Finlord Sněmovna financí

Dluhopisomat a Holdingtex: investice do cirkulární ekonomiky

3.3.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Holdingtex

Na platformě Dluhopisomat (recenze celé platformy ZDE) je zveřejněna investiční příležitost v podobě 3,5letého dluhopisu české investiční skupiny Holdingtex a.s. s hrubým výnosem 8,5 % p.a.. Výnos dluhopisů je pohyblivý a odvíjí se od výše inflace vyhlašované ČSU. Minimální možný výnos je 7,3 %, maximální výnos je 8,5 %. Kupón je vyplácen čtvrtletně. Minimální výše investice je 50 tisíc Kč. Objem emise je 100 milionů Kč.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

Holdingtex a.s. jakožto 100% vlastník společnosti RETEX, emitovala dluhopisy za účelem dalšího rozvoje úspěšné technologické společnosti RETEX a.s.. Peníze z dluhopisů chce společnost použít na rozšíření výrobních kapacit, výzkum a vývoj, vzdělání zaměstnanců a rozvoj dalších byznysových aktivit.

 

 

RETEX je českým lídrem v oblasti cirkulární bezodpadové ekonomiky

 

Holdingtex a.s. je česká investiční skupina, která vznikla v roce 2011. Zabývá se rozvojem společností ve skupině a vyhledáváním nových akvizic. V posledních letech se společnosti zvýšily tržby a v roce 2021 činily téměř 658 milionů Kč. Provozní zisk v posledních třech letech stagnoval.

 

Retex

 

Do skupiny patří zejména známá a úspěšná česká technologická společnost RETEX a.s., která má 70letou historii. Společnost se zabývá výrobou produktů s vysokou přidanou hodnotou z recyklovaných materiálů. Druhou společností ve skupině je Industry MK s.r.o., která vlastní a spravuje velký a moderní průmyslový areál v Moravském Krumlově. Tento areál přímo navazuje na prostory společnosti RETEX a.s.

 

Konkrétně se RETEX zaměřuje na výrobu a vývoj netkaných textilií. Společnost je dlouhodobě zisková a její obrat stále roste. V roce 2021 RETEX dosáhla rekordního obratu, když se jí podařilo zvýšit tržby o 80 milionů Kč oproti předchozímu roku.

 

Retex cirkulární ekonomika

 

Klíčovým se pro firmu stává také export, kdy o výrobky společnosti projevuje zájem stále více zahraničních obchodních partnerů. Výrobkům z RETEXu se daří v zemích Evropské unie, v severní Americe i na Blízkém východě.

 

 

Retex technologie

 

Značný důraz klade společnost na výzkum a vývoj, díky čemuž se podařilo vyvinout technologie šetrné k životnímu prostředí. RETEX v rámci výzkumu a vývoje vyspělých materiálů spolupracuje s univerzitami a výzkumnými pracovišti. Je rovněž držitelem řady patentů.

 

Výrobky jsou vyráběny z recyklovaných materiálů a tak se RETEX řadí mezi lídry cirkulární ekonomiky v ČR. Společnost zaměstnává přes 200 lidí, což z ní činí největšího zaměstnavatele v regionu.

 

Společnost se může pochlubit i oceněním. V roce 2022 získala od Sdružení automobilového průmyslu ocenění „Podnik roku“.
RETEX se v minulosti transformovala a diverzifikovala portfolio svých produktů za účelem minimalizace závislosti na automobilovém průmyslu. Produkty společnosti se používají po celém světě.

 

Retex automotive

 

Značná poptávka je po zelených střechách. V tomto kontextu RETEX kupříkladu zaznamenala velký úspěch v Izraeli. Společnost se v rámci svého portfolia zaměřuje na tyto oblasti:

 

Automotive – vývoj a výroba netkaných vpichovaných textilií pro automobilový průmysl. Tyto textilie můžete nalézt například ve vozidlech značek ŠKODA, VOLKSWAGEN, FORD, KIA, LAND ROVER či PORSCHE.

 

Geotextilie – firma nabízí široký variabilní sortiment vpichovaných geotextilií pod názvem MOKRUTEX. Nejrůznější varianty této textilie nalézají uplatnění v mnoha oblastech stavebního inženýrství, a to od složitých dopravních staveb, přes uplatnění ve vodním či odpadovém hospodářství až po realizace moderních ekologických vegetativních střech.

 

Technické textilie – díky moderním technologiím firma vyvíjí a vyrábí technické netkané textilie v široké škále plošných hmotností, materiálového složení a tlouštěk. Tyto textilie nalézají uplatnění v celé řadě aplikací, jako jsou ochranné a výztužné vrstvy ve stavebnictví, lehkém průmyslu, nábytkářství, obuvnictví a obalovém průmyslu.

 

Izolace – díky moderní airlay technologii vyvíjí a vyrábí izolační netkané textilie s vyšší plošnou hmotností a tloušťkou, s využitím převážně recyklovaných syntetických a přírodních vláken. To spolu se zkušenostmi v oblasti výroby netkaných textilií umožňuje vytvářet nové přidané hodnoty pro zákazníky.

 

Zelené střechy – výroba zelených střech s použitím vegetačně-retenčních desek Aquadesk a Enviret SH.
Recyklace – společnost Retex se už od svého vzniku v roce 1950 zabývá trháním použitého textilu a následnou výrobou netkaných textilií z takto získané suroviny. Díky svému technologickému vybavení dokáže zpracovávat širokou škálu textilií, od vyřazených oděvů po technické textilie, vyrobené převážně ze syntetických vláken, bavlny nebo viskózy.

 

společnost Retex

 

Společnost disponuje dlouhou historií a robustním kmenem zákazníků se stabilním přísunem zakázek. Pokud jde o zajištění, tak dluhopisy jsou zajištěny zástavním právem zřízeným emitentem ve prospěch agenta pro zajištění k pohledávkám emitenta. V případě prodlení nebo úpadku společnosti jsou práva investorů hájena Agentem pro zajištění.

 

Rizika jsou pro investory popsána na platformě Dluhopisomat: investice do dluhopisů jsou obecně vnímány jako méně rizikové než například akcie. U korporátních dluhopisů, se kterými se na trhu neobchoduje, je důležité zejména riziko kreditní. To je spojené se skutečností, že nákup dluhopisů je v podstatě poskytnutím půjčky emitentovi. A stejně jako jakákoliv jiná forma půjčky je i tato spojena s rizikem, že dlužník nebude schopen dostát svým závazkům. Investoři si také musí dát pozor na sníženou likviditu. Další informace naleznou investoři na stránkách Dluhopisomatu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.3.2023

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.