Finlord Sněmovna financí

Je lepší reinvestování nebo vyplácení zisků?

19.10.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Je lepší, když burzovně obchodované společnosti reinvestují zisky uvnitř firmy anebo je lepší vyplácení zisků akcionářům pomocí dividend, případně pomocí zpětných odkupů akcií? Analytici z Factset srovnali výnosnost faktoru reinvestice zisků a faktoru distribuce zisků akcionářům. Výzkum provedli na akciích v indexu S&P 500 za období od roku 2007 do poloviny roku 2017.

 

Když firma reinvestuje zisky „do sebe sama“, tak peníze používá na výzkum a vývoj, splácení dluhů, případně má čisté cash flow z investičních aktivit. Naopak pokud vyplácí zisky akcionářům, tak většinou zvyšuje dividendy a skupuje zpátky své akcie.

 

Na následujícím grafu je zobrazena kumulativní výnosnost dvou faktorů: interní investice do organického růstu a distribuce zisků akcionářům. Data ukazují, že interní reinvestice zisků do organického růstu měla na akcie firem mnohem větší (a stabilnější) pozitivní dopad než distribuce zisků akcionářům.

 

reinvestice vs. distribuce zisků

 

Výsledky ukazují jednoduchý ekonomický princip. Společnosti, které investují vygenerované zisky do organického růstu, jsou lépe připraveny na ekonomický rozmach a je u nic možné očekávat další expanzi. Naopak firmy, které zvedají distribuci zisků akcionářům, jsou často na vrcholu potenciálu svého trhu a už nemohou výrazně růst pomocí organického růstu. I když distribuují zisky akcionářům, tak mohou mezi investory ztrácet příznivce.

 

Vyplácení zisků nemusí být optimální ani pro akcionáře

 

Investoři obecně preferují dřívější tok kapitálu. Proto jsou mezi nimi oblíbené společnosti s vysokou dividendou. V českém prostředí ale nemusí být držba firem s vysokou dividendou optimální. Důvodem je zdanění dividend sazbou 15 % a naopak osvobození od daně z kapitálových zisků při držbě akcií déle než 3 roky.

 

Taktéž jsme se v minulosti věnovali kumulativní výkonnosti akcií firem dle jejího dividendového výplatního poměru. Dle údajů Factset jsme zjistili, že nejvyšší výnosy měly firmy, které nastavily dividendový výplatní poměr na průměrnou úroveň. To nám potvrzuje i dnešní studie, která ukazuje, že výnosným faktorem je především reinvestice zisků do organického růstu.

 

Co si z uvedených dvou studií odnést? Při hledání vhodných akciových investicí je dobré zaměřit se na společnosti, které reinvestují zisky a chtějí dosahovat organického růstu. Menší dividenda neuškodí, ale určitě není nutné, aby měla firma extrémně vysoký dividendový výplatní poměr. Investiční výnosnost se generuje zejména uvnitř firem, které účelně vynakládají vydělané peníze na další výzkum a vývoj, případně na splácení dluhů.

 

Pokud chcete získat tříměsíční seriál s našimi investičními postupy, přihlaste se do newsletteru.

19.10.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU