Finlord Sněmovna financí

Fed očekává snižování sazeb a ceny dluhopisů letí vzhůru

14.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Fed sníží sazby a dluhopisy zhodnocují

Inflace je už nízká v Evropě i USA a je logické, aby centrální banky začaly uvolňovat monetární politiku. Americký Fed uvedl, že už nepředpokládá zvyšování sazeb. Také snížil svůj mediánový výhled hlavních úrokových sazeb v roce 2024 na 4,6 % p.a. z předchozích 5,4 % p.a., což je rozhodně velmi silný signál. Trh očekává, že sazby by se ke konci příštího roku mohly snížit až k 4 % p.a.. Takovýto vývoj sazeb by byl příznivý nejenom pro ceny akcií, ale také pro dluhopisy. Jak lze do nich jednoduše investovat?

 

Tato analýza je připravena ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Zároveň umožňuje nakupovat frakční právo a ETF. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Fed chce snižovat sazby. Ceny dluhopisů porostou

 

Tento obrázek ukazuje projekci Fedu ohledně makroekonomických veličin a také sazeb ve srovnání se zářijovou prognózou. Zejména u inflace měřené PCE deflátorem nastala změna. Do roku 2026 by sazby měly poklesnout pod 3 % p.a..

 

Fed prognóza

 

Ceny dluhopisů v posledních letech klesaly. Obrat nastal až v říjnu, viz následující obrázek CFDs na desetileté dluhopisy USA.

 

Fed ceny dluhopisů

 

Mezi sazbami a cenami dluhopisů je inverzní vztah. Pokud tedy Fed bude snižovat sazby, tak ceny dluhopisu budou stoupat. Otázkou je jenom rychlost snižování sazeb, což bude záviset od inflace. U zobrazeného CFDs kontraktu lze obchodovat už 0,01 lotu. Velikost jednoho lotu je 1000*cena, tedy aktuálně cca 111 000 USD. Jedna setina lotu tak má nominál cca 1100 USD. Finanční páka pro retailové investory může být u tohoto instrumentu až 1:5.

 

Další obrázek ukazuje změnu cen různých druhů dluhopisů při změně sazeb o -1% či +1%. U 10Y USD by snížení sazeb o 1 % vyvolalo nárůst cen o 12,6 %. Pochopitelně by to bylo příznivé i pro korporátní dluhopisy či MBS.

 

Fed ceny dluhopisů

 

Růst cen dluhopisů lze sledovat i v Evropě, viz CFDs na 10leté německé dluhopisy.

 

Německo ceny dluhopisů

 

Do dluhopisů lze snadno investovat i pomocí ETF. U nich má XTB obchodování bez komisí do objemu 100 000 EUR měsíčně. Díky frakčním akciím lze investovat i několik dolarů či eur. Nabídka u XTB je široká a investoři mohou nakupovat v eurech nebo dolarech. Mohou si vybrat ETF státní dluhopisy s různou splatnost nebo ETF na korporátní dluhopisy s různými úrovněmi rizika. Platí, že dluhopisy s delší splatností mají vyšší duraci a tím pádem více reagují na změnu sazeb.

 

ETF na dluhopisy u XTB

 

Takto kupříkladu vypadá vývoj ETF na tzv. fallen angels, tedy dluhopisy společností, které mají teď spekulativní rating, ale dříve měly investiční rating. Za poslední rok nastal růst ceny o 9,7 %.

 

ETF na dluhopisy fallen angels

 

Rostoucí ceny akcií a dluhopisů mají na finance domácností velmi příznivý vliv. Řada lidí má mimo jiné penzijní portfolia. V nich převládají právě dluhopisy a nárůst jejich cen posune hodnotu penzijních fondů výše. Zvýšení optimismu může na finanční trhy přilákat další kapitál, a to jak do akcií, tak i do dluhopisů.

 

Klesající úrokové sazby se s odstupem času projeví i na sazbách hypoték. Ve druhé polovině příštího roku budou i v ČR hypotéky výrazně levnější oproti současnosti, což značně podpoří trh. S dalším rozsáhlý poklesem cen nemovitostí raději nepočítejte.

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE. Broker má širokou nabídku akciových/ETF instrumentů. Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele (XTB S.A.) ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB