Finlord Sněmovna financí

Akcie společností s nejlepším business modelem

26.10.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Akcie s nejlepším business modelem

Podívejte se na akcie společností s nejlepším business modelem a na společnosti s nejvyšším free cash flow marginem.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Investiční banka Morgan Stanley připravila následující tabulku společností z různých odvětví s nejlepším business modelem. Nalezneme v ní řadu známých firem, jako jsou Apple, Ferrari, Microsoft, Novo Nordisk či Visa, což je pochopitelné. Právě díky dobrému managementu se z uvedených společností stali světoví giganti a lídři ve svých oborech.

 

akcie s nejlepším business modelem

 

Investoři se ale mohou při výběru investic zaměřit i na finanční ukazatele. Jedním z nich je free cash flow marže. Tento indikátor ukazuje, kolik peněz zůstane dané firmě, když se od provozního peněžního toku odečtou kapitálové výdaje. Utržené peníze lze pak použít na výplatu dividend, splacení dluhů či zpětné odkupy akcií. Čím je marže vyšší a dlouhodobě rostoucí, tím lze očekávat vyšší zhodnocení investice do akcií. Následující tabulka řadí americké společnosti od nejvyšší FCF marže po nejnižší. Ve sloupcích je i ohodnocení dle násobku ceny akcie a zisku na akcii či ceny akcie a tržeb na akcii. V posledním sloupci je letošní zhodnocení investice do dané akcie.

 

akcie s nejvyšším FCF marginem

 

Nárůst FCF na akcii za posledních 20 let zobrazuje následující graf.

 

FCF na akcii vývoj

 

A pro ty samé akcie celkové zhodnocení investice do jejich akcií za posledních 20 let.

 

Zhodnocení akcií za 20 let

 

U XTB lze akcie uvedených společností snadno obchodovat díky frakcím už od malého kapitálu. A to s nulovými komisemi (do měsíčního objemu 100 tisíc EUR).

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

26.10.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB