Finlord Sněmovna financí

Největší podílové fondy a ETF na světě a jak je nakoupit

19.7.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Správci fondů a zdarma nákup ETF

Podle dat Morningstar dosáhla v roce 2022 globální čistá aktiva podílových fondů a ETF (exchange traded fund, burzovně obchodovaný fond) celkem 38 bilionů USD. Navzdory tomu, že toto odvětví je obrovské, tak v něm působí relativně malý počet společností.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Vanguard a iShares nadále dominují seznamu a obhospodařují 25 % čistých aktiv podílových fondů a ETF na celém světě. Obě společnosti zaznamenaly příliv objemu, i když tempo růstu iShares bylo mnohem vyšší. Do iShares přiteklo konkrétně 222 miliard USD, což je více než dvojnásobek oproti Vanguardu, do kterého přiteklo 101 miliard USD.

 

State Street, pátý největší správce fondů, byl dalším a již posledním správcem ze seznamu, který zaznamenal příliv. Spravuje mimo jiné SPDR S&P 500 ETF, což je největší ETF na světě.

 

Nejmenší z gigantů v tabulce T. Rowe Price a Franklin Templeton zaznamenaly druhý rok v řadě odliv. Obě společnosti se zaměřují na aktivní správu a mají strategii navrženou tak, aby předčila obecné indexy.

 

ETF jak nakoupit

Od podílových fondů k ETF

 

V roce 2022 investoři výrazně upřednostňovali pasivní fondy a ETF před podílovými fondy a aktivními fondy. Následující tabulka ukazuje přítok a odliv peněz do fondů.

 

Pasivní fondy nyní tvoří 38 % globálních aktiv, oproti 19 % v roce 2013.

 

ETF vs podílové fondy

 

Jak nakoupit ETF

 

Velmi atraktivní podmínky naleznou investoři u brokera XTB. U XTB se neplatí obchodní komise za obchodování s akciemi a ETF, pokud klient zobchoduje měsíčně méně než 100 000 EUR (tedy cca 2,7 mil. Kč). Jestliže si investor buduje dlouhodobé portfolio a jenom postupně nakupuje pozice, tak tento limit bude bohatě stačit. Nad uvedený limit je poplatek 0,2 % z objemu obchodu, což je při strategii „kup a drž“ stále akceptovatelná komise.

 

V nabídce instrumentů naleznou investoři více než 2500 akcií z 16 největších světových burz cenných papírů a více než 200 ETF z celého světa.
Kupříkladu iShares Core S&P 500 UCITS s nákladovostí 0,07 % ročně:

 

ETF od iShares

 

Ze specializovaných kupříkladu iShares MSCI India s nákladovostí 0,65 % ročně:

 

ETF indické akcie
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

19.7.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB