opce

 
Růst ZDE:

 

opce Eva Mahdalová Finlord

 

Stagnace ZDE:

 

Opce na vojenské a obranné akcie

 

Pokles ZDE:

 

opce na akcie

 

Turbo pokles ZDE:

 

Opce investice

 

Opčních kombinací je mnoho a investoři si mohou snadno nastavit takovou pozici, jaká jim zapadá do jejich strategie. Platforma LYNX+ nabízí intuitivní prostředí pro vytvoření kombinací různých pozicí.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

1.11.2023

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.