Finlord Sněmovna financí

P2P Mintos a DelfinGroup výsledky za 6 měsíců

24.8.2020

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Mintos a DelfinGroup

Nebankovní poskytovatel půjček SIA DelfinGroup nabízí na P2P Mintos své půjčky prakticky od počátku fungování platformy, a to pod obchodními značkami Banknote a Vizia. Společnost pravidelně každé čtvrtletí vydává informace o finanční výkonnosti. Ve druhém kvartálu byla i tato společnost postižena pandemii koronaviru, nicméně poměrně rychle se dokázala zotavit a její ziskovost nebyla výrazně narušena. Jakých výsledků dosáhla?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

P2P Mintos: DelfinGroup a úvěrové portfolio

 

Společnost poskytla ve druhém čtvrtletí svým zákazníkům spotřebitelské půjčky a půjčky v zastavárnách v objemu 8,5 milionu EUR, což je výrazně méně oproti předchozím kvartálům. Také celková velikost úvěrového portfolia ke konci června 2020 nepatrně poklesla. Důvodem bylo zpřísnění podmínek poskytování půjček.

 

Mintos a DelfinGroup půjčky

 

Zajímavé je, že navzdory redukci aktivity se ji zvýšil tržní podíl na trhu spotřebitelských půjček na 8,2 % vs. 6,1 % v prvním čtvrtletí. Tržní podíl měřený velikostí portfolia spotřebitelských půjček také stoupl na rekordních 6,9 % z předcházející hodnoty 4,9 %. U půjček v zastavárnách se tržní podíl u nových úvěrů zvedl na rekordních 42 % a měřeno velikostí portfolia nastalo zvýšení tržního podílu na 34 %, druhou nejvyšší hodnotu v historii. Je patrné, že konkurenční firmy redukovaly své aktivity ještě více.

 

Dynamiku poskytování půjček znázorňuje tento graf, který ukazuje vývoj po měsících. Březen až květen byly špatné, což není překvapující. Nicméně v červenci už nastalo plné zotavení. Lidé v období nejhlubší krize neměli zájem o úvěry. Teď už všude v Evropě sledujeme obnovování aktivity a snahu o dohnání zmeškané spotřeby.

 

Mintos a DelfinGroup půjčky po měsících

 

Důležité je, že DelfinGroup dokázala udržet míru nesplácení na nízké úrovni. Následující obrázek ukazuje měsíční vývoj podílu půjček ve zpoždění. Opět platí, že březen až květen byly špatné měsíce. V červnu a červenci se ale platební morálka zákazníků zlepšila a už se pohybuje na úrovni dosahované v minulém roce.

 

Mintos a DelfinGroup nesplácené půjčky

 

DelfinGroup posílila své finance

 

Přístup managementu byl opatrný, což je vidět i na vývoji financování. Podíl dluhu k vlastnímu kapitálu či dluhu k EBITDA poklesl. To je dáno nejenom vytvořením zisku, ale i tím, že se společnost zaměřila na splácení dluhu.

 

Mintos a DelfinGroup zadlužení

 

Meziroční vývoj stěžejních údajů z výkazu zisku a ztrát je v následující tabulce. Za první pololetí vygenerovala společnost hrubý zisk 8,2 mil. EUR, o 4 % více oproti minulému roku. Čistý zisk pak byl 2,03 mil. EUR, což bylo mírně nižší oproti zisku v první polovině loňského roku. Náklady na prodej zredukovala společnost o 15 %.

 

Mintos a DelfinGroup zisk

 

Na konci června měla společnost pasiva ve výši 41,23 mil. EUR, z toho 10,4 mil. byl vlastní kapitál a 25,6 mil. EUR byly dluhy. V následující tabulce je rozklad dluhů a mezikvartální změna. Společnost umístila další dluhopisy ze 4. emise s kupónem 14 % p.a.. Zároveň už postupně splácí 1. emisi (maturuje v prosinci) a také redukuje objem půjček umístěných na platformě Mintos. Nicméně Mintos zůstává pro DelfinGroup stále nejvýznamnějším finančním partnerem.

 

Mintos a DelfinGroup dluhy

 

Na platformě Mintos je k dispozici několik tisíc půjček od společnosti DelfinGroup se splatností od několika dní do 60 měsíců a úrokovou sazbou od 8 % do 11 % p.a.. Odkaz na finanční výkazy a vyjádření managementu lze nalézt ZDE.

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

24.8.2020

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE