Finlord Sněmovna financí

Které země nejvíce nakupují fosilní paliva z Ruska v roce 2023

27.7.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Fosilní paliva

Příjmy Ruska z vývozu fosilních paliv výrazně poklesly od vrcholu z března 2022, byť stále mnoho států dováží z této země fosilní paliva v hodnotě miliard dolarů měsíčně.

 

Příjmy Ruska z fosilních vyvážených do EU poklesly o více než 90 % od svého maxima, nicméně v roce 2023 se do EU dovezla ropa a zemní plyn z Ruska za více než 18 miliard USD.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Čína je největším dovozcem fosilních paliv z Ruska

 

 

Následující tabulka ukazuje země, které letos nejvíce dovážely fosilní paliva z Ruska. Data pochází z Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (CREA).

 

 

Čína je i nadále největším nákupčím ruských fosilních paliv. Od počátku roku 2023 do 16.6.2023 dovezla země rudého draka z Ruska fosilní paliva za 30 miliard USD. Vzhledem k tomu, že téměř 80 % dovozu paliv do Číny tvoří ropa, poklesly průměrné denní příjmy Ruska z exportu fosilních paliv do Číny z 210 milionů USD v roce 2022 na 178 milionů USD v roce 2023, a to především kvůli klesající ceně ruské ropy.

 

 

Za Čínou pak následuje EU. EU od srpna 2022 již nedováží uhlí z Ruska, nicméně stále dováží fosilní paliva. Letos nakoupila za 18,4 miliardy USD, přičemž ropa tvoří 60 % a zemní plyn 40 %.

 

 

Po Číně a EU je Indie třetím největším importérem ruských fosilních paliv.

 

Které země nejvíce nakupují fosilní paliva z Ruska

 

 

Turecko je pak na třetím místě. V roce 2023 dovezla země ruská fosilní paliva za více než 10 miliard USD, přičemž všechny ostatní země letos dovezly z Ruska fosilní paliva za méně než 3 miliardy USD, včetně Slovenska a České republiky.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

Zatímco OPEC přiškrtil produkci ropy, tak USA ji navyšují

 

Přestože je ropa hlavním ruským exportem v rámci fosilních paliv, tak se ropa Urals po většinu roku 2023 obchodovala se slevou 20 USD za barel oproti ropě Brent. Po oznámení Ruska o dalším snížení vývozu ropy o 500 000 barelů ropy denně činil tento diskont 16 USD za barel, cena ropy Urals se už teď v červenci dostala na cenový strop 60 USD, který zavedly země G7 a EU.

 

Saúdská Arábie také oznámila, že prodlouží snížení produkce o 1 milion barelů ropy denně do konce srpna, přičemž saúdský ministr energetiky vyjádřil solidaritu s Ruskem a uvedl, že udělá „cokoli bude nutné“ na podporu Ruska.

 

Zatímco omezení produkce ze strany OPEC+ jsou pokusem tlačit ceny ropy nahoru, zvýšená produkce z USA tomu brání. EIA předpovídá, že produkce v USA v roce 2023 bude činit 12,6 milionu barelů denně, čímž by tedy produkce překonala maximum z roku 2019 na úrovni 12,3 milionu barelů denně.

 

Jak zobchodovat ropu

 

Do ropy lze investovat pomocí různých finančních instrumentů. Nejjednodušší je nákup komoditních derivátů, nákup akcií producentů či nákup ETF na ropu a producenty ropy. U XTB lze obchodovat buď ropu WTI nebo Brent, přičemž minimální velikost CFDs kontraktu je 0,01 bodu a nominální hodnota kontraktu je cena*1000. Páka je 1:10. Tudíž minimální investice je aktuálně v nominálu 83,5*1000*0,01 =835 USD. Díky páce tak stačí 83,5 USD pro otevření long/short pozice.
Producentů ropy je celá řada od velkých konglomerátů po malé specializované těžaře. Kupříkladu slavný Warren Buffett také věří celému sektoru a svůj podíl v Occidental Petroleum (ticker: OXY) už navýšil na 25 %, tedy cca 13 miliard dolarů. Ve společnosti Chevron (ticker: CVX) má podíl 6,2 %, což je kolem 26 miliard dolarů. Do akcií lze investovat i pomocí CFDs a tak využít finanční páku.

 

Kdo si netroufá na stock-picking, ale chce do sektoru producentů ropy investovat, ten si může vybrat z nabídky několika ETF (burzovně obchodovaných fondů). Kupříkladu iShare Oil & Gas Exploration & Production UCITS má nákladovost 0,55 % ročně. Cena 1 kusu akcie je 23,7 USD. Komise za obchodování akcií a ETF jsou u XTB do objemu 100 000 EUR měsíčně 0 Kč.

 

XTB ETF na těžaře ropy

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE. Broker má širokou nabídku akciových/ETF instrumentů. Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

27.7.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.