Finlord Sněmovna financí

Evropské akcie: v Q2 pokles zisků o 5,8 %, bez energií +9,2 %

4.8.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Evropské akcie zisky

Třetina společností z indexu Stoxx 600 vydala výsledky za Q2 2023. Podle údajů mají evropské akcie ze sektorového pohledu různé výsledky. Zisk celého indexu za Q2 by meziročně mohl být o 5,8 % nižší, nicméně je to způsobené především energetickými společnostmi. Bez nich by zisk měl být o 9,2 % vyšší oproti Q2 2022. Tahounem ziskovosti jsou technologie, finanční společnosti i producenti cyklického zboží.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Evropské akcie: komoditní společnosti vs zbytek ekonomiky

 

Celý index STOXX 600 by za Q2 2023 měl zaznamenat pokles tržeb o 6,6 % a u zisků se očekává snížení o 5,8 %. Horší meziroční výsledky by měly přetrvat až do konce roku. Zlepšení situace se očekává až v prvním čtvrtletí příštího roku.

 

evropské akcie zisky Q2 2023

 

Nicméně značné rozdíly jsou mezi jednotlivými sektory. Technologie by za Q2 měly vykázat růst zisků na úrovni 72 %. Finanční společnosti o 25 % a producenti cyklického zboží o 13 %. Energetickým společnostem a producentům materiálů by zisky měly propadnout o více než 50 % a v případě jejich tržeb se také očekává masivní pokles. Za zmínku určitě stojí i sektor nemovitostí, kde se očekává meziroční propad tržeb o 12 % a zisků o 25 %.

 

evropské akcie změna zisků Q2 2023

 

Následující tabulka ukazuje vývoj zisků v Q2 2023 a srovnání s minulým rokem v absolutních číslech. Propad o 18 miliard EUR by měly zaznamenat energetické společnosti. Finanční společnosti by měly zvednout zisk o 8,5 miliardy EUR, technologické o 5,8 miliardy.

 

evropské akcie změna zisků absolutně Q2 2023

 

Příští týden bude plný výsledků. V pondělí vydává údaje kupříkladu Siemens Energy.

 

evropské akcie výsledky kalendář

 

V úterý chemický gigant Bayer AG.

 

evropské akcie výsledky kalendář 2

 

Ve středu ABN Ambro, Continental, EON či TUI.

 

evropské akcie výsledky kalendář 3

 

Ve čtvrtek Allianz, Henkel, KBC Groep, Novo Nordisk, Rheinmetall, RWE či Siemens AG.

 

evropské akcie výsledky kalendář 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

4.8.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.