Finlord Sněmovna financí

Investice: Jak se daří jednotlivým aktivům v roce 2023

30.11.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Kam investovat

Které investice vykazují v roce 2023 nejlepší výkonnost? Podívejte se, jak se daří jednotlivým aktivům.

 

Naděje na snížení úrokových sazeb v tomto týdnu posílily, když Waller z Fedu, který je považován za jestřába, překvapil trhy prohlášením, že snižování úrokových sazeb by mohlo začít na jaře, za předpokladu, že inflace bude dál klesat.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Index S&P 500 od počátku roku 2023 překonal ostatní investiční možnosti a stal se nejvýkonnějším aktivem, načež minulý rok skončil ve ztrátě. Naopak nejhůře se od počátku roku vedlo REITům a stejně jako minulý rok vykazují z uvedených aktiv nejhorší výkonnost. Nemovitostní fondy aktuálně trápí klesající ceny nemovitostí a vysoké úrokové náklady. To by se však mohlo změnit s poklesem úrokových sazeb. Pokles sazeb by způsobil zlevnění dluhu a zároveň uvolněná měnová politika podporuje růst cen nemovitostí. Reakce cen akcií REITů na klesající úrokové sazby by tedy mohla být velmi pozitivní. V článku „Jak investovat do nemovitostí přes REIT“ najdete návod, jak investovat do tohoto sektoru.

Investice

 

Od počátku listopadu se také zlepšila likvidita, což podpořilo americké akcie k vzestupné trajektorii.

 

Investice Eva Mahdalová Finlord

 

Pokud jde o nějaké predikce, tak Goldman Sachs ve svém základním scénáři předpovídá, že index S&P 500 dosáhne do roku 2024 úrovně 4 700.

 

Investice index S&P 500 Eva Mahdalová Finlord

 

Prozatím euforie trvá, nicméně stále je rizikem stav americké ekonomiky a že Fed nechá zvýšené úrokové sazby déle. Také jistým rizikem jsou prezidenské volby v USA, které se odehrají v listopadu roku 2024. V tomto kontextu je dobré zmínit, že nyní volatilita akciových trhů propadla na velmi nízké úrovně. Se snížením implikované volatility se pochopitelně výrazně zlevnily i opce. To umožňuje investorům, aby si levně zajistili svá portfolia vůči propadům. Podívejte se na článek, „Jak zajistit akciové portfolio proti propadům“.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.11.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER