Finlord Sněmovna financí

P2P Robocash: Robocash Group a koronavirus

30.10.2020

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
P2P Robocash

P2P Robocash je mezi investory známá P2P platforma. Na P2P Robocash se výnosy pohybují na úrovni 12 % p.a.. Recenzi, jak platforma funguje, si můžete přečíst zde.

 

Robocash Group zveřejnila finanční výsledky za první polovinu roku 2020. Pandemie koronaviru způsobila problémy ve všech sektorech. Jak si s krizí poradila P2P platforma Robocash? Je její ziskovost dostatečně vysoká?

 

Pokud se podíváme na rozvahu Robocash Group, tak ta ukazuje, že velikost aktiv a pasiv byla na konci června 2020 na úrovni 70,9 milionu USD. Z toho vlastní kapitál byl na úrovni 42,3 milionu USD. Podíl vlastního kapitálu na celkových pasivech tvořil 60 %. To znamená, že Robocash Group se z velké části financuje vlastním kapitálem.

 

Největší položku v aktivech tvořily půjčky klientům v celkové výši 47,6 milionu USD, načež půjčky klientům ke konci roku 2019 byly v celkové výši 44,1 milionu USD. Druhou největší položku pak tvořila hotovost ve výši téměř 12 milionu USD, přičemž ke konci roku 2019 byla hotovost na úrovni 8 milionů USD.
Na straně pasiv tvořily největší položku závazky. Ty měla Robocash Group ke konci června 2020 v celkové výši 28,7 milionu USD, což je nárůst ve srovnání s 22,5 milionu USD k 31. 12. 2019. Pokud se podíváme na rozložení závazků, tak největší položku tvořily půjčky v objemu 10,1 milionu USD, čímž oproti konci roku 2019 vzrostly o 29,5 %. Závazky vůči investorům vzrostly z téměř 3,3 milionu USD ke konci roku 2019 na 6,9 milionu USD v H1 2020. Odložené daňové závazky byly pak ve výši 3,6 milionu USD. Závazky z leasingu se snížily z 3 milionů USD na 2,8 milionu USD ke konci června 2020.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

P2P Robocash finanční výsledky Eva Mahdalová Finlord

 

Příchod koronaviru se samozřejmě podepsal i na úrokových příjmech Robocash Group. Za první pololetí 2020 vygenerovala Robocash Group úrokové příjmy na úrovni 57,2 milionu USD, což je v meziročním srovnání pokles o 14,2 %. Úrokové náklady činily pak ke konci června 2020 998 tisíc USD, přičemž ke konci června 2019 činily 335 tisíc USD. Čistá úroková marže se meziročně snížila ze 66,4 milionu USD na 56,2 milionu USD. Odpisy nesplácených půjček činily 30,1 milionu USD, přičemž minulý rok ve stejném období byly na úrovni 40,5 milionu USD. Za poklesem odpisů nesplácených půjček stojí patrně úvěrová moratoria a zaměření se na movitější klientelu.

 

Čistá úroková marže po odečtení odpisů nesplácených půjček činila 26,1 milionu USD, přičemž ve stejném období 2019 byla na úrovni téměř 26 milionů USD.

 

Výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly z 2 milionů USD na téměř 3,2 milionu USD a náklady na poplatky a provize meziročně vzrostly z 1,8 milionu USD na 2,1 milionu USD. V meziročním srovnání vzrostly také administrativní náklady z 13,2 milionu USD na 14,5 milionu USD. V prvním pololetí 2020 měla Robocash Group zisk 6,2 milionů USD, přičemž před rokem měla zisk 13 milionů USD.

 

P2P Robocash koronavirus Eva Mahdalová Finlord

Jak bylo také zveřejněno v sekci Novinky z P2P a finančních trhů, tak platforma Robocash plánuje uvést své akcie na burzu v Austrálii, a tak získat 60 milionů AUD pro další rozvoj (zejména založení digitální banky). Dále P2P platforma Robocash zveřejnila aktuální informace o vývoji některých poskytovatelů půjček. Prestamer.es uvedla, že v Q3 2020 zvýšila objem poskytnutých půjček o 66 %. Míra splácení se mezikvartálně zlepšila o 36 %. TEZ Finance v posledních měsících zvyšuje objem poskytnutých půjček o 60 % měsíčně a už je na předkrizových úrovních. RC Riga (Vietnam) se zaměřila na obsluhu stálých zákazníků, díky čemuž se ji podařilo zvýšit objem prodloužených půjček o 21 % a tím pádem narostl i úrokový výnos. RC Riga (Singapore) zaznamenala v Indii v září nárůst objemu poskytnutých půjček o 200 % a v říjnu zatím o 150 %. Objem splátek půjček se v Q3 zvýšil mezikvartálně o 5 %.

 

Pandemie koronaviru a ekonomická krize postihla všechny oblasti života včetně P2P, což není překvapující, jelikož kreditní trhy jsou neoddělitelnou součástí ekonomik. Podle našeho názoru je na vůbec celkové zhodnocení vývoje P2P v recesi ještě brzy, nicméně z finančních výsledků Robocash za H1 2020 je patrné, že skupina ustála příchod tvrdé krize relativně bez újmy a procesy celé skupiny se postupně vrací do předkrizového normálu.

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.10.2020

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU