Finlord Sněmovna financí

Recenze Fingood.cz: atraktivní projekty s výnosy až 12 % p.a.

2.8.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
recenze Fingood.cz

Fingood.cz je česká crowdfundingová platforma, která nabízí možnost investovat do úvěrů prověřených českých společností. Má vysoké ambice a letos by vedení společnosti chtělo dosáhnout 650 milionů Kč v celkovém objemu zafinancovaných úvěrů. To by posunulo kumulativní objem na 1 miliardu Kč. Celkem k polovině července 2022 se zde realizovalo přes 145 úspěšných investici a na platformě působí více než 6200 investorů. Měsíčně se zde registrují stovky nových investorů. Nabízená výnosnost je 7 až 12 % p.a.. Přes platformu poskytují investoři peníze na rozvoj malých a středně velkých firem či na developerské projekty. Výborné je, že díky přísnému výběru projektů je stabilita splácení velmi vysoká. 90 % portfolia je zajištěno nemovitým či movitým majetkem. Na platformě také investujeme a se službami jsme velmi spokojení.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Fingood.cz propojuje firmy s investory

 

Fingood je platforma, prostřednictvím které se investoři formou crowdfundingu skládají na úvěry pro malé a střední firmy. Vznikla už v roce 2015. Nicméně mohutný rozmach nastal až od roku 2019, kdy do ní kapitálově vstoupili Vít Endler a Tomáš Pešek, kteří se svým týmem zásadně vylepšili procesy.

 

Vít Endler mnoho let působil v e-commerce prostředí. Během své kariéry zakládal pobočku MALL.cz v Polsku a pak řídil celou skupinu MALL v 6 evropských zemích. Mgr. Tomáš Pešek je advokát a bývalý partner mezinárodní advokátní kanceláře. Jeho dlouholetou specializací byla oblast M&A, korporátního a finančního práva. Tomáš tři roky právně zastupoval skupinu Generali/PPF při akvizicích a divesticích.

 

Tým je složen z odborníků s mnohaletými zkušenostmi, které nyní využívají pro budování této rychle rostoucí platformy.

 

Ke konci roku 2021 se kumulativní objem zainvestovaných prostředků do projektů na platformě Fingood.cz pohyboval na úrovni 330 mil. Kč. Na výnosech získali investoři celkem 42,9 mil. Kč. Typický investor je muž mezi 30 až 40 lety, zaměstnanec na vyšší pozici anebo podnikatel, který žije ve větším městě.

 

Fingood v roce 2021

 

Získání kapitálu pro rozvoj firem není vždy snadné. Právě díky investičnímu crowdfundingu, jakým je Fingood.cz, se tato cesta značně ulehčuje. Kupříkladu koncem července byly na platformě tři projekty. Dva z nich byly developerské. Realitní development je velmi nákladná činnost, takže developeři si často půjčují kapitál od investorů, bank či jiných finančních institucí.

 

Recenze Fingood projekty

 

Náklady na výstavbu rodinných domů a bytů dlouhodobě rostou. V roce 2003 byly průměrné náklady za m2 v bytovém domě 29 600 Kč, v roce 2011 to bylo 40 000 Kč a letos bude v rámci celorepublikového průměru určitě pokořena hranice 60 000 za m2 (v Praze byly náklady na úrovni 69 000 Kč už v roce 2021). Zvyšuje se cena práce i materiálů.

 

ČR náklady na výstavbu

 

Rostoucí náklady ale vytváří tlak na developery, aby si sehnali finanční prostředky na výstavbu. Přeci jen při nákladech 60 000 Kč/m2 stojí výstavba 20 bytů o průměrné rozloze 60 m2 kolem 72 milionů Kč. Developeři mohou použít vlastní kapitál, získat část prostředků předprodejem bytů anebo si půjčit cizí zdroje (kupříkladu pomocí crowdfundingové kampaně) a následně tyto cizí zdroje splatit po dokončení projektů a prodeji bytů.

 

Investování na Fingood.cz je snadné

 

Založení účtu i investování probíhá online. Vyplní se osobní údaje, zašlou se dva doklady (OP + řidičský průkaz nebo pas) pro ztotožnění, pak 1 Kč na bankovní účet pro jeho ověření a je hotovo. Proces investování je taktéž jednoduchý. Když chce investor vložit peníze do nějakého projektu, tak si zvolí částku a zadá svůj investiční příslib.

 

Platforma ale stále usilovně pracuje na vývoji. Zejména chce v nejbližším období uvést investorskou peněženku nebo automatické investování. Jak vysvětluje Vít Endler „Všechny novinky povedou k tomu, abychom nabídli vyšší komfort v investování. Stále věříme individuálnímu investování do jednotlivých projektů, ale v momentě, kdy budeme nabízet desítky investičních příležitostí měsíčně, už bude pro část investorů komplikované se v nabídce orientovat. Právě pro ně bude automatické investování do vybraného portfolia. Každý si bude moct vybrat, jestli si bude sám hledat projekty anebo využije některého z připravených portfolií dle rizikovosti a výnosu, do kterého mu rozinvestujeme prostředky. K tomu bude sloužit jak investorská peněženka, tak investiční automat.“

 

Prostředí platformy je velmi přehledné. Investoři vidí nabízené investice a také své portfolio. Kromě webové verze je k dispozici i mobilní aplikace.

 

Výnosy se pohybují v rozmezí 7 % až 12 % p.a.. Vyplácení je buď anuitní, tedy v pravidelných splátkách se splácí jak úrok, tak i jistina anebo balonové, kdy se v průběhu splácí jenom úrok a jistina je pak celá splacena při splatnosti úvěru.

 

Cena za službu je ve výši 9 % z výnosu, který investoři získají. Výnos je vyplácen bez daně, po skončení roku jsou na platformě k dispozici podklady pro vyplnění daňového přiznání. Do jednotlivých úvěrů lze investovat už od 1000 Kč.

 

Detaily k projektům na Fingood.cz

 

Při investování je nejzásadnější kvalita projektů. Platforma u každé společnosti podrobně zkoumá jednotlivé finanční a byznysové aspekty. Při tom se dívá nejen na výsledky několik let zpětně, ale objektivně vyhodnocuje i budoucí záměry žadatele o úvěr. Na základě těchto údajů pak posuzuje kreditní historii a platební morálku klienta. V důsledku přísných kritérií odmítne Fingood až 2/3 žadatelů o úvěr. Přísný risk management ale přispívá k tomu, že míra nesplácení je velmi nízká a pohybuje se pod 5 %. V případě nesplácení Fingood aktivně provádí kroky k vymáhání dlužné částky a Fingood je u 90 procent případů jako zajištěný věřitel první v pořadí. Je tak velmi vysoká pravděpodobnost, že ani při defaultu nepřijdou investoři o své peníze.

 

Stránka k jednotlivým projektům vypadá následovně. Kromě stručného popisu záměru jsou k dispozici i znalecké posudky ohledně hodnoty majetku a výsledek analýzy ze strany Fingood. U úvěrů pro výrobní společnosti jsou k dispozici i účetní závěrka a výkazy za minulé roky.

 

Recenze Fingood detail

 

Fingood.cz má našlápnuto mezi crowdfundingovou elitu

 

Už teď patří Fingood.cz mezi nejrychleji rostoucí crowdfundingové platformy v Evropě. Nabízené výnosnosti, které jsou v průměru na úrovni 11 % p.a., dostatečně kompenzují riziko. Risk management a důraz na co nejvyšší zajištění u projektů nesou ovoce v podobě nízké míry nesplácení půjček. Samozřejmě, investoři musí stále myslet na diverzifikaci svého portfolia. Určitě se některý financovaný projekt může dostat do problémů. Pokud se projekt řádně nesplácí, dojde k zesplatnění úvěru a závazky vůči investorům pokryje zastavený movitý či nemovitý majetek.

 

Výborné jsou i jednoduché investiční procesy a možnost investovat od 1000 Kč. Zároveň jsou k dispozici mobilní aplikace pro Android i iOS. Služby platformy jsou tak přístupné komukoliv a odkudkoliv.

 

Nedostatkem, který platforma aktivně řeší, je absence peněženky či autoinvestu. A samozřejmě pro diverzifikaci by byla vhodná i vyšší nabídka úvěrů. Nicméně současný obecný růst úrokových sazeb v ekonomice platformě pomáhá. Úrokový rozdíl mezi financováním získaným v bance a na Fingood.cz se ztenčil. Pro podnikatele, kteří potřebují prostředky pro rozvoj své společnosti a realizaci nápadů, je možnost financování přes platformu zajímavým řešením požadavku na kapitál. Mohou se dostat i na nižší nákladovost než u úvěrové instituce. Do budoucnosti lze tedy očekávat rozšíření nabídky.

 

My budeme nadále na platformě investovat. Věříme, že se týmu kolem Víta Endlera podaří do nabídky získat řadu další atraktivních projektů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

2.8.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Franta napsal:

    Začínám mít obavu, že platformy jako fingood a ronda invest budou mít problém až začnou padat ceny nemovitostí. Developeři budou mít problémy prodat nemovitosti za ceny, které si vysnili. Prodají to nakonec se ztrátou a s dluhama na krku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.