Finlord Sněmovna financí

Zasedání v Jackson Hole: Co můžeme čekat od centrálních bankéřů FEDu?

29.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
FED Jackson Hole

V pátek 25. září se uskutečnilo další výroční zasedání Federálního rezervního systému (FED) v Jackson Hole ve Wyomingu, které je ve světě ekonomie a financí považováno za jednu z nejzásadnějších akcí každý rok. Toto setkání, kterého se obvykle účastní centrální bankéři, ekonomové a finanční odborníci, slouží jako platforma pro diskusi o zásadních otázkách měnové politiky a ekonomických výzvách, kterým čelí Spojené státy i světová ekonomika.

 

Mezi tuzemskými investory bývá tato akce často opomíjena, obecně se ale dá říct, že informace, které zazní v Jackson Hole nám mohou naznačit, jak se bude FED chovat v následujících měsících a tím pádem i co můžeme očekávat od finančních trhů.

 

Co tedy na akci tento rok zaznělo? Minulý rok byla tato konference předzvěstí vysokých úrokových sazeb, a i tento rok měli investoři velká očekávání. Hrozba recese se nad námi přeci jen stále vznáší i jakýkoli náhled do myšlení nejdůležitějších centrálních bankéřů světa je tím pádem velmi přínosný.

 

Navzdory vysokým očekáváním ale Jerome Powell a jeho kolegové a kolegyně nechali mnoho otázek nezodpovězených a ani trhy samotné v reakci na hlavní proslov nezaznamenaly žádné extrémní pohyby. Dá se soudit, že podle většiny, je ta nejhorší část již za námi, nicméně cesta k normálnímu stavu ještě může být poměrně trnitá. Rozhodně bychom tedy neměli čekat v nejbližších měsících přílišné rozvolňování. Ačkoliv další zvyšování úrokových sazeb se v tuto chvíli zdá nepravděpodobné, určitě není ani vyloučené. Většina indicií v současné době nasvědčuje ponechání vysokých úrokových sazeb minimálně po dobu několika dalších měsíců. To je samozřejmě lepší zpráva než další navyšování, ale dlouhodobě vysoké úrokové sazby bezpochyby mohou v ekonomice odstartovat i velké problémy, pokud nebudou správně řízeny.

 

Pokud se chcete o tomto tématu dozvědět více detailů, XTB o zasedání Jackson Hole vysílali živý stream, kde hlavní analytik Jiří Tyleček a šéfredaktor Roklen24.cz Jan Berka zhodnotili současnou situaci i její potenciální dopady. Celý stream je volně dostupný přímo na YouTube kanálu XTB Česká republika a Slovensko: https://www.youtube.com/watch?v=UBf1Y0Z0lz0

 

XTB akcie 0 poplatky
Reklama

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

29.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER