Finlord Sněmovna financí

Jak se v čase mění zaměstnanost dle sektorů

13.6.2018

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
změna pracovního trhu

Zaměstnanost dle sektorů se významně mění v průběhu času, což si někdy ani nedokážeme uvědomit. Pracovní pozice, které jsou dnes populární, mohou být už za 30 let na okraji zájmu. Jelikož si řada mladých lidí prakticky na základní nebo střední škole vědomě nebo nevědomě vybírá svoji profesní dráhu, tak je sledování dlouhodobých trendů pracovního trhu celkem důležité. Mladým nezkušeným lidem by v tom samozřejmě měli pomoct rodiče. Mary Meeker z Kleiner Perkins ve své obsáhlé analýze zkoumá i dlouhodobé změny na americkém pracovním trhu. Jaké jsou její poznatky?

 

20180613 práce zemědělství vs služby

 

V roce 1900 bylo v USA zaměstnaných v zemědělství včetně lesnictví, rybolovu a lovu kolem 12 milionů lidí. Ve službách bylo zaměstnáno jenom 9 milionů lidí. Už v roce 1930 ale byl poměr radikálně jiný: více než 8 mil. lidí pracovalo v zemědělství, ale více než 23 milionů už pracovalo ve službách.

 

Co se ale stalo s uvedeným poměrem do roku 2017? Následující graf je hodně výmluvný. Momentálně pracuje ve službách v USA přes 125 milionů lidí, v zemědělství je to méně než 2 miliony.

 

20180613 práce zemědělství vs služby2

 

Jak se změnila zaměstnanost na železnici a v letectví? V roce 1950 bylo v sektoru strojvůdců (včetně vlakových inženýrů) zaměstnaných přes 350 tisíc Američanů. Naopak v oblasti letecké pilotáže (opět včetně inženýrů a mechaniků) bylo zaměstnaných méně než 100 tisíc Američanů. V současnosti je poměr úplně opačný. Zaměstnanost v oblasti leteckého průmyslu je mnohem vyšší než na železnici v USA.

 

práce strojvedoucí vs piloti

 

Co je důvodem uvedených změn? Významný posun technologie. Zemědělská výroba se za posledních 100 let významně automatizovala a robotizovala. Po poli už netahají pluhy koně, ale traktory, které mají mnohonásobně vyšší výkon a výdrž. Letecký průmysl nabídl lidem rychlejší a levnější přesun na větší vzdálenosti a automatizace na železnici také umožnila významně zredukovat počet lidí zapojených do obsluhy zákazníků.

 

Co je zajímavé, tak míra nezaměstnanosti v USA je momentálně na podobně nízké úrovni jako počátkem minulého století. Celkem dobře si můžeme představit debatu, která se odehrávala před sto lety: „nezavádějme na pole traktory, jenom ničí půdu a berou lidem práci“. Nu a přeci Amerika prosperovala a prosperuje. A daří se jí zejména proto, že pořád sází na zvyšování efektivity práce pomocí automatizace.

 

Nezapomeňte se přihlásit do newsletteru pro další analýzy. Řadu grafů, analýz, myšlenek dáváme i na Twitter, případně Facebook.

 

Jak jsme už několikrát uvedli, tak automatizace, robotizace, digitalizace, průmysl 4.0 či strojové učení nezpůsobí krizi na trhu práce, ale přinesou vyšší efektivitu a přesun lidí na vykonávání přínosnější práci. To jsme mimo jiné ukázali i v analýze ZDE.

 

Všichni se musíme snažit o zavádění efektivnějších postupů a podporu takových projektů, které nám budou ulehčovat život. Rodiče by pak měli své ratolesti vést k takové profesní specializaci, která bude v „kurzu“ i nejbližších 15,20 či 25 let.

13.6.2018

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE