Finlord Sněmovna financí

S&P Global Luxury Index: luxusní akcie porážejí širší trh

25.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ETF S&P Global Luxury Index

Navzdory ekonomickému zpomalení luxusní akcie zaznamenávají výrazné zhodnocení. S&P Global Luxury Index od počátku roku zhodnotil o 23,7 % a za poslední rok pak o 36,4 %.

 

 

Čistá výkonnost po zdanění dividend byla pak od počátku roku 23,3 % a za poslední rok 35,8 %.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Následující graf ukazuje historickou výkonnost a srovnání vývoje indexu S&P Global Luxury Index (světle modrá křivka) a širokého indexu S&P Global. Z grafu je patrné, že S&P Global Luxury Index výrazně překonává širší trh.

 

S&P Global Luxury Index

 

S&P Global Luxury Index se skládá z 80 velkých veřejně obchodovaných společností zabývající se výrobou nebo distribucí luxusního zboží a poskytováním luxusních služeb. V indexu S&P Global Luxury Index investoři mohou najít světově známé společnosti, jako kupříkladu LVMH – Moet Vuitton, Hermes, Mercedes-Benz, Estee Lauder, BMW atd..

 

Následující tabulka 10 společností s největší váhou na indexu S&P Global Luxury Index.

 

investice do luxusu S&P Global Luxury Index

 

V rámci indexu S&P Global Luxury Index převažuje z 86,2 % sektor cyklického zboží (Consumer Disc.), načež sektor necyklického spotřebního zboží (Consumer Staples) tvoří 13,8 %.

 

investice do luxusních akcií Eva Mahdalová Finlord

 

Z pohledu regionů mají největší váhu na indexu společnosti z USA a západní Evropy.

 

investice S&P Global Luxury index Eva Mahdalová Finlord

 

Globální apetit po luxusu je stále zdravý a vyhlídky jsou pozitivní. Trh s osobním luxusním zbožím by měl v roce 2023 po rekordním roce 2022 vzrůst, a to i přes nejistý ekonomický vývoj. Celkové globální tržby s luxusem by měly v roce 2023 vzrůst o 4 % na 1,2 bilionu USD. Výhled do budoucna, co se týče trhu s luxusem, zůstává pozitivní. V nadcházejících letech bude trend po luxusu poháněn především touhou po luxusních zážitcích, životním stylu a gastronomii, a pokud jde o zboží, tak tahounem by měly být hodinky a šperky. Také návrat čínských turistů bude klíčový okamžik pro luxusní cestování a nákupy.

 

Následující graf ukazuje prodeje luxusního zboží dle regionů a kategorií v roce 2023.

 

trh s luxusním zbožím Eva Mahdalová Finlord

 

Akcie zmíněných společností lze bez poplatku (do objemu 100 000 EUR měsíčně) obchodovat u XTB:

 

luxusní akcie investice

 

XTB umožňuje obchodování akcií a ETF zdarma pro všechny klienty do limitu 100 tisíc EUR měsíčně, naše recenze ZDE. Broker má širokou nabídku akciových/ETF instrumentů. Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 77 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

25.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?