Finlord Sněmovna financí

Investoři masivně nakupují technologické akcie

16.6.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Technologické akcie a přítok kapitálu

Technologické akcie letos jednoznačně táhnout akciové trhy vzhůru. Údaje o toku kapitálu a derivátových pozicích ukazují, že investoři směřují do tohoto sektoru obrovské objemy kapitálu. Důvodů nadšení je hned několik. Mimo jiné investoři optimisticky vyhlíží nástup umělé inteligence. Taktéž se očekává další pokles inflace, což centrálním bankám umožní, aby skončily programy utahování opasků.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Technologické akcie a masivní nákupy derivátů

 

Technologické akcie opět poráží všechny jiné sektory. Poměr výkonnosti sektoru vůči obecnému indexu S&P 500 se dostal na nejvyšší úroveň od srpna 2000.

 

technologické akcie nadvýkonnost

 

Přítok kapitálu do podílových fondů a ETF dle sektorů je jednoznačný. Kapitál aktuálně směřuje zejména do technologií. Naopak investoři v posledních týdnech masivně prodávají akcie energetických akcií a producentů materiálů.

 

technologické akcie přítok kapitálu

 

Tento obrázek ukazuje ve sloupcích objem futures kontraktů na technologický Nasdaq 100 u asset managerů a cenu indexu. Od dubna se čistá pozice zvedla z nuly na téměř historický rekord.

 

technologické akcie futures

 

Zájem o technologické akcie pomohl i širšímu indexu S&P 500. U něj nastal také obrovský nárůst objemu derivátů. Open interest call opcí na SPX tento týden vystřelil na rekordních 1,8 milionů kusů. A denní nominální objemy už překonaly 700 miliard dolarů. Před deseti lety se typicky zobchodovalo v call opcích 100 miliard dolarů denně.

 

technologické akcie call opce

 

Nejvíce obchodované opce jsou na akcie společností Tesla, Apple, Nvidia, Microsoft. Pomět put/call opcí je méně než 0,6. Na trhu se aktuálně obchoduje daleko více call opcí, což je typické pro fázi vysokého optimismu.

 

technologické akcie nejobchodovanější opce

 

Technologické akcie už rozhodně nejsou levné

 

Poměr ceny a očekávaného zisku technologických akcií už stoupl na 28násobek, což je značně nadprůměrná hodnota. U indexu S&P 500 bez technologií je hodnota poměru na 16,3násobku, tedy mírně pod dlouhodobý průměrem.

 

technologické akcie akcie ohodnocení

 

Prudký růst cen akcií vyvolává obavy, jestli se nevytváří další bublina. Momentum podpořené obrovskými objemy nakupovaných call opcí je extrémně silné, což může ještě potlačit ceny vzhůru. Opatrnější investoři by ale měli myslet na možnou korekci. Bezhlavé nakupování technologických akcií teď rozhodně není dobrá strategie. Skvělé je, že vysoké objemy obchodování pomohou mimo jiné provozovatelům burz, viz náš přehled ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.6.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB