Finlord Sněmovna financí

Cena baterií do elektroaut poklesla o 89 %

21.12.2020

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
cena baterií padá

Dle údajů Bloomberg NEF se průměrná cena baterií do elektroaut snížila letos meziročně o 13 % na 137 USD/kWh a oproti roku 2010 jsou baterie levnější o 89 %. Do roku 2024 by pak měla být pokořena hranice 100 USD/kWh. Při této ceně už budou elektroauta konkurenceschopné oproti vozidlům na konvenční pohon. Která země je lídrem výroby autobaterií?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Ceny baterií klesají s technologickým pokrokem a růstem objemu výroby

 

U baterií je momentálně učící křivka na úrovni 18 %. To znamená, že při každém zdvojnásobení produkce se průměrná cena výroby sníží o 18 %. Následující obrázek ukazuje vývoj průměrné ceny celého bateriového balíku, tedy cenu článku i cenu konstrukce a dobíjecí elektroniky. V roce 2020 byla průměrná cena 137 USD, z toho cena článku je 103 USD a cena konstrukce s dobíjecí elektronikou je 35 USD za kWh. V roce 2015 byla průměrná cena 384 USD, z toho 257 USD byla cena článku a 127 USD za kWh byla cena konstrukce a dobíjecí elektroniky.

 

cena baterií do elektroaut

 

U některých výrobců se cena baterií pohybuje na úrovni 105 USD/kWh už letos. Jedná se zejména o velkovýrobu pro autobusy a nákladní vozidla v Číně. Je to dané i tím, že se zde využívají levnější chemické látky. Nicméně i Tesla už dosahuje velmi nízkých nákladů na úrovni 115 USD/kWh
Do roku 2024 by průměrná cena celého balíku mohla poklesnout na 100 USD a do roku 2030 by pak díky dalšímu výraznému technologickému pokroku mělo nastat další snížení až na 58 USD za kWh. V té době se už budou baterie masivně využívat nejenom v elektromobilitě, ale i v řadě průmyslových řešení včetně úschovy energie.

 

Čína má 75 % kapacity výroby autobaterií na světě a její dominance v tomto odvětví bude nadále pokračovat. Tamní vláda chce velmi rychle přejít na elektromobilitu. Druhým největším producentem jsou Spojené státy. Nicméně EU masivně investuje do této nové technologie (letos 25 miliard EUR, cca dvojnásobek oproti investicím Číny) a do roku 2024 by mohla předběhnout USA v tomto žebříčku.

 

Producenti baterií mají momentálně stabilní ziskovou marži na úrovni 20 % a využití kapacit je kolem 85 %. Díky vysoké ziskovosti se rychle amortizují náklady na výstavbu fabrik, což láká výrobce, aby nadále rozšiřovaly svoji výrobu.

 

Otázkou je samozřejmě cena kovů, jako jsou lithium, kobalt, mangan, nikl, hliník a další. Dle výpočtu Bloomberg NEF by ani zvýšení cen na historická maxima z roku 2018 nezpůsobilo sektoru větší problémy a hranice 100 USD za kWh by se pokořila jenom o něco později oproti základnímu scénáři. Dobré je, že při výrobě lze využívat více různých kovů, takže se diverzifikuje poptávka po nich.

 

Investoři mohou do dalšího boomu elektromobility investovat buď nákupem akcií konkrétních společností z této oblasti nebo nákupem burzovně obchodovaných fondů ETF. Akcie a ETF lze snadno nakoupit u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách. LYNX (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE) či XTB (analýza ZDE).

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.12.2020

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE