Finlord Sněmovna financí

Koronavirus sráží komerční nemovitosti v EU

13.5.2020

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
průmyslové nemovitosti

V posledních letech zaznamenaly komerční nemovitosti v Evropě různý vývoj. Zatímco ceny průmyslových a kancelářských nemovitostí vzrostly na nová maxima, tak retailové nemovitosti v posledních letech zaznamenaly znehodnocení, což ještě nyní umocnil koronavirus.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Cena retailových nemovitostí klesají od roku 2015 kvůli strukturálnímu posunu prodeje z kamenných obchodů do e-shopů. V březnu a v dubnu se pokles ještě prohloubil díky tomu, že obchodníci byli kvůli pandemii koronaviru nuceni své kamenné prodejny uzavřít, zatímco e-shopy normálně fungovaly.

 

Řada nájemníků retailových nemovitostí má nyní značné potíže s placením nájemného anebo nechtějí vůbec zaplatit nájem za dobu, kdy jejich provozovny musely být uzavřené. Bohužel, na některé obchodníky tato krize dolehla natolik, že budou muset úplně ukončit svoji činnost. Dynamika se v tomto sektoru výrazně zrychlila, což znamená, že změny, které by se staly v budoucnosti, se dějí velmi rychle v posledních měsících.

 

Podle Green Street Pan-European Property Sector Indexes, který sleduje ceny komerčních nemovitostí na 25 nejlikvidnějších trzích s nemovitostmi, zaznamenaly v březnu a dubnu všechny 3 podindexy pokles. Ceny retailových nemovitostí poklesly o 15,1 %, ceny kancelářských nemovitostí se snížily o 6,6 % a nejnižší pokles zaznamenaly ceny průmyslových nemovitostí a to o 0,7 %. V globální finanční krizi se nejvíce snížily ceny průmyslových nemovitostí a to o přibližně 28 %, kancelářských nemovitostí o -22 % a retailových nemovitostí o -16 %.

 

V březnu se indexy kancelářských a průmyslových nemovitostí snížily z rekordních maxim, zatímco index retailových nemovitostí dosáhl svých maxim v roce 2015 a od té poklesl o 29 %.

 

komerční nemovitosti

 

Pan-European Property Price Index vychází z lokálních měn (nezajišťuje se) a hodnoty indexu reflektují ceny dosažené v aktuálních transakcích sektorů komerčních nemovitostí. Index poklesl od března do dubna o 7,5 % a za posledních 12 měsíců pak činil pokles 3,4 %. V předchozí globální finanční krizi poklesl index o přibližně 22 %.

 

komerční nemovitosti Eva Mahdalová Finlord

 

Rozhodně bude nyní zajímavé sledovat vývoj kancelářských nemovitostí, neboť právě ten bude podobně jako sektor retailových nemovitostí čelit strukturálním výzvám. Jde o to, že v průběhu pandemie společnosti úspěšně implementovaly strategii home office anebo na druhou stranu společnosti zjistily, že řada zaměstnanců byla nadbytečná. To by v konečné fázi mohlo vést k nižší poptávce po kancelářských prostorech.

 

V tomto kontextu by vás mohlo zajímat, jak funguje byznys model největší evropské burzovně obchodované společnosti Vonovia a jak funguje regulovaný vs. neregulovaný trh nájemného.

13.5.2020

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER