Finlord Sněmovna financí

Investiční tip: Rusko zakázalo vývoz paliv. Akcie rafinerií posilují

22.9.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Rusko export paliv

Rusko ve čtvrtek uvedlo, že dočasně zakáže s malými výjimkami export motorových paliv ze země, aby pokrylo vlastní trh. Z globálního trhu tak zmizí především 1 milion barelů nafty denně, ale také menší objem benzínu (včetně leteckého benzínu). Pro představu celková globální spotřeba ropy je 100 milionů barelů. Cena nafty v Evropě v reakci na tuto zprávu poskočila o 5 %. Zpráva je pro koncové spotřebitele nepříznivá, ale rafinerie mají důvod pro radost. Z prodeje nafty budou generovat vyšší tržby. Navzdory obecnému poklesu akciových trhů se ceny akcií rafinerií ve čtvrtek zvedly. V rámci seriálu Investičních tipů, viz představení služby ZDE, se podíváme na Marathon Petrroleum Corp, která je v USA největším provozovatelem rafinerií. Seriál připravujeme ve spolupráci s renomovaným brokerem LYNX Broker (recenze ZDE).

 

Pokud se u LYNX Broker rozhodnete otevřít reálný účet, tak při využití tohoto odkazu získáte transakční kredit 50 EUR.

 

Zákaz exportu paliv z Ruska a dopad na trh

 

EU v únoru zakázala import paliv z Ruska. Ale Rusko si našlo odběratele v jiných zemích, kupříkladu na Středním východě, v Africe či v Asii. A prakticky tak byl ruský export paliv podobný jako před evropským zákazem. Teď tedy přestane proudit ruský benzín a nafta i na tyto jiné trhy, které ale paliva potřebují a budou ji shánět po celém světě. Zvýšená poptávka zejména po naftě z rafinérií umístěných v Evropě, USA a Asii tlačí cenu tohoto produktu vzhůru.

 

Export nafty z Ruska v mbd:

 

Export nafty Rusko

 

Investoři mají možnost nakoupit akcie rafinerií v EU u USA. Evropa je ale mnohem více svázaná regulací a legislativou zaměřenou na „nadměrné zisky“. Vysoké ceny paliv zde mohou přimět politiky k dalšímu mimořádnému zdanění rafinérií. Z pohledu stability daňové politiky jsou mnohem stabilnější Spojené státy.

 

Marathon Petroleum a investiční pozice

 

Marathon Petroleum Corp (MPC) provozuje největší síť rafinerií v USA. 13 rafinérií společnosti denně dodá na trh produkty v objemu 2,9 milionů barelů. Zpracovává jak lehkou ropu (55 % produkce), tak i těžkou sirnatou ropu (45 % produkce).

 

Marathon   Petroleum rafinérie producke benzín a nafta

 

Provozní náklad na zpracování ropy je přibližně 5,1 USD za barel. Pro srovnání velkoobchodní marže u nafty je v Evropě na úrovni 36 USD za barel, v USA se velkoobchodní marže pohybuje také nad 35 USD za barel. V minulosti před vpádem Ruska na Ukrajinu se velkoobchodní marže pohybovala na úrovni 10 USD za barel.

 

Velkoobchodní marže benzín a nafta EU

 

Rafinérie tedy generuje enormní zisk (nadměrný zisk, jak by to označili evropští politici). Využití kapacit je na úrovni 94 %, což už je celkem vysoká úroveň. Nicméně prostor pro mírné zvýšení produkce paliv a částečné pokrytí zvýšené poptávky rafinérie má. V těchto měsících také spouští nové zařízení na výrobu obnovitelných paliv.

 

V uplynulých 20 letech se tržby společnosti zvedly trojnásobně. Provozní cash flow se pak zvedl pětinásobně. Ohodnocení dle očekávaného zisku je stále přijatelné na úrovni desetinásobku.

 

Marathon Petroleum tržby a cash flow

 

Link pro jednoduchý nákup/prodej akcií společnosti Marathon Petroleum v aplikaci LYNX+ je ZDE.

 

Pro investory jsme vytvořili i opční pozice. Vývoj cen na trhu s palivy může být kvůli ruskému zákazu hektický, což by mělo značný dopad i na ceny akcií rafinérií. Opčním obchodníkům se tak otevírají zajímavé příležitosti. Základní scénář je, že ceny akcií rafinérií porostou. Pokud by ale začaly relativně vysoké velkoobchodní ceny paliv klesat, tak by akcií rafinérií mohly naopak výrazně oslabit.

 

Znaménko + znamená nákup, znaménko – je prodej. Všechny ceny jsou k 21.9.2023. Opce mají splatnost 27. října (pokud opce expirují, tak je nelze dál obchodovat).

 

Marathon Petroleum opce

 

Jednotlivé pozice lze nastavit následovně:

 

Turbo růst ZDE:

 

Marathon Petroleum opce turbo růst

 

Růst ZDE:

 

Marathon Petroleum opce růst

 

Stagnace ZDE:

 

Marathon Petroleum opce stagnace

 

Pokles ZDE:

 

Marathon Petroleum opce pokles

 

Turbo pokles ZDE:

 

Marathon Petroleum opce turbo pokles

 

Opčních kombinací je mnoho a investoři si mohou snadno nastavit takovou pozici, jaká jim zapadá do jejich strategie. Platforma LYNX+ nabízí intuitivní prostředí pro vytvoření kombinací různých pozicí.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:
Informace poskytnuté prostřednictvím tohoto investičního tipu by neměly být používány jako náhrada za jakoukoli formu poradenství. Uvedený text připravila společnost Finlord s.r.o. jako obecné informace pro soukromé použití investorů, ale nejsou určeny jako osobní doporučení
konkrétních finančních nástrojů nebo strategií a nebere v úvahu individuální finanční situaci, investiční znalosti a zkušenosti, investiční cíl a horizont nebo rizikový profil a preference investorů. Investor musí zajistit zejména vhodnost investice s ohledem na svoji finanční a fiskální situaci a investiční cíle. Obchodování s finančními nástroji zahrnuje značné riziko ztráty a není vhodné pro každého investora. Cena finančních nástroje může kolísat. Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků. Investování zahrnuje rizika. Investoři mohou ztratit podstatně více, než byla jejich původní investice. Neměli byste se zapojovat do obchodování s těmito finančními nástroji, pokud plně nerozumíte povaze transakcí a rozsahu možné ztráty. Autorská odměna není přímo či nepřímo závislá od uvedených názorů nebo myšlenek. Navzdory skutečnosti, že Finlord, s.r.o věnuje veškerou péči při sestavování a udržování těchto stránek pomocí spolehlivých zdrojů, Finlord s.r.o. nemůže zaručit přesnost, úplnost a aktuálnost poskytnutých informací. Z informací uvedených v příspěvku tedy nelze odvozovat žádná práva. Poskytnuté informace o obchodech jsou bez transakčních nákladů.

22.9.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE